Vieraslajit ovat jo Keski-Lapissa – valtakunnallinen vieraslajipäivä järjestettiin Torniossa

Tiina Parkkima esitteli Terve askel luontoon -hankkeessa tehtyä laajaa toimintaa vieraslajien parissa.

Tiina Parkkima esitteli Terve askel luontoon -hankkeessa tehtyä laajaa toimintaa vieraslajien parissa.

Eteläisessä Suomessa on ponnisteltu jo vuosia vieraslajien leviämisen hillitsemiseksi, pohjoisessa haitallisia vieraskasvilajeja tapaa jo Rovaniemen pohjoispuolella. Miltä tulevat vuodet näyttävät ja mitä voisimme tehdä näiden lajien leviämisen hillitsemiseksi? Muun muassa näistä asioista keskusteltiin päivässä sekä syvennyttiin aiheeseen eri näkökulmista ja kuultiin asiantuntijoiden alustuksia. Suomen ensimmäinen, valtakunnallinen vieraslajipäivä järjestettiin 7. syyskuuta Tornion Aineen taidemuseolla.

Tapahtuman yksi tärkeimmistä aiheista oli vuonna 2016 voimaan astunut vieraslajilaki ja -asetus, josta puhui neuvotteleva virkamies Johanna Niemivuo-Lahti maa- ja metsätalousministeriöstä. Maa- ja metsätalousministeriön puheenvuorossa saatiin kuulla, miten vieraslajeja koskeva lainsäädäntö tulee jatkossa kehittymään ja mitä laki jo nyt pitää sisällään. Osallistuneet saivat tietoa vieraslajilain menettelytavoista ja heillä oli tilaisuus kysyä tarkentavia kysymyksiä maa- ja metsätalousministeriön edustajalle.

Vieraslajien leviämisen aiheuttamista luonnon monimuotoisuuden ja maisema-arvojen uhkatekijöistä kertoi Lapin ely-keskuksen ylitarkastaja Taina Kojola. Eteläisessä osaa Suomea toiminut Terve askel luontoon -hankkeen hankekoordinaattori Tiina Parkkima taas esitteli hankkeessa tehtyä laajaa toimintaa

vieraslajien parissa. Näissä puheenvuoroissa jaettiin tietoa vieraslajien haitallisuudesta sekä torjuntamahdollisuuksista ja -menetelmistä. Kyseessä olevan hankkeen tulevaisuuden näkemykset herättivät kysymyksiä kuulijoissa.

Tieverkoston toiminta koetaan tärkeäksi aiheeksi vieraslajiasiassa. Tiet ja tienpientareet näyttelevät merkittävää roolia haitallisten vieraslajien leviämisessä. Tieverkoston toiminnan kytkeytymisestä vieraslajiasiaan esittelivät Eira Järviluoma Lapin ely-keskuksesta sekä Kati Marttinen Destia Oy:stä. Aiheesta oli tärkeää kuulla, miten vieraslajien leviämisen ennaltaehkäisy otetaan huomioon tieverkostojen kunnossapidossa. Vieraslajien torjunta tiealueilla on jo osana kunnossapitoa ja valvontaa.

Suunnittelupäällikkö Satu Portti Napapiirin Residuum Oy:sta ohjeisti päivässä puutarhajätteen oikeaoppiseen käsittelyyn, joka on yksi tärkeimmistä vaiheista vieraslajeja torjuttaessa.

– Puutarhajäte ja vieraslajien kasvijäte ovat kaksi eri lajiteltavaa jätettä, joita ei tulisi sekoittaa. Puutarhajätteen joukkoon ei tulisi sijoittaa haitallisten vieraslajien kasvinosia, vaan vieraslajien kasvijäte tulisi päätyä polttojätteen joukkoon.

Päivän päätteeksi kuultiin Tornion kaupungin puistomestarilta Henna Lauhikarilta Tornion vieraslajitilanteesta.

– Tornion alueelta löytyy runsaastikin vieraslajiesiintymiä, joita kaupunki on viime vuosien aikana pyrkinyt torjumaan.

Tapahtuman toteutti Vauhtia Etelä- ja Länsi-Lapin vieraslajeille -hanke yhteistyössä Tornion kaupungin kanssa. Lapin Maa- ja kotitalousnaisten Vauhtia Etelä- ja Länsi-Lapin vieraslajeille -hankkeessa tiedotetaan alueen kuntien viranomaisia ja asukkaita vieraslajien haitoista, kartoitetaan vieraslajiesiintymiä sekä toteutetaan vieraslajien torjuntaa käytännössä alueiden asukkaiden ja maanomistajien kanssa. Hankkeen rahoittaa Outokaira Tuottamhan ry ja Peräpohjolan Leader ry Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020.


Kommentit (1)

  • Mievaan

    Jaa mie oon kans sitämieltä että liikaa niitä on jo

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös