Lounais-Lappi

Toimituksesta-kolumni: Puulla lämmittämistä kauhistellaan turhaan

Nina Susi

Miksi puulla ei saisi lämmittää taloa tai saunaa? Tämä viime aikoina esillä ollut asia ihmetyttää minua kovasti.

Yksityistalouksien puun polttamista ovat kovasti arvostelleet henkilöt, jotka todennäköisesti itse asuvat Helsingissä ulkomailta tuotavalla ja erittäin saastuttavalla kivihiilellä lämpiävissä taloissa. Sekö on sitten oikea polttoaine lämmittämiseen?

Kivihiiltä Helsingissä polttavasta lämpövoimalaitoksista lähtee hyvin sankkaa savua taivaalle. Se savu on varmasti paljon haitallisempaa kuin tulisijoissa poltettavasta puusta irtoava. Laadukkaan ja kuivan puun polttaminen hyvällä tekniikalla on varsin puhdasta.

Suomessa riittää polttopuuta valtavat määrät. Olisi hullua jättää puut metsään lahoamaan. Monet niistä kuolevat pystyyn sinne joka tapauksessa. Kaadettujen tilallekin kasvaa varmasti uusia puita.

Puun polttaminen ja siihen liittyvä yhteys luontoon kuuluvat suomalaiseen identiteettiin. Moni suomalaisen omistaa metsää, minkä vuoksi puiden hyödyntäminen on luontevaa touhua. Omasta metsästä on kiva hakea kärryllinen kotiin viemistä.

Puun antama lämpö on mukavan "pehmeää". Takan lämpö tuntuu mukavalta varsinkin kylminä talvipäivinä ja mikäpä voisi olla rentouttavampaa kuin mökkisaunan puulämmitteisen kiukaan humina. Tulen tuijottaminen lasiluukun läpi kruunaa vielä tilanteen.

Mukavia muistoja minulla on puun polttamiseen liittyen myös mummolan ”pönttöuunin” lämmittämisestä. Se lämmitti pirttiä yllättävän hyvin. Minulle tulee hyvin nostalginen olo, kun näen niitä jossain. Pönttöuuneja on oikeastaan säilynyt yllättävän paljon vanhoissa taloissa. Ilmeisesti ne ovat kovatekoisia.

Myös puiden polttaminen nuotiossa voi olla mukavaa puuhaa. Juhannuskokoista ja muista roihuista on monella varmasti kivoja muistoja.

Puiden polttamiseen erilaisissa tilanteissa riittää jokaisella ihmisillä lämpimiä muistoja sekä fyysisesti että henkisesti. Tulen kanssa on syytä kuitenkin olla aina varuillaan. Se on hyvä renki mutta huono isäntä.

Töitä puulla lämmittäminen toki teettää. Puut pitää kaataa, pilkkoa ja halkoa. Sen jälkeen ne pitää vielä varastoida ennen polttamista.

Puiden tekeminen on kuitenkin mitä parhainta kuntoilua ja aivojen tuulettamista, kunhan malttaa olla hötkyilemättä.

Täyttä liiteriä on sitten mukava katsella. Puut sieltä sitten hiljalleen häviävät vuoden mittaan.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    joka kylään vaan sitte oma ydinvoimala.

  • Nimetön

    Sinänsä sääli, että toimittajat kirjoittelevat asioista joissa ovat väärässä tai asioista joista eivät paljoakaan tiedä. Puulla lämmittäminen yksityistalouksissa on erittäin epäekologista. Tuotettuun energiamäärään suhteutettuna. Jopa se kivihiili todella suurissa laitoksissa, kuten vaikkapa Hanasaaren voimalaitos, on ekologisempaa jos tutkitaan päästöjä suhteessa tuotettuun tehoon. CHP -laitokset tuottavat lämpöä ja sähköä yhteistuotannossa, jonka hyötysuhde on esimerkiksi Hanasaaren tapauksessa 86% (220MW sähkö ja 420MW lämpö). Jos sama määrä energiaa tuotettaisiin paikallisesti yksityistalouksissa puulla se olisi ekologinen katastrofi. Pienhiukkas ja hiilidioksidipäästöt ja koko puumäärän tuottaminen kuluttajille olisi täysin järjetön homma. Tietysti olisi parempi tuottaa koko Hanasaaren teho kaikkein turvallisimmalla ja hiilidioksidipäästöjen vuoksi parhaalla tavalla eli ydinvoimalla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös