Tuholaistorjujilla riittää nyt kiireitä – ampiaisista ja muurahaisista poikkeuksellisen paljon riesaa hellekesänä

Ammattilaistorjujia ei Meri-Lapissa juuri ole, Ponkaloilla on ollut kysyntää.

Teija Laurinolli
Tuholaistorjujilla riittää nyt kiireitä – ampiaisista ja muurahaisista poikkeuksellisen paljon riesaa hellekesänä

Ampiaispesän pudotus. Ennen kuin Petteri Ponkala pääsi tähän vaiheeseen, oli irrotettava lauta sekä suihkuteltava pesää kahdella eri myrkyllä. Pesää etsivien pörrääminen saattaa jatkua vielä pari päivää.

Ampiaisilla on tärkeä tehtävä luonnonjärjestyksessä mutta ei voi mitään: Ne hairahtuivat rakentamaan pesänsä aivan liian lähelle ihmisiä, jotka kärvistelevät nyt helteissä ilman mahdollisuutta läpivetoon.

Petteri Ponkala Tornion Lattiahuolto ja Siivouspalvelu Oy:stä paikantaa parvekkeen kattorakenteista nopeasti ampiaisten pörisevän asumuksen.

–Tämä on suuri muttei isoimpia, joita olen nähnyt. Pesät voivat olla valtavia. Tänä kesänä on ollut poikkeuksellisen paljon riesaa ampiaisista ja muurahaisista, hän kertoo.

Kuumuus on vaikeuttanut torjujankin työtä. Kiukkuisilta pistoilta ja myrkkyjen pääsyltä iholle välttyy pukemalla ylle suojavarusteet: kasvomaskin, hanskat ja hupullisen suojahaalarin. Niiden sisällä tulee tukalat oltavat 30 asteen helteessä.

Teija Laurinolli
Valmistelutöissä ei tarvita vielä käsineitä ja kasvosuojusta. Ensin on järjesteltävä työvälineet ja poistettava tieltä ylimääräiset esineet ja esteet. Varsinainen tuhotyö kestää ehkä vartin.

Valmistelutöissä ei tarvita vielä käsineitä ja kasvosuojusta. Ensin on järjesteltävä työvälineet ja poistettava tieltä ylimääräiset esineet ja esteet. Varsinainen tuhotyö kestää ehkä vartin.

Raimo Ponkala perusti Tornion Lattiahuolto ja Siivouspalvelun vuonna 1987. Hän oli kerännyt alalta kokemusta Tukholmassa.

–Lähdin Tukholmaan heti armeijan jälkeen vuonna 1970. Ruotsissa vakuutusyhtiöt korvasivat myös tuholaismyrkytykset, joten aloitin siellä niihin sekä siivouksiin ja palosaneerauksiin erikoistuneena yrittäjänä vuonna 1971.

Vuonna 1984 Raimo ja Anja Ponkala muuttivat perheineen Tornioon.

–Ostin perikunnan maat ja metsät. Rupesin maanviljelijäksi ja lehmiäkin oli. Sillä ei oikein pärjännyt, joten ajattelin ruveta tekemään samoja hommia kuin Ruotsissa. Kun olin yritystä perustamassa, elinkeinoasiamies sanoi, ettei kannata.muistelee Raimo Ponkala.

Teija Laurinollil
Siinä se nyt on säpäleinä ampiaisten hieno rakennelma, parin viikon turha työ valitettavan väärässä paikassa.

Siinä se nyt on säpäleinä ampiaisten hieno rakennelma, parin viikon turha työ valitettavan väärässä paikassa.

Tällä hetkellä työntekijöitä on 13 yrittäjäperheen oman väen lisäksi. Ponkaloiden kuudesta lapsesta nuorimmainen Petteri, 26, on vähitellen ottamassa yrityksen ohjat käsiinsä.

Hän aloitti firman töissä heti ammattikoulun jälkeen.

–Pari vuotta kävin maanrakennushommissa mutta palasin takaisin, Petteri Ponkala kertoo.

Yrityksen päätoimialaa ovat erilaiset siivoukset: rakennus- ja loppusiivoukset, palo- ja vesivahinkosaneeraukset, otsonoinnit, hajunpoistot ja desinfiointipesut koko Lapin alueella ja myös Ruotsin puolella.

Esimerkiksi viime viikolla Raimo Ponkalaa työllistivät kohteet Posiolla ja Kemijärvellä.

–Olemme säilyttäneet yrityksen nimen, vaikka työnkuva on muuttunut. Vakioasiakkaat tuntevat meidät. Puskaradio on toiminut hyvin, Ponkalat sanovat.

Tuholaistorjuntaa tekevät yrityksessä vain Ponkalat.

–Emme ole alkaneet opettaa tätä muille. Suojautuminen on tarkkaa ja myrkyt kovia, joten työsuojelu on erityisen tärkeää, Petteri Ponkala muistuttaa.

Hän on kouluttautunut torjuntaan Lahdessa. Ilman kursseja ei voi ostaa edes ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja aineita.

Ampiaiset, muurahaiset, sokeritoukat, torakat, luteet ja jyrsijät työllistävät etenkin Kemissä ja Torniossa. Yritys on kutsuttu apuun muun muassa hävittämään hiiriyhdyskunta rivitalon välikatolta.

Kaupunkien välistä moottoritietä saa ajaa edestakaisin yhtenään, mutta se ei Petteri Ponkalaa kyllästytä.

–Kahta samanlaista työpäivää ei ole. Se sopii minulle, hän sanoo.

Työ vaatii hyviä hermoja ja ammattilaisen otetta. Yritys hoitaa myös niin sanottuja kalmasiivouksia asunnoissa, joissa vainajaa ei ole esimerkiksi heti löydetty.

Syksyllä tuholaissesonki on ohi, mutta toisenlainen ruuhka alkaa.

–Kesän jälkeen on savuvahinkojen aika. Pitkään käyttämättä olleita tulisijoja aletaan lämmittää varomattomasti. Heti ei saisi polttaa kokonaista pesällistä, Petteri Ponkala muistuttaa.

–Hajunpoistot ovat tällaisissa tilanteissa vaativia.

Talviaikaan etenkin tammi–helmikuussa on hiljaisempaa ja aikaa pitää vuosilomia.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös