Lounais-Lappi

Toimituksesta: Velaksi ei voida elää ikuisesti – kun ruoka ja vesi loppuvat, pystytkö syömään rahaa?

Suvi Pirinen

Maailman ylikulutuspäivää vietettiin tänä vuonna historiallisen aikaisin, 29. heinäkuuta. Ylikulutuspäivä on laskennallisesti se päivä, jolloin kulutuksemme ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja. Jotta ihmiskunnan nykyinen kulutus voitaisiin kattaa, tarvittaisiin 1,75 maapalloa. Suomalaiset kuluttivat osuutensa maapallon luonnonvaroista jo huhtikuun alussa. Mikäli kaikki ihmiset kuluttaisivat, kuten suomalaiset, tarvittaisiin 3,8 maapalloa. Suomessa mielellään rehvastelemme sillä, miten puhdasta teollisuutta meillä on ja miten olemme edelläkävijöitä ympäristöasioissa. Näitä lukuja katsoessa meillä ei ole aihetta ylpeyteen

Taloudesta puhuttaessa ihmisiä varoitellaan jatkuvasti liiasta velanotosta. Muistutetaan, että velaksi ei voida elää ikuisesti, vaan talous pitää saada tasapainotettua. Jos ei muu auta, pitää alkaa säästökuurille. Mihin tuo viisaus unohtuu, kun aletaan puhua luonnonvaroista? Niidenkään suhteen ei voida elää ikuisesti velaksi ja paikata velkoja uusilla veloilla. Tuollaisesta holtittoman tuhlailevasta elämäntavasta seuraa lopulta täydellinen romahdus ja konkurssi.

Taloustieteilijä Kenneth Bouldingin väitetään sanoneen, että joka uskoo rajattomaan kasvuun rajallisessa tilassa, on joko hullu tai taloustieteilijä. Tämänhetkinen talousjärjestelmämme perustuu rajallisen materiaalimäärän yhä kiihtyvään kulutukseen. Ihmiset on pakko saada kuluttamaan ja ostamaan yhä enemmän, vaikkeivat he edes tarvitsisi mitään. Huolestuneita äänensävyjä alkaa kuulua heti, jos talouskasvu edes hidastuu, vaikka kasvua edelleen olisikin. Kukaan ei uskalla sanoa ääneen tylyä totuutta: ainoa mahdollisuus ympäristökatastrofin estämiseen olisi talouslasku. Jos talous saataisiin laskemaan kestävälle tasolle, missä kuluttaisimme vain yhden maapallon kapasiteetin verran vuodessa, ihmiskunnalla olisi toivoa. Mutta talous on kuin pyhä lehmä, josta ei saa puhua kriittisesti. Mikä tahansa ympäristönsuojelutoimenpide voidaan estää sanomalla vain, että siitä olisi haittaa taloudelle. Mitään muita perusteluja ei tarvita. Ei käy, koska raha. Koskaan ei kyseenalaisteta, voisiko jokin asia olla joskus tärkeämpää kuin raha ja talouskasvu.

Kun ollaan huolissaan siitä, että ympäristöä suojellaan talouden ”kustannuksella” unohdetaan, että pohjimmiltaan koko taloutemme perustuu luonnonvaroihin. Ilman niitä ei ole mitään. Ei talous ole jokin tästä maailmasta irrallinen henkimaailman asia, johon vetoamalla voidaan oikeuttaa mitä tahansa. Talous on sidoksissa rajallisiin luonnonvaroihin, ja siksi sekään ei tule lopulta kestämään nykyisen kaltaista resurssien tuhlaamista. Voi olla kliseistä kysyä, että kun ruoka ja vesi loppuvat, pystytkö syömään rahaa. Ehkä sitä kannattaisi silti miettiä.

Kirjoittaja on Lounais-Lapin toimittaja


Kommentit (2)

 • Nimetön

  Kuka tarvitsee satojen tuhansien, miljoonien tai miljardien tuloja. Ei kukaan. Kun ihminen saa normaalin asumisen, saa syödä puhdasta ja terveellistä ruokaa, juoda puhdasta vettä ja kun hänen pienet tarpeensa tulevat mahdolliseksi saada, riittää se varmasti jokaiselle. Kulutushysteria pitäisi loppua, että tämä olisi mahdollista kaikille.

 • Kiitos

  kriittisestä tekstistä ja toivottavasti viimeisenkin rehvastelijan herättämisestä!
  Mitä voimme oppia?
  Käyttäkäämme omia ja luonnonvaroja varovaisesti miettien ja harkiten, mitä todella tarvitsemme ja mikä on turhaa omassa elämässä.
  Voimme kaikki alkaa säästämisen kulttuurin oppimisen sähkö-, lämpö- ja vesienergian kulutuksesta omassa kodissa, ruuan laadun ja määrän harkinnasta, vaatteiden käytöstä ja autoilun sekä turhailun lopettamisesta.
  Onneksi Euroopan nuoriso on alkanut ääneen kyseenalaistaa maapallomme resurssien riittämisen ja nyt on meillä kaikilla mahdollisuus oppia uutta elämisen ja kuluttamisen kulttuuria.
  Ei ole kysymys taloudesta, on kysymys ajasta!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös