Lounais-Lappi

Torniossa kunnostetaan leikkipuistoja – turvallisuus on tärkeintä

Pentti Vuosaari
Torniossa kunnostetaan leikkipuistoja – turvallisuus on tärkeintä

Tornion Felixinpuiston leikkikenttä. Vincent Junttila ja Arttu Nevasaari leikkimässä.

Taina Nuutinen-Kallio

Ensi kesänä Tornion leikkipuistoja kunnostellaan uuteen uskoon. Kaupungin talousarviosta 60 000 euroa käytetään leikkialueiden kunnostamiseen.

Tornion kaupungin puistomestari Henna Lauhikari kertoo, että nyt kunnostuksen kohteena ovat pienet leikkipuistot, jotka sijaitsevat eri asuinalueilla.

Leikkipuistojen kunnostus aloitetaan siitä, että leikkipuistojen kunto kartoitetaan.

–Mietimme, mitä leikkivälineitä voidaan käyttää ja tarkastetaan, onko puistoissa turvallisuusriskejä.

Osa vanhoista välineistä puretaan pois, osa kunnostetaan. Turvallisuusstandardit ovat muuttuneet, joten vanha leikkiväline saatetaan uusia, vaikka sillä voisikin vielä periaatteessa leikkiä.

–Esimerkiksi jos liukumäen reunapuu on vähän säröillä tai pelti mutkalla, ei sitä voi käyttää, Lauhikari toteaa.

Pieniin lähileikkipuistoihin asennetaan perusleikkivälineet: keinuja, liukumäki-kiipeilyteline ja muutama pienempi leikkiväline. Rahaa ei kunnostukseen ole määrättömästi.

–Tärkeintä on, että puistot ovat turvallisia ja leikkivälineet soveltuvat monen ikäisille.

Torniossa on 28 leikkipuistoa, joista suurin osa on pieniä peruspuistoja. Kaupungissa on kolme suurempaa keskusleikkipuistoa, jonka leikkivälineet ovat erikoisempia: Feeliksin puisto keskustassa, Mörrin puisto Kivirannalla ja Annalinin puisto Pirkkiössä.

–Aikaisemmin puistoja oli vielä enemmän, mutta niitä poistettu käytöstä.

Lauhikarin mukaan leikkipuistot ovat tärkeitä torniolaisille ja palautetta niiden kunnosta tulee paljon.

–Paljon esitetään toiveita, joista osan voimme toteuttaa, mutta läheskään kaikkia emme.

Tulevan kesän kunnostustyöt aloitetaan heti, kun säät sallivat.

–Näyttää siltä, että leikkipuistot ovat pitkään märkiä, joten töiden aloittaminen varmasti viivästyy.

Mukkatiellä sijaitseva leikkipuisto kunnostetaan kesäkuussa, jos siis säät sallivat. Viime kesänä puistosta purettiin keinut, kiipeilyteline, hiekkalaatikko ja liukumäki. Tulevana kesänä puistoon asennetaan liukumäki- ja kiipeilyteline, tavallisia keinuja, linnunpesäkeinu, jousikeinuja. Lisäksi leikkipuiston turva-alustat uusitaan. Puistossa jo olevat karuselli ja riipunta-kiipeily -teline kunnostetaan.

Siikalankadulla sijaitseva Haukiojan leikkipuisto kunnostetaan niin ikään kesäkuussa. Puistossa uusitaan keinut. Vanha liukumäki puretaan ja tilalle asennetaan liukumäki- kiipeilyväline. Laivakeinut ja hiekkalaatikko saavat lähteä. Puistoon asennetaan jousikeinuja ja linnunpesäkeinuja. Karuselli vaatii uusimista.

Rantaäijäläntiellä sijaitseva Kipusen leikkipuisto taas kunnostetaan heinäkuussa. Sinnekin asennetaan keinut, liukumäki- ja kiipeilyväline sekä linnunpesäkeinu. Kipusen leikkipuistoon asennetaan kahden keinuttava jousikeinut. Hiekkalaatikko ja riipunta-kiipeilyväline kunnostetaan.

Keronrannan leikkipuisto kunnostetaan elokuussa. Keinut ja leikkimökit puretaan ja hiekkalaatikko puretaan. Tilalle asennetaan liukumäki- ja kiipeilyväline, uudet keinut, linnunpesäkeinu sekä jousikeinut.

Kallioputaankadulla sijaitseva Arboretumin leikkipuisto kunnostetaan elo-syyskuussa. Puiston kunnostustyöt ovat alkaneet jo viime kesänä. Tulevana kesänä puistoon asennetaan leikkiväline, joka sisältää liukumäen sekä kiipeily- ja tasapainoiluominaisuuksia.


Kommentit (1)

  • veronMaksajat

    Onhan se hyvä että kunnostetaan. Älkää vain sortuko tekemään “kunnostuksen” ohessa leikkikentästä mielenkiinnotonta, tylsistämällä niitä huonommin leikkivälinein. Näin on käynyt mm. Arboretumissa ja Pirkkiössä (entisen sukkatehtaan suunnalla)

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös