Tiina NousiainenTornio

Tornion kaupungintalolle avattiin Lapin 18. virtuaalinen palvelupiste Virtu. Palvelupisteessä kuntalaiset voivat hoitaa sähköisiä palveluitaan maksutta.

Saara Mantere tuli avajaisiin, sillä hän oli yrittänyt varata aikaa NordLabin ajanvarausjärjestelmän kautta, mutta ei ollut siinä onnistunut. Jospa tietoa ja apua löytyisi tämän kautta.

Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen projektipäällikkö Maarit Pirttijärvi esitteli yleisölle, kuinka palvelupisteessä voi maksaa laskuja viivakoodinlukijan avulla ja kuinka asiakas voi ottaa yhteyttä esimerkiksi etäneuvotteluun.

–Tämähän on kätevä palvelu ja helppo käyttää, Mantere iloitsi.

Virtu-tila on äänieristetty, jotta asiakkaiden yksityisyyden suoja säilyy.

–Jos olet videoyhteydessä esimerkiksi lääkäriin, kukaan tilan ulkopuolinen ei kuule asioitasi, Pirttijärvi painotti.

Kirsti Vinkillä ei ole kotona tulostinta, mutta hänen tarvitsisi tulostaa sähköpostiin tullut matkalippu. Pirttijärvi opasti Vinkkiä.

–Avaat sähköpostisi ja painat tuosta tulostimen kuvaa. Sinun ei tarvitse välttämättä käyttää hiirtä, sillä voit myös koskettaa ruudulla näkyvää tulostinta.

Tulostustapahtumaa seurasi noin kymmenkunta torniolaista senioria. He pitivät Virtu-pistettä ja erityisesti kosketusnäyttöä hyvänä.

–Nykyaika ei ole vanhoja ihmisiä varten. Kaikki palvelut siirtyvät verkkoon ja niitä on tosi vaikea käyttää. Entä jos minulle tulee täällä tenkkapoo, enkä osaakaan käyttää näitä laitteita, eräs mies kysäisi.

–Tässä ovat selkeät ohjeet, joita seuraamalla laitteita on helppo käyttää. Apua saa myös tuosta neuvonnasta eli Kompassista, Pirttijärvi lupasi.

Kirsti Vinkki halusi tulostaa sähköpostiin tulleen matkalipun. Hyvin onnistui, iloitsi apuna toiminut Maarit Pirttijärvi.

Kirsti Vinkki halusi tulostaa sähköpostiin tulleen matkalipun. Hyvin onnistui, iloitsi apuna toiminut Maarit Pirttijärvi.

Palvelupisteen tietokoneen näyttö on suunniteltu siten, että tietokoneen avaussivulta löytyvät yleisesti käytetyt palvelut, kuten pankkipalvelut.

Virtu-palvelupiste tulee varata ennakkoon. Tilaa voi käyttää maksutta tunnin ajan.

–Täällä voi katsoa vaikka kissavideoita halutessaan eli tila on avoinna kaikille, Pirttijärvi muistutti.

Tornion kaupunki on hankkinut Virtu-palvelupisteeseen myös pienen neuvottelupöydän. Siten tilaa voivat hyödyntää esimerkiksi yhdistykset tai pienet ryhmät.

–Tämän kautta voi osallistua esimerkiksi virtuaaliselle luennolle.

Lapissa on nyt 18 Virtu-palvelupistettä. Lounais-Lapin alueella vastaava piste löytyy Ylitorniolta.

Asiakkaiden käyttökokemukset ovat olleet hyviä ja uusia palvelupisteitä kartoitetaan parhaillaan.

–Olemme yrittäneet saada vastaavaa tilaa myös Kemikammariin, mutta juuri tänään kuultiin, ettei tiloja voida remontoida äänieristetyiksi, Pirttijärvi harmitteli Tornion pisteen avajaisissa.

Virtu.fi

Virtu-palvelupiste

Virtu-palvelupiste on sähköisen asioinnin paikka kuntalaisille.

Palvelupisteellä asiakas voi käyttää kuvapuhelinpalveluita, muita internetissä olevia palveluita sekä tulostaa, kopioida ja skannata asiakirjoja.

Palvelupisteeseen on asennettu kosketusnäyttöinen tietokone, web-kamera ja mikrofoni sekä Arctic Communicator-kuvapuhelinohjelma.

Asiakas voi sopia pisteeseen etätapaamisen esimerkiksi TE-toimiston tai sosiaali- ja terveysalan asiantuntijan kanssa.

Kuntalaiset voivat käyttää palvelupistettä sen ollessa vapaana tai varata sen käyttöönsä joko sähköisestä kalenterista tai soittamalla Tornion kaupungin asiakaspalvelupiste Kompassiin.

Palvelupisteen käyttö on maksutonta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös