Toimituksesta-kolumni: Parkkipaikan nurkkako tori?

Toimituksesta-kolumni: Parkkipaikan nurkkako tori?
Teija Laurinolli

Viimeksi ennen juhannusta toivoin metrin lisää pituutta tai puolet vähemmän painoa, jotta olisin nähnyt jotain omin avuin tai jonkun hartioilla istuen. Yritin näet työtehtävissä sulloutua Kemin Täiköntorin tungokseen Hevisauruksen konsertissa.

Pätkäkokoista kohderyhmää kävi vähän sääliksi. Tori ratkeili laitojensa yli. Onneksi mukana ei ollut lasta vaan kamera, josta oli helpompi pitää huolta autojen seassa.

Tai no, tori. Minulle ei ole vieläkään valjennut, miksi tapahtumia ja torikauppaa on ollut pakko siirtää parkkipaikan ahtaaseen kulmaukseen. Täiköntori toimii oikein hyvin keskeisenä kauppa- ja ravintola-asioinnin pysäköintialueena, mutta ei se mikään tori ole.

Parin korttelin päässä vanhasta kauppatorista puolestaan on jäljellä vain muisto, joka hetkeksi herää henkiin markkinapäivinä pari kertaa vuodessa. Oikeasti kauppatorin on annettu valahtaa keskussairaalan ja kulttuurikeskuksen parkkipaikaksi. Sairaalan omat pysäköintijärjestelyt ovat tunnetusti surkeat.

Oikeaa torielämää Meri-Lapin kaupungeissa ei valitettavasti ole eikä sitä nykyisillä järjestelyillä voi syntyäkään. Mahdollisuuksia olisi.

Missä väki luontaisesti Kemissä kesäaikaan liikkuu laiskahkon rauhallisesti tuttuja tapaamassa tai muuten vain elämästä nauttimassa, kuten todelliseen torikulttuuriinkin kuuluu? Sisäsatamassa tietysti.

Oivallinen paikka torille olisi jalokivigallerian edustan aukio. Peltilehmille on tilaa, riittävän etäällä ja tarpeeksi lähellä. On kahviloita, ravintoloita, jäätelökioski, puistoa, merenrantaa, istuskeluun penkkejä ja portaita, minigolfia ja muuta viihdykettä. Miksi Meripuiston hienoa lavaakin rinnekatsomoineen käytetään niin vähän?

Oikealla torilla kaupataan tuoreiden vihannesten, juuresten ja marjojen lisäksi muun muassa paikallisia leivonnaisia ja käsityötuotteita.

Mallia voi käydä katsomassa vaikka Joensuusta tai Kuopiosta. Itä-Suomessa ei ole juuri sen lämpimämpää tai aurinkoisempaa kuin Meri-Lapissakaan, mutta kesäinen torielämä siellä todellakin hallitaan!


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös