Lounais-Lappi

Torniolaiselle lähihoitajaopiskelijalle maahanmuuttajastipendi – "On hyvä, että maahanmuuttaja voi nähdä, että hänkin voi onnistua"

Warissara Phosawang toivoo palkinnon rohkaisevan muitakin maahanmuuttajia opiskelemaan.

-
Torniolaiselle lähihoitajaopiskelijalle maahanmuuttajastipendi – "On hyvä, että maahanmuuttaja voi nähdä, että hänkin voi onnistua"

–Hoitotyössä on parasta se, että saa auttaa toisia, toteaa Lappian lähihoitajaopiskelija Warissara Phosawang.

Maiju Ylipiessa

Torniolainen lähihoitajaopiskelija Warissara Phosawang on saanut Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n stipendin. AMKE ry myönsi 500 euron arvoiset stipendit kahdeksalle maahanmuuttajaopiskelijalle, jotka opiskelevat ammattiopistoissa eri puolella Suomea.

Palkinto tuli torniolaisopiskelijalle täysin yllätyksenä.

–Vähän ihmettelenkin, mitä olen tehnyt sen eteen, kun hyviä opiskelijoita on varmasti paljon, Phosawang naurahtaa.

Phosawang opiskelee Ammattiopisto Lappiassa sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Lappian hyvinvointialan tiimivastaava Tuulikki Haarakoski kehuu häntä iloiseksi ja avoimeksi opiskelijaksi.

–Hän on positiivinen, tunnollinen, hyvät opiskeluvalmiudet omaava ja erittäin motivoitunut opiskelija.

Parasta hoitotyössä on Phosawangin mielestä se, että saa auttaa ihmisiä.

–Kun näen asiakkaan hymyn ja ilon, se tuntuu hyvältä.

Suomeen Phosawang muutti Thaimaasta 14-vuotiaana vuonna 2010. Ennen lähihoitajaopintoja hän on käynyt yläasteen Espoossa ja lukio-opintoja Helsingissä.

Phosawangin mielestä on hyvä, että maahanmuuttajille jaetaan tämäntapaisia palkintoja.

–On hyvä, että maahanmuuttaja voi nähdä, että hänkin voi tehdä mitä haluaa ja onnistua siinä. Monet maahanmuuttajat eivät uskalla hakeutua koulutukseen, koska he pelkäävät, että kielitaito ei riitä.

Phosawangin unelma-ammatti Thaimaassa oli hammaslääkäri. Suomeen muutettuaan hän arveli, että kielitaito ei siihen täällä vielä riittäisi, joten hän valitsi hoitoalan. Lähihoitajaopinnoissa kielitaito on riittänyt hyvin.

–Joitain hankalia sanoja ei aina ymmärrä, mutta työelämässä pärjää kyllä.

Phosawangin työssäoppimisjakso Keminmaan terveyskeskuksessa on nyt takana ja hän valmistuu lähihoitajaksi helmikuussa.

Viime kesän Phosawang oli töissä Espoon kotihoidossa, ja hän on tehnyt pitkään sijaisen töitä myös Tornion kotihoidossa. Töitä on tarjottu sekä Torniosta että Espoosta, mutta Phosawang ei ole vielä päättänyt suuntaan tai toiseen.

Vielä ei ole kiire valita, sillä matkustelua rakastava nainen suuntaa valmistumisen jälkeen kolmeksi kuukaudeksi Thaimaahan. Siellä ohjelmassa on ainakin visiitti mummolaan. Reissu tulee tarpeeseen, sillä viime aikoina elämä on ollut lähinnä koulua ja töitä.

PItkän tähtäimen suunnitelmat sen sijaan ovat selvillä. Seuraavaksi suunta on nimittäin sairaanhoitajaopintoihin.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Hyva ammatin valinta . talta osin pallonpuoliskoa tulevat oavat aivan erinlaisilla periaatteilla . Ei ole viela kirkossa kuulutettu jaako kyseinen henkilo tyoskentelemaan Suomeen ammattiaan vastaavassa virassa .Miten hyvansa nain parempi .

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös