Vieraita jo yli 20 maasta ja kyselyjä kotimaasta

Kotieläinpuisto Arkadian vauhti ei hyydy. Talvimatkailijoiden virta alkoi heti, kun porotila ja jättimäinen kota valmistuivat joulukuun alussa.

Teija Laurinolli
Vieraita jo yli 20 maasta ja kyselyjä kotimaasta

Samuli Myllyneva poroja ruokkimassa. Matkailuporotilan toiminnot Arkadian väki on saanut sijoitettua kompaktille alueelle. Rekiajelureitit suuntaavat metsään. Pidempi niistä on puolentoista kilometrin mittainen.

Teija Laurinolli

Kaipaako turisti kipakkaa kyytiä? Vai sopisiko paremmin rauhallinen tahti?

–Vetoporoista voi valita hitaan tai laiskan tai nopean ja sähäkän. Niiden luonteissa on tosi isoja eroja, kertovat tuoreet matkailuporotilalliset, simolaisen kotieläinpuisto Arkadian yrittäjät Päivi Ruotsalainen ja Samuli Myllyneva.

–Yksi äksy jääräpää pitää laittaa vaihtoon, mutta muuten nämä ovat sellaisia uteliaita nuuhkijoita, joihin ihmiset ihastuvat.

Ihastuminen ei estä vieraita istahtamasta kotaan porontaljoille poronkäristyksen ääreen.

–Meillä on nyt 11 porolle reet ja valjaat. Muutama eläin on vielä tulossa. 15 olisi hyvä määrä, koska aina joku saattaa olla rokulissa, Myllyneva miettii.

Teija Laurinolli
Silver Comet on utelias mutta hiukan ujo ja nimestään päätellen sähäkkä tapaus.

Silver Comet on utelias mutta hiukan ujo ja nimestään päätellen sähäkkä tapaus.

Helmikuisena pakkaspäivänä Arkadiassa sattuu olemaan rauhallista, mutta yrityksen vauhti ei näytä jäätyvän eikä hyytyvän.

Matkailuporotila valmistui joulukuun alussa. Alueelle on saatu mahdutettua poroaitausten lisäksi jättimäinen kota, neljän laavun rinki, 400 metrin ja 1,5 kilometrin rekireitit sekä mäenlaskupaikka.

–Meillä on tarjolla suopunginheittoa ja kohta myös hoijakka.

Tekolammen jäälle hoijakan eli napakelkan rakentaa tietysti isäntä itse. Arkadiassa ei ole tähän mennessäkään pystytetty mitään valmiiksi suunniteltua ja pureksittua.

Kota on Myllynevan itsensä suunnittelema. Sen seinustoille mahtuu noin 60 ruokailijaa ja keskipisteeseen 12 henkilöä nuotiopaikalle.

Omintakeinen on myös sisustus: varta vasten rakennukseen suunnitellut seinämaalaus ja revontulivalot, muhkeita poronsarvia, täytettyjä eläimiä. Jälkimmäisistä ainakin teeren on pyytänyt ja täyttänyt kukapa muu kuin Myllyneva.

Teija Laurinolli
Kodan keskelle mahtuu 12 henkeä elävän tulen ääreen lämmittelemään.

Kodan keskelle mahtuu 12 henkeä elävän tulen ääreen lämmittelemään.

Arkadian porotilalla on ehtinyt vierailla alle kahdessa kuukaudessa väkeä yli 20 maasta. Yhteistyö paikallisten safariyritysten kanssa toimii.

Rovaniemen turisteista osa valuu Simoon saakka.

–Esimerkiksi uutenavuotena sieltä tuli noin 200 turkkilaista. He kävivät meillä poroajelulla. On tehtävä laatua ja isolla. Linja-autolastillisen on mahduttava tilalle kerralla, Ruotsalainen ja Myllyneva sanovat.

Haastattelua edeltäneenä päivänä he olivat kestinneet matkanjärjestäjien ryhmää. Kalenterista huolehtii Päivi. Samuli kysyy aamulla, mitä on ohjelmassa.

–On niin paljon tekemistä, ettei stressaaminen kannata.

Porotilan alkuun osui sellainen talvi, että pohjoista eksotiikkaa ei ole tarvinnut vesisateissa selitellä.

–Eikä tarvitse enää uskoa pihlajanmarjoihin, huikkaa Myllyneva.

Vanhan sanonnan mukaan pihlaja ei kanna kahta taakkaa: kukkuroin marjoja syksyllä ja lumenpaljoutta talvella. Uskomus ei todellakaan ole nyt pätenyt.

Teija Laurinolli
Jättimäisen kodan katossa hehkuvat keinotekoiset revontulet.

Jättimäisen kodan katossa hehkuvat keinotekoiset revontulet.

Kaukaisten kävijöiden lisäksi Arkadian talvitarjonta on alkanut kiinnostaa enemmän myös paikallista ja muutakin kotimaan väkeä.

Pienille ryhmille suunnattua puulämmitteistä tilaussaunaa on Arkadiassa myyty jo syksystä 2016 asti sekä kansainvälisille että paikallisille vieraille. Kota ja porotila ovat lisänneet myös kotimaista kiinnostusta.

–Nytkin on tulossa suomalainen ryhmä illanviettoon. Järjestöiltä on tullut kyselyjä, Päivi Ruotsalainen sanoo.

–Talviloma- ja hiihtokaudella sijaintimme on hyvä. Kemiin asti menevä latu kulkee aivan vierestä. Olisi mahdollista järjestää palveluja myös heille.

Teija Laurinolli
Päivi Ruotsalainen esittelee pihan nuotiopaikkaa, jota reunustaa neljän laavun rinki.

Päivi Ruotsalainen esittelee pihan nuotiopaikkaa, jota reunustaa neljän laavun rinki.

Perheyritys ei työllistä toistaiseksi ulkopuolisia paitsi ostopalveluina.

–Apuvoimia tarvitsemme esimerkiksi isompien ruokailijaryhmien saapuessa. Muuten pärjäämme omalla väellä, pääasiassa kaksin ja omien lasten avulla, kertoo Päivi Ruotsalainen.

–Kunhan investoinnit laantuvat, voimme ajatella työntekijöiden palkkaamista. Se on sen verran kallista, ettemme vielä siihen kykene.

Arkadian väki on pyrkinyt ostamaan palvelujen lisäksi myös tavarahankinnat lähiseudulta.

Teija Laurinolli
Komea seinämaalaus kodan oven yllä on Jukka Sarajärven käsialaa.

Komea seinämaalaus kodan oven yllä on Jukka Sarajärven käsialaa.

Uusia suunnitelmia keväällä 2016 perustetulla Arkadialla on vireillä koko ajan.

–Vanhaan navettaan tulevat eläinpuiston talvinäyttelytilat ovat vielä vaiheessa, samoin majoitustilojen rakentaminen. Ne voisivat palvella sekä satunnaisia matkailijoita että ryhmiä, kuten vaikka leirikouluja.

Lähitienoilla majoittuvia leirikouluryhmiä Arkadia voi toki ottaa vastaan jo ennen omien petipaikkojen valmistumista.

Kahvila–ravintolan laajentaminen kaksinkertaiseksi noin 60 asiakaspaikkaan on saatava valmiiksi ennen eläinpuiston kesäkauden alkua eli toukokuun puoltaväliä.

–Keväällä alkaa jo tulla erityisryhmiä, kuten päiväkoti- ja kouluväkeä ja vanhuksia.

Yrittäjäparin mukaan puistoalue mullistuu Arkadian kolmanneksi kesäksi täysin. Tulossa on muun muassa uusi lasten leikkipaikka.

Muitakin investointeja odottelee vuoroaan, mutta niistä Ruotsalainen ja Myllyneva eivät vielä hiisku.


Kommentit (1)

  • Hymy Waappu

    Huippu juttu ! Onnea ja menestystä Päivi & Samppa. Mitähän uutta saame vielä nähdä…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös