Lounais-Lappi

Varpu Wiens lähtee MM-kisoihin – Länsi-Pohjan Miekkailijat ottaa mielellään vastaan uusia harrastajia

Varpu Wiens lähtee MM-kisoihin.

Varpu Wiens lähtee MM-kisoihin.

Jouni Valikainen

Länsi-Pohjan Miekkailijoiden puheenjohtaja Varpu Wiensillä on takanaan useampi arvokisaedustus kun muilla alueen urheilijoilla. Niitä on myös edessä päin, kun kokenut miekkailija lähtee neljänsiin maailmanmestaruuskisoihinsa Italian Livornoon. Kisat pidetään 8.–14.10.

Wiens osallistuu yli 50-vuotiaiden naisten sarjaan.

– Olen Suomen rankingissa floretissa ykkönen ja kalpamiekkailussa kolmas, joten edustan Suomea kahdessa eri miekkailulajissa. MM-kisojen alkurankingissa minut on sijoitettu aiempien kisojen perusteella sijalle 20. EM-kisoissa olin floretissa 15. Kuudentoista joukkoon pääsyä voin pitää hyvänä suorituksena, Varpu Wiens kertoo.

Yli 50-vuotiaat urheilijat eivät enää ole fyysiseltä kunnoltaan välttämättä samalla tasolla 25-vuotiaiden kanssa. Tämän on myös Varpu Wiens todennut.

– Kroppa on hidastunut, mutta toisaalta harkintakyky ja taktiikka voivat olla paremmin kohdallaan kuin nuorena miekkailijana.

Veteraanien MM-kisoihin taitavimmat miekkailijat tulevat Italiasta, Saksasta ja Ranskasta. Myös Australialaiset ovat menestyneet kisoissa. Aasiasta tulee nousevia miekkailumaita.

Varpu Wiens aloitti miekkailemisen jo lukiolaisena 1980-luvulla Helsingin Miekka-Miehissä. Wiens muutti Keminmaahan 2007. Länsi-Pohjan Miekkailijat perustettiin 2012. Välivuosina Wiensin kuvioissa oli ratsastus vahvasti mukana.

– Ilman Oulun Miekkailuseuran apua oman seuran perustaminen ei olisi onnistunut. Ranskalainen Gautier Baudry käy edelleen Oulusta valmentamassa miekkailijoitamme.

Länsi-Pohjan Miekkailijat harjoittelee kerran viikossa Kemin kulttuurikeskuksessa. Yhteistyössä Kivalo-opiston kanssa seura on järjestänyt miekkailijoille alkeiskursseja. Myös Varpu Wien on mukana valmennuksessa.

Länsi-Pohjan Miekkailijoissa on viitisentoista aktiivista miekkailijaa. Enemmänkin mahtuisi hienoon harrastukseen mukaan. Aloittelijoille löytyvät varusteet seuran puolesta.

– Miekkailu on kokonaisvaltainen laji fyysisesti ja henkisesti. Miekkailuottelun jälkeen fiilikset voivat olla hienoja tai huonoja. Kilpailujen myötä myös ystäväpiiri on laajentunut. Kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan miekkailuun, Varpu Wiens kertoo.

Merilappilaiset miekkailijat olivat mukana esittelemässä nuorille omaa lajiaan Be Active -tapahtumassa.

Miekkailu

Kalpamiekkailussa koko vastustajan keho on hyväksyttyä pistoaluetta. Kalpamiekkailussa ensimmäisenä osuman saanut voittaa pisteen. Kalpamiekkailu kuuluu nykyaikaisen viisiottelun kilpailuohjelmaan.

Floretti on ohut ja kevyt pistomiekka. Sallittu osuma-alue on vastustajan torso ja miekan kärjessä olevan nupin tulee painua riittävällä voimalla ennen kuin pisto huomioidaan.

Säilä on lyömämiekka, jolla saa pisteen myös vastustajan sivaltamisesta. Säilämiekkailussa hyväksytty osuma-alue on vastustajan vyötäröstä ylöspäin.

Länsi-Pohjan miekkailijat ry on Kemi-Tornion alueella toimiva Suomen miekkailu- ja viisiotteluliiton jäsenseura.

Nettisivu: länsipohjanmiekkailijat.fi


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Hyvä Warpu!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös