Lounais-Lappi

Veitsiluodon kalapaikka on tullut tutuksi Tuukka Jäärnille

Jouni Valikainen
Tuukka Jäärni ja hänen mummunsa Helena Nissinen käyvät Veitsiluodon kalapaikalla ympäri vuoden.

Tuukka Jäärni ja hänen mummunsa Helena Nissinen käyvät Veitsiluodon kalapaikalla ympäri vuoden.

Jouni Valikainen

Pakkasta vain pari astetta, tuuleton ilma ja läheisellä laavulla odottaa makkara- ja kahvitulet pilkkijää. Mitä muuta kalamies voisi toivoakaan? No tietenkin sitä, että kirjolohi vetäisi ootto-ongen lipun ylös, täryyttelisi vapaa oikein kunnolla ja nousisi avannosta jäälle.

Kemiläinen 13-vuotias Tuukka Jäärni on saanut kokea yllä olevat tapahtumat Veitsiluodon Kalamiesten ylläpitämässä kalapaikassa jo useaan otteeseen kuluvana alkutalvena.

– Olen käynyt tänä talvena pilkillä kolme tai neljä kertaa. Kirjolohia on noussut ylös kolme kappaletta. Ne kaikki ovat olleet yli kilon painoisia ja maistuivat hyviltä, Tuukka kertoi.

Nuori kalamies tietää, että tahnalla varustettu ootto-onki on ottipeli.

– Kun kala, esimerkiksi kirjolohi tarttuu koukkuun, lippu nousee ylös ja vavassa olevat kellot alkavat helistä. En käy pilkillä pelkästään kalojen vuoksi, vaan tämä on hieno harrastus esimerkiksi raittiin ulkoilman vuoksi.

Viime viikon perjantain reissulta tuli juuri sitä raitista ulkoilmaa. Lammella ollut oululaisporukka nosti ylös yhden kirjolohen.

Tuukka Jäärni oli pilkkipaikalla yhdessä mummonsa Helena Nissisen ja pappansa Kalevi Nissisen kanssa. Mummo oli pilkillä ja pappa tulipaikalla huoltojoukoissa.

– Pappa on houkutellut Tuukan kalastuksen pariin, tai ei oikeastaan poikaa tarvinnut edes paljon houkutella. Kalastus on niin hieno harrastus, että se pitää opettaa nuoremmille sukupolville, Helena Nissinen sanoi.

Veitsiluodon kalapaikalle on istutettu kolmesataa kiloa kirjolohta ennen joulua. Toki vesistöön on jäänyt kesältä muutakin kalaa.

– Olin kameran kanssa lammella, kun kolme kaveria oli siellä pilkillä. Pakkasta oli noin 23 astetta. Miehet saivat silloinkin kirjolohia, Veitsiluodon Kalamiesten johtokunnan jäsen Risto Iltanen kertoi.

Veitsiluodon Kalamiesten aktiiveilla on edessään mukava kevät. Aiemmilta vuosilta tuttujen kilpailujen lisäksi seura on mukana järjestämässä Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön SM-pilkkejä. Ne pidetään merellä kaupungin rannassa 6.4. Aiemmin vuorossa ovat esikisat.

– Keski- ja Etelä-Suomen SM-pilkeissä on ollut 1500–2000 osallistujaa. Katsotaan kuinka paljon heitä saapuu Kemiin, Iltanen pohtii.

Muut järjestävät seurat ovat Keminseudun Urheilukalastajat ry, Meri-Lapin Urheilukalastajat ry, Hiilimön Erästäjät ry ja Länsi-Pohjan Perhokalastajat ry.

Veitsiluodon Kalamiehet on avannut uudet facebook-sivut, mistä saa viimeisintä tietoa seuran ja kalapaikan tapahtumista. Toimintaa riittää kalapaikalla, mikäli seura saa EU-rahaa leader-rahoituksen kautta. Päätöksen pitäisi tulla alkuvuodesta.

– Alueella käy kalastajien lisäksi paljon lintubongareita ja geokätkeilijöitä. Heitä varten pitää saada alueen viitoitus kuntoon. Tarkoitus on myös rakentaa taso lintutarkkailijoita varten. Alueen parkkipaikalle olisi hyvä saada iso kota, johon mahtuisi yhtä aikaa linja-autollinen Kemiin saapuvia turisteja, Risto Iltanen kertoi.

Taimenta, siikaa ja kirjolohta

Arppeenlampi sijaitsee Simon ja Tervolan rajamailla Runkauksen luonnonpuiston välittömässä läheisyydessä. Keminmaan Autokeskuksen ylläpitämässä lammessa uiskentelee pilkkijöiden iloksi taimenia, kirjolohia ja siikoja. Pilkkiä voi käydä härnäämässä myös ahven.

– Laitoimme 200 taimenta jään alle ja lähiviikkoina istutamme lampeen kirjolohta. Runsailla istutuksilla haluamme parantaa saalisvarmuutta, Lapin Autokeskuksen Jukka Toivanen kertoi.

Arppeenlammelle, kuten myös Veitsiluodon kalapaikkaan, tarvitaan erikoislupa.

– Myymme ainakin tämän sydäntalven ajan lupia sellaisille ryhmille, jota ovat varanneet mökin tai ison kodan. Tällä lupakäytännöllä varmistamme, että tie Arppeelle on aurattu ja ajokunnossa. Olemme saaneet ryhmiltä myös sellaista palautetta, että he haluavat viettää rauhallisia pilkkipäiviä oman porukan kesken, Toivanen kertoo.

Keminmaan Autokeskus on parantanut Arppeenlammen aluetta koko ajan kalastajien ja alueella metsästävien näkökulmasta. Ensi kesänä Arppeelle nousee toinen vuokramökki.

Tahnan käyttö on Arppeenlammella kiellettyä.

– Lampeen on istutettu isojen kalojen lisäksi kasvamaan pienempää lohikalaa, joiden vapauttaminen tahnakoukusta on vaikeaa. Tästä syystä tahnalla onkiminen on kielletty, Jukka Toivanen sanoi.

Arppeenlampi on aiemmin ollut Metsähallituksen hoidossa. Keminmaan Autokeskus on tehnyt Metsähallituksen kanssa pitkäaikaisen vuokrasopimuksen.


Kommentit (1)

  • Antti

    Jos kyseessä on istutuslampi, minne ihmiset ostavat luvat saadakseen pöytään itse pyydystämäänsä kalaa, niin miksi sitä pientä lätäkköä pitää täyttää “kasvamaan” laitetuilla pikkukaloilla mistä ei tuu ku paha mieli? Toissakesänä olimme yötä siellä lammen takaosalla olevalla laavulla ja saatiin yhteensä 3kpl n. 300-400g kirjolohta ja yhden rantavedessä selällään sätkivän samankokoisen kalan nostin haavilla. Isommista ei havaintoakaan vuorokauden aikana. Vaikka samaan hintaan sais pienempiä enemmän istutettua niin käyttäjäkokemuksien puolesta antaisin ilmasen vinkin: Ei alle kilon kaloja lätäkköön niin tulee mielellään uudestaankin kun tietää, että hyvät mahdollisuudet saada kotiaviemistäkin. Ja koskee siis Arppeenlampea tämä teksti jos jäi epäselväksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös