Lounais-Lappi

Veneilykausi pyörähti käyntiin

Jouni Valikainen
Veneilykausi
pyörähti käyntiin

Hahtisaaren satama alkaa pikkuhiljaa täyttyä veneistä.

Jouni Valikainen

Kemin Hahtisaaren venesatamassa killui jo alkuviikosta muutama moottorivene, vaikka kauempana siintää vielä jääpeite. Kemissä laitureiden kävelysiltoja aletaan asentaa paikalleen kuluvalla viikolla.

Hahtisaari, sisäsatama ja Mansikkanokka ja ovat kysyttyjä venepaikkoja. Uleninranta on etenkin purjeveneilijöiden suosiossa.

–Keskustan lähistöllä sijaitsevien venesatamapaikkojen käyttöaste on korkea, mutta Paavonkarissa ja Kuivanuorossa se jää alle viidenkymmenen prosentin.Hahtisaarestakin voi kysellä mahdollisia vapaita paikkoja, Kemin tekninen johtaja Mika Grönvall kertoo.

Kaupunki alkoi vuokrata venepaikkoja tällä viikolla. Edellisenä kesänä paikan vuokrannut veneilijä on etusijalla, mikäli hän haluaa vuokrata saman paikan tai vaihtaa satamaa.

Osa laitureista on päässyt vuosien saatossa huonoon kuntoon.

–Hahtisaaressa on uusittu kaksi laituria viimeisen kymmenen vuoden aikana. Määrärahan puitteissa meillä on tarkoitus peruskorjata kaikki laiturit, Grönvall kertoo.

Kemissä pienvenesatamia on viisi, joissa vuokrattavia venepaikkoja on 726 kappaletta. Vierasvenepaikat sijaitsevat sisäsatamassa. Venepaikkojen hinnat ovat kemiläisille edullisemmat kuin vieraspaikkakuntalaisille.

Tornion venesatamissa Letossa, Tullinrannassa, Pukulmissa ja Pertanrannalla on yhteensä 318 venepaikkaa. Leton veneilykeskus on suurin. Sinne on mahdollista jättää vene myös talvisäilytykseen. Torniolaisilla, joilla on ollut venepaikka veneilykaudella 2017, on etuoikeus saada venepaikka myös veneilykaudeksi 2018. Vapaita venepaikkoja aletaan vuokrata Kemin tapaan uusille hakijoille eräpäivän jälkeen.

Yksityisiä satamia on Puotikarissa, Kaakamoniemessä ja Toranda Marinassa.

Torniossa kannattaa pitää kiirettä, jos haluaa saada venepaikan tietystä satamassa.

–Viime kesänä kaupungin venelaitureiden käyttöaste oli 97 prosenttia, joten tarvetta olisi lisäpaikoille. Laituripaikan hinta on kaikille sama, Tornion kunnossapitomestari Juha Virta kertoo.

Torniossa aletaan korjata laitureita vielä tänä keväänä.

–Jäät rikkoivat osan laitureista, joten hommia on tiedossa aivan riittävästi, Virta sanoo.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös