Maiju Ylipiessa

Kun Farm Escape -maatilapakopeli avautui Tornion Korpikylässä kesäkuussa, sen oli tarkoitus olla vain pakopeleistä innostuneen Liisa Koiviston sivutoimi kesän ajaksi. Nyt yritys on kuitenkin laajenemassa ketjuksi, ja Koivisto jää tammikuussa pois päivätyöstään ammattikorkeakoulun opettajana.

Tarkoitus on toteuttaa ketju kevyempänä franchising-muotona, jonka Koivisto toivoo rohkaisevan helpommin kokeilemaan yrittäjyyttä. Useita yrittäjiä eri puolilta Suomea on jo ilmoittautunut kiinnostuksensa.

–Yleensä franchising-säännöissä velvoitetaan sitoutumaan ja keskittymään vain siihen yhteen yritysideaan, mutta Farm Escapessa toimitaan päinvastoin. Pakohuonepelit voivat olla loistava lisätoimeentulo maaseudulle ja kannustamme hankkimaan myös muita tulonlähteitä, esimerkiksi majoitus- tai ruokailupalveluita, Koivisto sanoo.

Koivisto haluaa, että ketjuun on helppo tulla ja siitä on helppo lähteä. Pakopeliyrittäjät voivat esimerkiksi tilata valmiin pelin tai suunnitella omansa.

–Odotan innolla, millainen yhteisö erilaisia yrittäjiä maatilapakopelien ympärille kasvaa ja mitä kaikkea vielä yhdessä keksimmekään.

Korpikylän tallissakin pelit jatkuvat nyt ympäri vuoden. Kesällä aloitettu Rengasrikko-peli jatkuu vielä marraskuun ajan, ja joulukuussa luvassa on Joulumysteeri, jossa vieraat pääsevät tallitontun jalanjäljille. Tammikuussa aukeaa taas uusi pidempiaikainen sisäpeli, ja joulu-tammikuussa myös metsälabyrintti.

Halloweenin aikaan toteutettiin kauhupeli yhteistyössä itsepuolustusseura Defendo Meri-Lapin kanssa, jonka yhteydessä oli tilaisuus myös opetella hieman itsepuolustusta. Kauhupeli on tarkoitus järjestää uudestaan viimeistään ensi kesänä ja tilauksesta aiemminkin.

Pelit ovat vetäneet niin yritysryhmiä, perheitä kuin polttariporukoita. Rengasrikossa tai Joulumysteerissä ei ole varsinaista alaikärajaa, kun lastenvaunujenkin kanssa talliin pääsee.

–Monta kertaa on käynyt niin, että jokin menee aikuisilta ihan yli hilseen, mutta 12-vuotiaat ratkaisevatkin asian ihan heittämällä, Koivisto nauraa.

Ideoita peleihin ja niiden pulmiin ei ole vaikea saada, Koivisto vakuuttaa. Niitä voi syntyä esimerkiksi seuratessa, miten pelaajat yrittävät pohdiskella tietään ulos tallista. 10-vuotias tytärkin on innostunut pakopeleistä niin, että kehitti jo oman kauhupelinsä, jonka hän haluaisi mukaan tuotevalikoimaan.

Kokoaikaiseksi yrittäjäksi heittäytymisestä Koivisto on innoissaan.

–Tuntuu tosi hyvältä saada tehdä omaa juttuaan. Toivottavasti tämän kautta muutkin yrittäjät voisivat hoksata että hei, voisiko minunkin yritysideastani tulla ketju.

Täysin uuteen maailmaan Koivisto ei ole astumassa, sillä hän on toiminut ohjelmisto- ja hevosyrittäjänä jo 7 vuotta, joista viimeiset vuodet sivutoimisena.

–Päätin vaan heittäytyä, että nyt minä uskallan. Ketjua ei sivutoimena pysty pyörittämään, vaan siihen täytyy antaa kaikkensa.

Koivisto tähyää jo valtion rajojen yli, ja haluaisi rakentaa Farm Escapesta kansainvälisen brändin.

–Olen haaveillut esimerkiksi Irlannista ja Islannista. Syrjäisemmät seudut ovat lähellä sydäntä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös