Sivusta seuraaja -kolumni: Toisella sadalla, voi helpotus

Sivusta seuraaja -kolumni: Toisella sadalla, voi helpotus
Teija Laurinolli

Itsenäinen Suomi siirtyi kuukausi sitten toiselle sadalle. Suomi 100 -juhlavuoden tuotteet ja tapahtumat alkoivat pursuta korvista jo viime vuoden tammikuussa, koska juhlinta vaikutti heti alkuunsa väkisin väännetyltä.

Päätin silloin, että taidan keskittyä vuonna 2017 kannustamaan 30-vuotisjuhlavuottaan viettänyttä autoani pysymään kunnossa.

Tavallaan onnistuin. Auto on yhä hengissä mutta ei liiku. Pieni vika lamautti sen, koska varaosaa ei ole löytynyt. Toisinaan tuntuu, että Suomi on samassa tilassa: hengissä mutta ei liiku.

Surkuhupaisin Suomi 100 -teematapahtuma taidettiin järjestää lokakuussa Rovaniemen valtuustosalissa, jossa avointen ovien päivänä esiteltiin ulosottolaitosta, oikeusapua sekä talous- ja velkaneuvontaa. Paikalla oli kahvitarjoilu.

Jotenkin olin ajatellut, että juhlinta ei olisi aivan näin ankeaa ja masentavaa edes vaikeuksiin joutuneelle kansanosalle.

Itsenäisyyspäivänä en halunnut muistella sotia vaan kävin muutamien sata vuotta sitten eläneiden sukulaisteni haudoilla. Erityisesti halusin sytyttää kynttilän isotätikolmikolle, josta on jäänyt myös konkreettisia muistoja: paksu postikorttialbumi ja taidokkaita käsitöitä.

Hilma, Eliina ja Hilja lepäävät samassa sukuhaudassa. He olivat kaikki naimattomia ja lapsettomia, ehtivät opiskella Torniossa ja Tampereella, tehdä töitä, kerätä postikortteja ja viettää niiden perusteella kovin vilkasta matkustelu- ja seuraelämää.

Jos korteista ja sukuhistoriasta voi jotain päätellä, naimattomuus oli isotädeille valinta. Siskosten äiti kuoli, kun he olivat vain 12-, 7- ja 3-vuotiaita. Tuolloin 11-vuotiaalle veljelle tuskin sälytettiin hoitovastuuta pienemmistä, kuten 12-vuotiaalle Hilmalle. Nuorimmainen sisarussarjasta, isoisäni Emil, oli vielä vauva.

Sadassa vuodessa naisten elämä on onneksi monin tavoin helpottanut, vaikka perheen ja työn tai opiskelun yhdistäminen voi yhä olla hankalaa. Toimeliaita tätejä tarvittaisiin nyt potkimaan tätä lamautettua maata liikkeelle!


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös