Toimituksesta-kolumni: Suuntavaistolla harhapoluille

Toimituksesta-kolumni: Suuntavaistolla harhapoluille
Teija Laurinolli

Vielä neljä vuotta sitten osasin katsoa ympärilleni. Vietin silloin kaksi viikkoa Tukholmassa kielikurssilla eikä kaupungissa suunnistamisessa tai julkisen liikenteen reittien opettelussa ollut pienintäkään ongelmaa. Tukholma oli toki tuttu ennalta mutta vain lyhyiltä piipahduksilta ja lähinnä vanhan kaupungin liepeiltä.

Vieraissakin suurkaupungeissa olen pysynyt kartalla. Nimenomaan sillä paperisella, jonka tutkimiseen on liittynyt ympäristön tarkkailu ja (niin luulen) hyvä suuntavaisto.

Huhtikuussa itsetunto romahti. Sukulaisporukan reissulla Prahassa olin jatkuvasti puoliksi eksyksissä. Arvelin, että ikä ja vuosien matkustamattomuus ovat tehneet tehtävänsä.

Parin päivän aivosolmun jälkeen tajusin lopettaa tuijottamasta kännykän karttasovellusta. Kolmesta matkapäivästä vasta viimeisenä tiesin taas, missä olen nyt ja minne suuntaan menossa.

Askelia kertyi reissussa hurjasti. Mistäkö tiedän? No älyluurin sovelluksesta tietysti. Ehkä onneksi käytössäni on vain se yksinkertaisin, joka mittaa päivän aikana kännykän kanssa kuljettua matkaa.

Liikuntaklinikan ylilääkäri Tiina Nylander harmitteli kolumnissaan (Helsingin Sanomat 31.5.18), että liikuntaharrastuksesta tehdään turhan monimutkaista, kallista, suorituskeskeistä ja tuotteistettua. Hän kysyy, eivätkö metsässä juoksemiseen riitä tavalliset jumppavaatteet ja hyvät lenkkarit, liikkumisen mittariksi ihan tavallinen kello. Erilliset juoksuvaatteet, polkujuoksukengät ja aktiivisuusmittarit saattavat innostaa joitakuita, mutta toiset lyyhistyvät. Rentous ja mielihyvä katoavat.

Jos seurueessa on 11 aikuista älyluurin tuijottajaa, puhelinta toki tarvitaan pitämään yhteyttä hajaantumistilanteissa (niitä riitti). Muuten aion jättää laitteen seuraavalla matkalla taskuun. Rentous ja mielihyvä katoavat outoon kaupunkiin tutustumisen kuntoliikunnastakin, jos kaikki mielenkiintoinen on ennalta selvitetty netistä ja päivät kuluvat suorituskeskeisessä liikkumisessa paikasta A paikkaan B.

Suuntavaistolla olen aiemmin päätynyt hauskoille harhapoluille. Nyt ne jäivät kokematta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös