Lounais-Lappi

Torniolaisperhe hurahti poronsarveen, ja harrastuksesta tuli yritys

Äidin ja tyttären tuore yritys valmistaa poronsarvesta koruja ja sisustusesineitä Torniossa.

Maiju Ylipiessa
Torniolaisperhe hurahti poronsarveen, ja harrastuksesta tuli yritys

Maarit Lukkarinen ja Saga Partanen hankkivat poronsarvet tuotteisiinsa tutulta poromieheltä Kemijärveltä. Poronsarvi on nykyään kysytty materiaali: kilohinta on pompannut kymmenessä vuodessa viidestä eurosta yli kahteenkymmeneen.

Maiju Ylipiessa

Puuporoja pihalla, portinpielessä poronsarvi. Jo pihalla voi arvata, mikä on tämän perheen intohimo.

Täällä syntyvät torniolaisen Saga Partasen käsissä noin kuukauden ikäisen yrityksen SagaMaaret Ky:n poronsarvikorut. Muutaman minuutin matkan päässä Partasen äiti Maarit Lukkarinen puolestaan valmistaa kotonaan yrityksen sisustustuotteet.

Perheen kotona on aina askarreltu ja tehty käsitöitä. Siksi myös kokopäiväinen käsityöyrittäjyys on tuntunut täysin luontevalta askeleelta, vaikka Lukkarisen tausta on enimmäkseen myyntityössä ja Partanen taas on opiskellut kosmetologiksi ja ollut töissä Postilla.

Oikeastaan yrityksessäkin on mukana koko perhe: molempien miehet ja perheen nuorin poika auttavat poronsarven sirkkelöinnissä ja poraamisessa, ja vanhimman tyttären mies on suunnitellut yrityksen logon.

Maiju Ylipiessa
Poronsarvikranssi Niehku, jonka nimi tarkoittaa pohjoissaameksi haavetta.

Poronsarvikranssi Niehku, jonka nimi tarkoittaa pohjoissaameksi haavetta.

Ensimmäinen esine poronsarvesta syntyi kymmenen vuotta sitten, kun Maarit Lukkarinen taiteili kattoon ripustettavan poronsarvikranssin, aika samanlaisen kuin se, joka nyt koristaa tyttären olohuonetta.

–Poronsarvet ovat olleet aina sellainen kummallinen intohimo. Juureni ovat Kemijärvellä, joten sarvet ovat varmaan sitä kautta jotenkin lähellä sydäntä, Lukkarinen miettii.

Askartelusta alkoi kehkeytyä astetta vakavampi harrastus muutama vuosi sitten, kun Saga Partanen innostui käymään Oulussa korukurssin. Kun tuotteita alkoi valmistua enemmän, niitä alettiin myydä messuilla ja myyjäisissä SagaArt-nimellä.

Poronsarvi on kova ja haastava materiaali, joka vaatii paljon testausta ja työstöä, ennen kuin tuotteet ovat myyntikunnossa. Pelkästään poraaminen vaatii neljä kättä.

SagaMaaretin sisustusesineissä sarvet saavat näyttää sarvilta. Koruissa taas toistuvat sirot nahkanarut, pienet pyöreät sarvenpalaset ja graafisesti leikatut nahkapalat.

–Haluan tuoda poronsarven tähän päivään. Seurailen, mikä on in ja toteutan sen omalla tavallani, Saga Partanen kuvailee.

Uusi yritys vie tällä hetkellä äidiltä ja tyttäreltä melkein kaiken hereilläoloajan. Silti se on heistä vain ihanaa, sillä nyt saa vihdoin käyttää kaiken ajan siihen, mistä eniten tykkää.

Seuraava askel on päästä mukaan Lappi-turistien markkinoille, sillä siellä lienee suurin ostovoima. Joulukuussa suunnataan ensi kertaa Tornion ulkopuolelle, joulumyyjäisiin Rovaniemelle. Kysyntää on siltä suunnalta ollut aiemminkin, mutta siihen ei kyetty tuolloin ilman yritystä vielä vastaamaan.

–Kysyntä on kasvanut sen verran, että on oikeastaan ollut ihan väistämätöntä laittaa pystyyn jotain virallista, että pystymme siihen vastaamaan, Lukkarinen sanoo.

Ainakin toistaiseksi valikoima aiotaan pitää sisustustuotteissa ja koruissa. Ideoita uusiin tuotteisiin olisi varastossa enemmän kuin tällä hetkellä ehtii toteuttaa.

Entäs sitten klassinen viisivuotissuunnitelma – missä tuoreet yrittäjät haluaisivat nähdä yrityksensä silloin?

–Toivoisin, että meillä olisi joku ihana verstas ja siinä kyljessä pieni myymälä, ja koko perhe mukana, äiti miettii, ja tytär nyökyttelee vieressä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös