Veljekset Vaara tekee tilaa neljännen polven sahureille

Tervolalainen Veljekset Vaara Oy on toiminut vuoden konsernina. Ensimmäisenä vuonna liikevaihto kasvoi 25,3 miljoonaan euroon.

Tuulikki Kourilehto
Jukka Vaara, Mikko Vaara, Anna-Reetta Lamminmäki, Petri Vaara, Jaakko Vaara ja Ville Vaara ovat yhtiön uusia omistajia. Valma Vaara juoksuttaa kukkia isälleen Jukalle.

Jukka Vaara, Mikko Vaara, Anna-Reetta Lamminmäki, Petri Vaara, Jaakko Vaara ja Ville Vaara ovat yhtiön uusia omistajia. Valma Vaara juoksuttaa kukkia isälleen Jukalle.

Tuulikki Kourilehto

Tervolalainen Veljekset Vaara Oy on toiminut ensimmäisen vuoden konsernina. Konsernin ulkoinen liikevaihto oli 25,3 miljoonaa euroa, mikä on 5,7 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän. Saha- ja höylätavaraa valmistava Veljekset Vaaran liikevaihto oli 20,8 miljoonaa euroa, ja vuonna 2017 perustetun puunhankinta- ja metsäpalveluyritys Vaaran Metsä Oy:n liikevaihto 7,2 miljoonaa euroa. Konsernin tilikauden nettotulos oli 1,1 miljoonaa euroa. Konsernin käyttökate lähentelee 10 prosenttia liikevaihdosta.

Ensimmäisen vuoden jälkeen konsernina uusia tuulia tulee myös yhtiön omistukseen. Veljekset Vaaran omistajiksi tulee neljäs polvi sahureita. Sukupolvenvaihdosta on suunniteltu vuodesta 2017 alkaen. Vappuaattona allekirjoitettiin asiakirjat ja yhtiön uusiksi omistajiksi tulevat Jukka Vaara, Anna-Reetta Lamminmäki, Ville Vaara, Mikko Vaara, Jaakko Vaara ja Petri Vaara.

Kaupan yhteydessä perustajaosakkaista Jorma Vaara, Maria Vaara ja Marja-Liisa Vaara luopuvat omistuksistaan yhtiössä. Jussi Vaara jatkaa yhtiön toimitusjohtajana ja osakkaana.

Yhtiön hallituksen puheenjohtajana on aloittanut teollisuusneuvos Jalo Puijola. Muut hallituksen jäsenet ovat Jussi Vaara, Jukka Kolmonen ja Yrjö Trög.

Sahalle puolestaan perustetaan sahaukselle ja jalostukselle omat tulosalueet. Sahauksen tuotantopäällikkönä toimii Sami Ylioinas ja jalostuksen tuotantopäällikkönä Ville Vaara.

Henkilöstöhallinnossa toteutetaan palkkarakenne ja –hallintauudistus HR-ohjelmistoineen. Tavoitteena on motivoiva työpaikka ja hyvän työnantajan brändi.

Yhtiö kertoi tuloksestaan ja omistusjärjestelyistään henkilökunnalle vappuaattona Tervolan Nuorisoseuralla järjestetyssä tilaisuudessa. Yhtiö julkaisi myös uuden logonsa.

Veljekset Jussi, Pentti ja Jorma Vaara tulivat sahan yrittäjiksi, kun heidän isänsä kuoli vuonna 1980. Jussi oli tuolloin 20-vuotias, Pentti 18-vuotias ja Jorma 16-vuotias. Veljeksillä oli Jussin sanoin ahkeruus, traktori, pyöräkuormaaja, sirkkeli ja höylä. Kaikkien mieleen oli piirtynyt isän neuvo:” Tehkää hyvä työ ja rehellisesti, niin säilyy hyvä maine.” 1981 Jussi, Pentti ja Jorma perustivat yhtiön. Rakennusinsinööriksi opiskellut Pentti siirtyi myöhemmin talonrakennusuralle, mutta on ollut taustavaikuttajana yhtiössä.

Veljekset Vaara on nyt lappilainen vientiyritys ja Tervolan suurin yritys, joka työllistää noin 60 henkilöä ja liikevaihto on yli 25 miljoonaa euroa. Viiankankaalle levittäytynyt yritys käyttää uutta teknologiaa ja jalostaa puuta enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

– Sahateollisuuden juhlat ovat edessä, sillä nyt niitä ei ole. Vientimaat Kiina, Algeria ja Englanti ovat jumisssa. Venäjä on saanut myytyä puuta ja sahatavaraa Kiinaan ja sysännyt eurooppalaisia pois. Lisäksi Brexit häiritsee kauppoja. Mutta selluteollisuudella menee hyvin ja sahoille riittää tukkeja.

Yhtiön menestyksen eteen on Jussi Vaaran mukaan vaadittu yrittäjien armotonta työntekoa, nuoruuden intoa ja halua kehittää. Pitkäaikaiset työntekijät ja yrittäjien hyvähermoiset puolisot saavat ison plussan.

– Paikalleen ei saa jäädä ja katse pitää olla vähän pitemmälle kuin nokan eteen. Kolme kertaa sahan kohtalo on ollut vaakalaudalla. 1985, 1900-luvun alussa ja 2000-luvun alussa. Etsimme ratkaisuja ja investoimme. Rahoittajat uskoivat meihin ihmisinä ja yrittäjinä. 2000-luvun alussa alkoi kasvu ja investoinnit olivat isoja, investoimme liikevaihdon verran, Jussi Vaara kertoo.

Puut on sahattu hyvin ja hyvä maine säilynyt. Firma siirtyy uudelle polvelle hyvissä olosuhteissa.

– Yhtiön omistajiksi tulee hyvä ja lahjakas omistajakunta, jolla on hyvät edellytykset viedä yhtiötä eteenpäin ja kaikki mahdollisuudet toimia yhtä hyvin, kunhan pitää mielessä ydinarvot: rehellisyys, ahkeruus ja tuloksellisuus, Vaara sanoi.

Jukka Vaara kertoi uusien omistajien kehittävän yritystä hyvää mainetta vaalien ja arvot mielessään. Puheesta päätelleen konserniin tulee lisää yhtiöitä ja logoja.

Tilaisuus oli myös herkkä hetki, kun Jussi ja Jorma Vaara muistelivat, miten tekivät visioita ja etsivät ratkaisuja toistensa tukena vaikeina aikoina sekä kiittivät toisiaan yhteisistä vuosista yrittäjinä. Veljekset ovat toimineet yhdessä yrittäjinä 38 vuotta ja yhteistoimintaa on 40 vuotta. Sukupolvenvaihdoksessa tavoitteena oli ratkaisu, joka tehdään sovussa.

– 2000-luvulla oltiin tienhaarassa. Teimme 10-vuotisen investointisuunnitelman. Tervolalaiset sanoivat, että kyllä nyt Vaaran pojat tekivät viimeisen tempun. Teimme rohkeita päätöksiä ja suunnitelma toteutui. Ratkaisu oli oikea, sen kertovat päivän tulokset, Jorma Vaara sanoi.

Sitoutuminen perheyritykseen on ollut sataprosenttinen myös solmukohdissa ja tienhaaroissa, jolloin uusia polkuja on pohdittu.

– Niin kauan kuin on ollut pihkan hajua, saha on aina voittanut, Jorma Vaara kiteyttää.

Veljekset Vaara Oy

Perinteiseen standardimitoitukseen perustuvan sahatavaran sahausta sekä sisustus- ja rakennuspaneelien höyläystä harjoittava yritys Tervolassa. Konsernilla on oma puunhankintayhtiö.

Konsernin ulkoinen liikevaihto vuonna 2018 oli 25,3 miljoonaa euroa, josta saha ja höyläämö keräsivät 20,8 miljoonaa euroa ja Vaaran Metsä 7,2 miljoonaa euroa.

Konsernin tulos 1,1 miljoonaa euroa.

Ostot 17 miljoonaa euroa.

Palkat ja henkilöstökulut 3,02 miljoonaa euroa.

Omavaraisuusaste 44 prosenttia.

Keskimäärin 55 työntekijää, keski-ikä 39 vuotta. Toimihenkilöitä 13, tuotannossa 42.

Jalosteet: 42 000 m³, 18 900 m³ höylätavaraa, 16 200 m³ pohjamaalattua lautaa, 6 500 m³ värimaalattua lautaa, 285 m³ palosuojattua lautaa.

Ostot: 91 000 m³ kuusitukkeja, 49 000 m³ mäntytukkeja, 16 800 m³ sahatavaraa, 159 000 litraa maalia.

Tuotanto: lajiteltu 144 000 m³ tukkeja, sahattu 71 000 m³, höylätty 44 000 m³, maalattu 34 000 m³.

Höyläys ja puutavaran myynti on alkanut vuonna 1978.

Jussi, Pentti ja Jorma Vaara perustivat Veljekset Vaara Oy:n vuonna 1981.

Tytäryhtiö Vaaran Metsä Oy perustettiin vuonna 2017, jonka osakkaita ovat myös Erkki Kallio ja Sauli Kaltakari.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös