Vieläkö Meri-Lapista löytyy sieniä? – Juhani Romppanen vastaa

Vieläkö Meri-Lapista löytyy sieniä? – Juhani Romppanen vastaa

Karvarousku on yksi helpoimmin tunnistettavista sienistä. Sen satokausi kestää myöhäiseen syksyyn.

1 Lokakuu on jo pitkällä ja innokkaimmat sienestäjät menevät vielä korin ja veitsen kanssa metsään. Vieläkö Meri-Lapin metsistä löytyy sienikoriin poimittavaa, sienineuvoja Juhani Romppanen?

Ei sieniä ole löytynyt oikeastaan koko kesänä. Olen kulkenut Meri-Lapin lisäksi länsirajalla sekä Jäämeren rannikolla ja tilanne on ollut yhtä kehno kaikissa näissä paikoissa. Kuulemma sienisato on heikko koko Lapissa. Tietyllä paikalla olosuhteet voivat olla erityisen hyvät ja poimittavaa on löytynyt. Olen kulkenut tämän alueen metsissä 47 vuotta ja nyt on menossa yksi heikoimmista sienisyksyistä.

2 Mistä heikko sienisato johtuu?

Alkukesä oli täällä pohjoisessa kylmä ja kuiva. Kostea syksykään ei enää pelastanut sienisatoa. Itse olen saanut suolattua ainoastaan kolme kiloa haaparouskuja ja kuivattua puoli kiloa kehnäsieniä. Kolme vuotta sitten sienisato oli aivan toinen. Herkkutatteja löytyi joka puolelta Lappia.

3 Kun pakkanen tulee, onko sienikausi silloin ohi?

Ei ole, sillä pieni yöpakkanen vain puhdistaa nousevia sieniä toukista. Vasta pysyvä pakkanen päättää sienikauden. Rouskut ja kangastatit ovat Meri-Lapissa myöhäissyksyn sieniä. Esimerkiksi kosteikkovahveroa voi löytyä hyvinkin myöhään jäisestä kosteikosta.

4 Kuinka hyvin merilappilaiset sienestäjät tuntevat sienet?

Olen pitänyt sienikursseja parinkymmenen vuoden ajan. Niissä on ollut mukana 500–600 sieniharrastajaa. Mielestäni ihmisten sienituntemus on parantunut koko ajan eikä kolmen tähden sieniä jää enää poimimatta. Aiempina vuosina osa sienestäjistä heitti leppärouskut maahan, koska luulivat niitä pilaantuneiksi karvarouskuiksi. Nykyisin leppärouskut menevät sienikoriin.

5 Jos tänä vuonna ei löytynyt sieniä aiemmin hyväksi todetusta paikasta, kannattaako sinne mennä ensi syksynäkään?

Sienirihmasto ei katoa mihinkään ja näkyviä itiöemiä (sienen maanpäällinen osa) voi nousta jo seuraavana syksynä. Heikoissa olosuhteissa rihmasto voi levätä useamman vuoden ennen kuin kasvattaa näkyvän sienen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös