Lounais-Lappi

"Työllisyyden ja työttömien ääni" – Kemin työllisyyspäällikkö Riitta Hakala on Talentia Lapin vuoden sosiaalitapaus

Työllisyydenhoito perustuu kasvokkain kohtaamiseen, sanoo vuoden sosiaalitapaukseksi valittu Kemin kaupungin työllisyyspäällikkö.

Anne Rahkola
"Työllisyyden ja työttömien ääni" – Kemin työllisyyspäällikkö Riitta Hakala on Talentia Lapin vuoden sosiaalitapaus

Vapaa-ajallaan Riitta Hakala rentoutuu liikunnan ja elokuvien parissa sekä mökkeillen ja matkustellen. –Tällä työkokemuksella osaa erottaa vapaa-ajan työstä. Omasta jaksamisesta huolehtiminen on tosi tärkeää.

Maiju Ylipiessa

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian alueyhdistys Talentia Lappi ry on valinnut vuoden 2017 sosiaalitapaukseksi Kemin kaupungin työllisyyspäällikön, sosiaalityöntekijä Riitta Hakalan. Tunnustus myönnetään vuosittain erityisen ansioituneelle sosiaalialan ammattilaiselle.

Perusteluissa kiitellään muun muassa Hakalan vaikutustyötä, asiakaslähtöisyyttä, rohkeaa tarttumista hankkeisiin sekä hänen tekemäänsä työtä alueen elinvoimaisuuden ylläpitämiseksi.

–Hän on ollut työllisyyden ja työttömien puolestapuhuja ja ääni, perusteluissa todetaan.

Hakala on iloinen tunnustuksesta erityisesti työllisyydenhoidon arvostuksen näkökulmasta.

–Tietenkin tuntuu hienolta, että kollegat ovat tämän myöntäneet.

Hakala on tehnyt pitkän ja monipuolisen uran sosiaalialalla, työllisyydenhoidon lisäksi muun muassa päihdehuollossa. Viime vuodet ovat menneet pitkälti kehittämistöissä, hankkeissa ja työllisyydenhoidossa.

–Asiakastyö on silti aina ollut siinä rinnalla, että säilyy tuntuma ihmisten asioihin, ongelmiin ja palveluntarpeisiin. Minulle on tärkeää tietää, mitä kentällä tapahtuu.

Hakalan ensimmäinen haaveammatti oli opettaja, mutta lukioaikoina kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden edistämiseen muutti hieman suuntaa, ja hän lähti opiskelemaan sosiaalityötä.

Uralle mahtuu pieniä ja suuria onnistumisen hetkiä yksittäisten ihmisten elämäntilanteiden parantumisesta laajempiin kehityskulkuihin.

Vuosina 2012–2015 Kemi oli mukana työllisyyspoliittisessa kuntakokeilussa, jonka myötä kaupungin aiemmin hajanainen työllisyydenhoito ja sen koordinointi keskitettiin vuonna 2015 työllisyyspalvelut-yksikköön, joka jatkaa kokeilun viitoittamalla tiellä. Samalla projektipäällikkönä toimineesta Hakalasta tuli työllisyyspäällikkö. Hakalan tekemää työtä Kemin nykymallin eteen kiitellään myös tunnustuksen perusteluissa.

Itse hän haluaa korostaa koko työyksikön panosta työllisyydenhoidossa.

–Ei tätä yksin voi kukaan tehdä.

Myös tuoretta tunnustusta Hakala aikoo juhlistaa työkavereiden kanssa, työn lomassa.

–Varmaan ainakin kakkukahvit tarjoan.

Työllisyydenhoidon ytimessä on Hakalan mukaan tänä päivänä kasvokkain kohtaaminen.

–Kaupungin asiakkaita ovat pitkäaikaistyöttömät ja pitkään työelämän ulkopuolella olleet, joten heille rakennetaan hyvinkin yksilöllisiä polkuja erilaisiin palveluihin. Osa tarvitsee työhön kuntoutumista, toisille etsitään työpaikkaa esimerkiksi yritysyhteistyön kautta, Hakala kuvailee.

–Henkilökohtainen palvelu vaatii resursseja ja aikaa, mutta pitkällä tähtäimellä se on ihmisten eduksi.

Entistä yksilöllisempää palvelua vaaditaan myös siksi, että enää ei ole isoja työnantajia tuomaan massaratkaisuja työttömyyteen. Elinkeinorakenteen muutosten myötä esimerkiksi tehtaista väki on vähentynyt. Työpaikkoja etsitään nyt laajan verkostoyhteistyön avulla oppilaitosten, eri järjestöjen, kaupunkien hallintokuntien ja työnantajien kanssa.

Haasteita tänä päivänä aiheuttavat myös osa-aikatyön aiheuttamat toimeentulo-ongelmat ja vanhat koulutukset, joiden osaaminen ei enää vastaa nykypäivän työelämän tarpeita.

–Ihmiset kyllä haluavat töihin, Hakala vakuuttaa.

Riitta Hakala

Kemin kaupungin työllisyyspäällikkö vuodesta 2012.

Talentia Lapin vuoden sosiaalitapaus 2017.

Perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi aikuista poikaa.

Valmistunut Lapin yliopistosta vuonna 1990 yhteiskuntatieteiden maisteriksi pääaineenaan sosiaalipolitiikka.

Työskennellyt aiemmin muun muassa Kemin A-klinikalla päihdetyön johtajana sekä Tornionlaakson Suojapirtillä.

Vapaa-ajallaan harrastaa liikuntaa, katsoo elokuvia, matkustaa ja mökkeilee.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös