Lounais-Lappi

Videolla on helppoa kertoa tarinoita

Karihaaran koululaiset osallistuivat dokumentti-elokuvaverstaaseen vuosi sitten. Nyt omien kätten jäljet nähtiin suurella valkokankaalla elokuvateatterissa.

Taina Nuutinen-Kallio
Videolla on helppoa kertoa tarinoita

Sanna Kankaan (vas.) ja Viivi Yrjänheikin ryhmän elokuva käsitteli koulun ruokalaa. Se esitettiin elokuvateatterissa. tyttöjen takana Emilia Wahlberg.

Taina Nuutinen-Kallio

Elokuvateatterin aulassa parveilee nuorta väkeä. Täällä ei esitetä nyt Harry Potteria, Star Warsia tai Luokkakokous-elokuvaa. Tällä kertaa nuoret pääsevät katsomaan itse tekemiään lyhyitä dokumenttielokuvia.

Kemin Karihaaran koulun kahdeksasluokkalaiset osallistuivat viime keväänä koulussa kaksipäiväiseen elokuvaverstaaseen. Nuoret käsikirjoittivat elokuvan, kuvasivat ja leikkasivat sen.

Salla Kankaan ja Viivi Yrjänheikin luokka teki kahdeksan minuutin elokuvansa koulun ruokalasta. Tytöt eivät olleet koskaan aikaisemmin kuvanneet videoita tai tehneet elokuvapätkiä.

- Videon tekeminen oli tosi mukavaa, Kangas muistelee.

He myöntävät, että dokumenttielokuvan tekeminen oli myös haastavaa. Piti miettiä, miten käsikirjoitus toimii dokumenttielokuvana.

Ryhmän viimevuotinen suomen kielen opettaja Merja Holpainen-Myllymäki kertoo, että oppilaat eivät tuolloin olleet suinkaan ensimmäistä kertaa tekemässä elokuvaa.

- Olimme tehneet aikaisemmin animaatioita, Holpainen-Myllymäki kertoo.

Salla Kangas ja Viivi Yrjänheikki ovat kiinnostuneita elokuvista ja ylipäätään liikkuvasta kuvasta. Netissä he seuraavat eri tubettajia. Elokuvia ja sarjoja he kuitenkin seuraavat ennemmin televisiosta eivätkä he käytä juurikaan elokuvien suoratoistopalveluita.

Kangas katselee mielellään myös dokumentteja. Hänen suosikkejaan ovat luonto- ja eläindokumentit sekä esihistoriallista maailmaa käsittelevät elokuvat.

Näytöksen jälkeen on mukava mieli.

- Kaikki tykkäsivät elokuvista, ja kaikki dokumentit sopivat teemaan tosi hyvin. Pidin eniten urheilullisista elokuvista, Yrjänheikki kertoo.

Tuotantokoordinaattori Emilia Wahlberg elokuvatyöpajoja järjestäneestä Doc Pointista toteaa, että nuorille video on taiteena ja kerronnan muotona helppo. Siitä kielii muun muassa videoblogauksen ja blogien seuraamisen suosio.

- Vanhemmat ikäpolvet saattavat kritisoida sitä, että dokumentoidaan videolle omaa arkea ja tämän päivän elämää, Wahlberg toteaa.

Dokumenttiverstaita järjestettiin jokaisessa maakunnassa ympäri Suomen.

- Verstaisiin osallistui myös sellaisia nuoria, jotka eivät olleet koskaan kuvanneet videoita. Haluamme kannustaa oman elämän ja ympäristön dokumentoimiseen: videoita voi kuvata ja editoida vaikkapa kännykällä ja tai pädillä, Wahlberg muistuttaa.

Kahdeksanminuuttiset elokuvat käsittelivät erilaisia lasten ja nuorten elämää lähellä olevia teemoja, joita työpajoissa nousi esille. Elokuvissa käsiteltiin esimerkiksi sosiaalista mediaa ja puhelimen käyttöä. Elokuvissa kritisoitiin muun muassa sitä, pitääkö kännykkä todella olla koko ajan esillä. Voitaisiinko esimerkiksi välitunneilla tehdä jotain muuta kuin olla somessa?

Nuorten omat tilat ovat yksi elokuvien teemoista. Esimerkiksi Karihaaran koululaisten ruokaladokumentti käsitteli aihepiiriä.

Dokumenttityöpajat ovat osa Suomi100-juhlavuotta, jonka teemana on Yhdessä. Elokuvissa yhdessä olemisen teemaa käsiteltiin muun muassa joukkueiden tai urheilun kautta. Karihaaralaisten toinen elokuva kertoi joukkuepelistä, kannustamisesta ja siitä, ettei kannata koskaan luovuttaa.

DOKKINO

DocPoint -elokuvatapahtumat ry:n järjestämä DOKKINO.

Koululaisille järjestettiin kaksipäiväisiä dokumenttielokuvaverstaita.

Verstaisiin valittiin jokaisesta 18 maakunnasta yksi luokka. Lapista mukaan pääsi Karihaaran koulun kahdeksas luokka.

Kemin verstas järjestettiin vuosi sitten helmikuussa.

Kaikki elokuvat tulevat julki osoitteeseen: www.docpoint.info/dokkino/yhdessä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös