Tytöt ja pojat treenaavat ja pelaavat samassa TP-47:n joukkueessa

Juha Lamsijärvi seuraa silmä tarkkana, kun joukkueen pelajat vetävät fysiikkatreenin.

Juha Lamsijärvi seuraa silmä tarkkana, kun joukkueen pelajat vetävät fysiikkatreenin.

Jouni Valikainen

Tornion Pallo -47:n juniorivalmentajat Juha "Juice" Lamsijärvi ja Ramí Viippola kättelevät jokaisen pelaajan, kun he saapuvat pukukopista harjoituskentälle. C-14 joukkueen harjoituksissa on mukana kahdeksan tyttöä, poikia jokunen enemmän.

– Sosiaalisten tilanteiden kohtaaminen on tytöille luontevampaa. Tämä on yksi pieni ero tyttö- ja poikapelaajien välillä, Juice Lamsijärvi kertoo.

TP-47 on rakentanut yhteisjoukkueen 2004 syntyneiden tyttöjen ja 2005-06 syntyneiden poikien varaan. Yhteisjoukkueen muodostamiseen oli parikin eri syytä. Kummastakaan ikäryhmästä ei olisi erikseen saatu muodostettua kunnollista treeniryhmää, joka tarvitsee yli kaksikymmentä pelaajaa. 2004 syntyneitä tyttöjä on TP-47:ssä 10–12 ja 05–06 syntyneitä poikia 12–15.

Heinäkuussa joukkueen valmentamisen aloittanut Lamsijärvi on aiemmin toiminut seurassa poikien ja miesten valmennustiimeissä.

– Kun aloitin tyttöjen valmentamisen, niin mietin, että miksei koko seurassa voisi tehdä enemmän yhteistreenejä poikien ja tyttöjen kesken. Siinä kukaan ei menetä mitään, vaan uudesta toimintatavasta tulee pelkästään hyötyjä, Juice sanoo.

TP-47:n juniorijoukkue on yhtenäinen ryhmä, mutta poikien ja tyttöjen käyttäytymisessä esimerkiksi harjoituksissa löytyy eroja.

– Pojat ovat olemukseltakaan vilkkaita, sinnikkoja ja taitavia pallon kanssa. Tytöt kuuntelevat motivoituneita valmentajan ohjeita. Molemmat oppivat toisiltaan tärkeitä asioita. Mitä useampi pelaaja käyttäytyy valmentajien toivomalla tavalla, sitä helpommin se tarttuu myös muihin pelaajiin. Syksyn aikana pelaajien motivaatiotaso on noussut. Se näkyy treenikertojen ja harjoitusten intensiteetin kasvuna, Lamsijärvi kertoo.

Joukkueenjohtaja Teemu Sinihalme on pitkään toiminut tyttöjalkapalloilun parissa.

– Monessa asiassa tyttö- ja poikapelaajien erot ovat melko pienet. Tytöt ottavat palautteet hieman henkilökohtaisemmin kuin pojat, Teemu Sinihalme kertoo.

Joukkuetta perustettaessa oli myös epäilijöitä, jotka ajattelivat, että hommasta ei tule yhtään mitään.

– Ainakin pelaajien vanhemmat ovat olleet yhteisjoukkueen kannalla. Jos tästä pilottihankkeesta tulee positiivisia kokemuksia, se voi laajeta muihinkin meidän joukkueisiin. Tällainen konsepti on harvinainen jalkapallopiireissä, Teemu Sinihalme tietää kertoa.

Yhteisjoukkueessa ja myös TP-47:n B-tytöissäkin pelaava Hellis Ohtosen mielestä yhteisestä harjoittelusta poikien kanssa on paljon etua.

– Harjoituksiin on tullut tempoa lisää. Ajatuksen pitää toimia, jotta ehtii antaa syötön pelikaverille. Pojat ovat niin vikkeliä pelaajia, ettei niitä tahdo ehtiä ottaa edes kylkeen kiinni, Hellis kertoo.

Samppa Alavahtola pelaa omalla tyylillään oli vastustaja kuka tahansa.

– On oikeastaan aivan sama onko vastustajan pelaaja tyttö vai poika. Pelaan kuitenkin samalla tavalla, Samppa sanoo.

Valmentaja Rami Viippola antaa erityiset kehut tytöille, jotka ovat omaksuneet ruotsalaishenkisen suhtautumisen pelaamiseen.

– Tytöt jaksavat kannustaa toisia pelaajia. Tämäkin on omalta osaltaan vaikuttanut siihen, että joukkueessa on tapahtunut selkeää pelillistä kehittymistä. Palloliitossakin on mietitty, miksi tyttö- ja poikajoukkueet on laitettu erilleen varsin varhaisessa vaiheessa, Rami Viippola sanoo.

TP-47:n C-14:n ykkösjoukkue pelaa pohjoisen piirin mestaruussarjaa. Kakkosjoukkue pelaa Ykkösessä. Tämä takaa sen, että jokainen pelaaja löytää itselleen sopivan tasoisia otteluita.

TP-47 C-14

Valmentajat: Lamsijärvi Juha, Viippola Rami.

Joukkueenjohtajat: Lehtinen Sanna, Sinihalme Teemu.

Huoltajat: Isokangas Pasi, Pohjanen Minna.

Pelaajat:: Alavahtola Jesse, Alavahtola Samppa, Flygare Olivia, Isokangas Jesse, Karjalainen Aliisa, Lakso Veeti, Lamsijärvi Henry, Lehtinen Eetu, Nenonen Amanda, Ohtonen Hellis, Ollitervo Alva, Pelimanni Lauri, Pohjanen Anni, Ponkala Joona, Rajander Joonas, Rauvala Sami, Saloniemi Hermann, Sarkkinen Ella, Sinihalme Milja, Tapojärvi Teemu, Tikkala Oona, Uusitalo Aino, Väyrynen Sakarias,Ylitalo Elmo.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös