Venetaksin hoksanneet etenkin muualta tulleet

Tornion Leton veneilykeskuksesta on tilattu kuljetuksia eniten Selkä-Sarveen, kertoo yrittäjä Pekka Aho.

Katja Lehto
Venetaksin hoksanneet etenkin muualta tulleet

Selkä-Sarven saaren rakennuksia ja maisemaa Perämeren kansallispuistossa. Torniosta tilatut taksiretket suuntaavat useimmiten sinne. Muita vaihtoehtoja ovat Pensaskari ja Vähä-Huituri.

Teija Laurinolli

Meri-Lapin tiettävästi ainoalla venetaksipalvelulla on riittänyt tänä kesänä kyytejä enemmän kuin viime vuonna.

–Paikallisia asiakkaita on ollut aika vähän, vaikka kyselyitä on täkäläisiltäkin tullut. Suurin osa kuljetuksen tilanneista on muualta tulleita, esimerkiksi WWF:n leiriläisiä, lintuharrastajia ja kansallispuistobongareita, kertoo yrittäjä Pekka Aho.

–He kiertävät kaikki Suomen 40 kansallispuistoa. Äskettäin kuljetin bongareita, joille Perämeri oli 36. ja 38. puisto.

Aho on tarjonnut vuodesta 2014 lähtien venekuljetuksia Vähä-Huiturin, Pensaskarin ja Selkä-Sarven saariin Leton veneilykeskuksesta Torniosta. Kipparilla on vuokraveneenkuljettajan pätevyys.

Pienempään veneeseen mahtuu enintään kuusi matkustajaa kerrallaan, uuteen kesäkuussa rekisteröityyn yhdeksän.

–Suurin osa asiakkaista suuntaa Selkä-Sarveen. Vuokraveneeksi rekisteröidyllä ei voi tehdä aikataulutettuja matkoja vaan vain tilauksesta.

Aho vastaa myös Perämeren kansallispuiston polttopuu- ja kiinteistöhuolloista.

–Perämeri on veneettömälle aika vaikeasti tavoitettava.

Ahon palvelu sisältää vain venekuljetukset, opastuksella tai ilman.

–Muuta en haluakaan. Esimerkiksi Selkä-Sarvessa on vuokratuvat sekä yleisessä käytössä sauna, nuotiopaikat ja polttopuut. Jotkut asiakkaat ovat viettäneet saaressa kaksikin yötä. Keskimäärin edestakaisella venematkalla on viivytty 5–6 tuntia, Pekka Aho sanoo.

–Jos yöpyjiä haetaan erikseen, siitä menee ylimääräinen veloitus.

Jotkut ovat hyvissä ajoin liikkeellä. Aholla on syyskuun ensimmäiselle päivälle tilaus, joka on tehty jo maaliskuun puolivälissä.

–Etelästä on tulossa lomamatkalaisia. Säistä ei tiedä ennakkoon, joten saa nähdä, kuinka käy. Hyvillä ilmoilla pystyn lähtemään nopeallakin varoitusajalla.

Kuljetukset alkavat jäiden lähdöstä toukokuussa ja jatkuvat rantavesien jäätymiseen eli noin lokakuun puoliväliin saakka.

–Viime syksynä hoidin viimeisen kyydin 21. lokakuuta.

Liikennöinnin tuuliraja Ahon veneillä on 13 metriä sekunnissa. Nyt jännittää, miten käy Ylen polkujuoksutapahtuman kyydeille Selkä-Sarveen 12. elokuuta.

–Veneet kestävät kovemmankin aallokon, mutta meno käy epätasaiseksi, hitaaksi ja epämiellyttäväksikin. Tuuliennuste sunnuntaille on 12 metriä sekunnissa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös