Vähensikö kylmä kevät muuttolintujen pesintää Meri-Lapissa?

Tuntematon
Vähensikö kylmä kevät muuttolintujen pesintää Meri-Lapissa?

Jouko Kärkkäiselle lehtokerttu on kesäntuoja, ei pääskynen.

1 Kuuluuko kuovin huutoa aiempia vuosia vähemmän? Jäikö osa linnuista pesimään etelämmäksi, koska kevät oli poikkeuksellisen kylmä, Jouko Kärkkäinen Kemi-Tornion lintuharrastajat Xenuksesta?

–Isokuovi on vähenevä laji kuten esimerkiksi töyhtöhyyppäkin. Isokuovia ei enää Etelä-Suomessa juuri havaita. Tämä johtuu pesimäympäristön eli peltoviljelyn muutoksista, pientareita ei salaojituksen vuoksi enää kovin ole.

–Linnut palaavat syntymäseuduilleen pesimään. Isokuovi voi elää jopa 30-vuotiaaksi, mutta niitä metsästetään esimerkiksi Tanskassa. Määritelmää riistalajiksi näyttää olevan vaikea saada muutetuksi.

–Kuovien huutelu on vähentynyt jo siksikin, että naaraiden syysmuutto alkaa touko–kesäkuun vaihteessa. Pesintäkin on ollut myöhässä. Isoja parvia näki keväällä merenlahtien jäillä. Kemin tuhka-altaalla vietti yli 200 kuovin parvi viikon. Paikalle jäi pesimään niistä vain pari.

2 Kuinka myöhässä lintujen muutto on ollut?

–Lasken kesän alkamisen siitä, kun olen havainnut vähintään kymmenen lehtokerttua. Tänä vuonna kesä tuli 9. kesäkuuta, kun keskimääräinen aika on ollut 1. kesäkuuta.

–Pääskysten päämuutto alkoi vasta noin viikko sitten. Minulla on pihassani telkänpönttö. Siinä pesinnän aloitus on lähes kuukauden myöhässä. Toisaalta rastailla, sinisorsilla ja lehtokurpilla on jo havaittu poikasia, kuten yleensäkin tähän aikaan.

–Monen lajin muutto on tänä vuonna huomattavan myöhässä. Kun jostakin lajista saa ensihavainnon, se tarkoittaa, että varsinainen muutto alkaa noin kahden viikon kuluttua.

–Voi olla, että joillakin lajeilla varsinainen muutto ei ole vielä alkanutkaan. Viikko sitten Ylä-Lapissa oli täysin lumista. Jos ei ole evästä, linnut saattavat lorvia odottamassa.

3 Millä tavoin alkukesän sääolot ovat muuten vaikuttaneet lintuihin?

–Nyt on ollut usein tuulista, jolloin lintujen lauluinto on heikompi. Tuulisuus vaikuttaa myös hyönteisten esiintymiseen. Puitten latvustoissa näkee lintujen etsivän syötävää.

–Lajien runsauteen vaikuttavat ylipäätään monet tekijät, ja ennustaminen on vaikeaa. Esimerkiksi aiemmat huonot pesimävuodet voivat näkyä nyt.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös