Torniolaispoika ajoi kahdeksan vuotta sitten mopolla kauhakuormaajaan – nyt hän kuntoutuu intialaisen menetelmän avulla

Ossi Sutinen ja Reijo Koivumies kuntoutuvat aivovammoistaan Vasa Consept -kuntoutuksen avulla. Tulokset jo lyhyen hoitojakson jälkeen ovat lupaavia.

Jouni valikaienn
Torniolaispoika ajoi kahdeksan vuotta sitten mopolla kauhakuormaajaan – nyt hän kuntoutuu intialaisen menetelmän avulla

Ossi Sutinen ja fysioterapeutti Heidi Komu käyttävät harjoitusohjelmassa jumppapalloa. Se on jumppamaton lisäksi harvoja Vasa kuntoutuksen apuvälineitä.

Jouni Valikainen

Torniolaisen Ossi Sutinen puhe on verkkaista ja siitä saa nykyisin hyvin selvää. Nuori mies sai aivovamman 15-vuotiaana, kun hän ajoi mopolla kolarin.

–Törmäsin Raumon koulun lähistöllä mopollani kauhakuormaajaan. Makasin kolarin jälkeen sairaalassa useita viikkoja. Nyt olen paremmassa kunnossa ja tavoitteenani on saada vielä joskus ajokortti, hyväntuulinen Ossi Sutinen kertoo.

Ossi Sutisen kolarista on aikaa kahdeksan vuotta. Miestä on kuntoutettu kolarin jälkeen eri menetelmin. Elokuussa Ossi oli Savonlinnassa Vasa Concept -leirillä, missä hän sai lisätietoa aivovammapotilaiden Vasa-kuntoutusmenetelmästä. Savonlinnassa oli myös Tornion Fysiocenterin fysioterapeutti Heidi Komu. Vasa-kuntoutusmenetelmän on kehittänyt intialainen tohtori Rajul Vasa.

–Peruskuntoni on parantunut ja lähden neljäksi viikoksi kuntoutumaan Intiaan Vasa-menetelmällä, Ossi Sutinen sanoo.

Suomessa Vasa Conseptia on tehnyt tutuksi freestyle-laskija Pekka Hyysalo. Vaikean aivovamman hypyssään saanut valtakunnanjulkkis on käyttänyt kuntoutuksessaan Vasa konseptia. Ja vielä hyvällä menestyksellä.

Fysioterapeutti Heidi Komu on havainnut Ossi Sutisessa selkeitä kuntoutumisen merkkejä viimeisen parin kuukauden aikana.

–Ossin kävely ja vartalonhallinta ovat parantuneet. Myös lihasjäykkyys on helpottunut harjoitteiden myötä. Puhekyvyssä on tapahtunut kehitystä, Heidi Komu luettelee.

Ossi Sutinen pyörähtää makuullaan vartalonsa ympäri ilman apua. Takaisin tullessaan hän tarvitsee vielä fysioterapeutin auttavaa kättä.

–Vasa-menetelmässä toistot ovat tärkeitä. Käymme samaa ohjelmaa läpi kolmen kuukauden ajan. Apuvälineinä Ossilla ovat oma kehon lisäksi jumppamatot ja jumppapallot, fysioterapeutti Hanna Rissanen kertoo.

Vasa-menetelmä on länsimaiselle fysioterapialle vaihtoehtoinen aivovammaisten kuntoutusmenetelmä. Fyysisten harjoitteiden avulla saadaan myös aivot kuntoutumaan.

–Harjoitteiden avulla vaikutamme aivojen oppimiseen ja hermoratojen uudelleen rakentumiseen. Harjoitukset opettavat aivoille uuden reitin käsitellä ja välittää tietoa eteenpäin. Aivot pakotetaan muistamaan miten esimerkiksi halvaantuneita raajoja käytetään. Ossi käy kahden tunnin treenissä 4-5 kertaa viikossa. Kuntoutus voi kestää vuosikausia. Tämänlaatuinen kuntoutusmuoto sopii hyvin myös omaan menttaliteettiini, Heidi Komu kertoo.

Vasa Consept on Lapissa vielä harvinainen aivovammapotilaiden kuntoutusmuoto.

–Meillä on mukana Vasa kuntoutuksessa kaksi asiakasta. Mielestäni kiinnostus tätä kuntoutusmuotoa on lisääntymässä ja sen pariin tulee lisää asiakkaita, Komu uskoo.

Jouni Valikainen
Reijo Koivumies tarvitsee jumppapallon potkimisessa entistä vähemmän fysioterapeutti Hanna Rissasen tukea.

Reijo Koivumies tarvitsee jumppapallon potkimisessa entistä vähemmän fysioterapeutti Hanna Rissasen tukea.

Reijo Koivumies rullailee paikalle, kun Sutisen kuntoutus on parhaillaan menossa. Koivumieheltä tulee innokasta kannustusta matolla treenaavalle kaverille. Koivumies sai aivoverenvuodon 2005 ja hänen vartalonsa vasen puoli halvaantui.

–Olen kokenut ja nähnyt erilaisia kuntoutusmuotoja ympäri Suomen. Olin myös elokuussa Savonlinnassa tutustumassa Vasa-kuntoutukseen ja kokemukset siitä olivat hyviä. Vasa-kuntoutus on päämäärätietietoista kuntoutusta. Se on fyysisesti kovaa, mutta kovaan tautiin pitää olla myös kovat lääkkeet, Reijo Koivumies kertoo.

Koivumies käyttää liikkuessaan pyörätuolia. Ainakin vielä jonkin aikaa.

–Minulla on luja usko, että kuntoutuksen avulla pystyn tulevaisuudessa liikkumaan omin jaloin. Olen nähnyt huonojalkaisempienkin nousevan pyörätuolista kävelemään. Kerta kerran jälkeen tarvitsen esimerkiksi jumppapallon potkimisessa vähemmän tukea, joten kuntoutumisen huomaa helposti itsekin. Pöntön pitää olla myös kunnossa, jotta motivaation saa kohdalleen, Koivumies naurahtaa.

Koivumiehellä se on kohdallaan. Hän tulee mielellään Fysiocenteriin.

–Täällä on aina iloinen ja reipas meininki. En tunne olevani täällä edes vammainen. Henkilökunta on ammattitaitoista ja se suhtautuu ennakkoluulottomasti kouluttautumiseen ja uusiin hoitomuotoihin, Reijo Koivumies kehuu.

Jouni Valikainen
Ossi Sutinen osaa iloita onnistuneen harjoitussession jälkeen.

Ossi Sutinen osaa iloita onnistuneen harjoitussession jälkeen.


Kommentit (1)

  • Neurologi

    Kuntoutuskonseptin kehittäjä Rajul Vasa on ammatiltaan fysioterapeutti – nimike ”tohtori” antaa harhaanjohtavan kuvan siitä, että kyse olisi lääkäristä.
    Ko. konsepti perustuu suuriin harjoitusmääriin, mutta ei sinällään eroa merkittävästi ”tavallisesta” fysioterapiasta – kaikki harjoittelu muovaa aivoja, rakentaa aivojen plastisiteetin avulla uusia yhteyksiä. Ei siis voida väittää, että vain tämän menetelmän avulla vaikutettaisiin vammautuneisiin aivoihin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös