Toimituksesta-kolumni: On meillä kesä, olipa helle tai ei

ERIIKA AHOPELTO
Toimituksesta-kolumni: On meillä kesä, olipa helle tai ei
Teija Laurinolli

Tänä vuonna surkuttelu alkoi jo toukokuussa. En tiedä, kuinka monta kertaa ja kuinka monen ihmisen suusta olen jo ehtinyt kuulla, että "tässä se kesä taisi sitten olla" tai "R.I.P. Suomen kesä" tai "juhannukseksi saa varmaan kaivaa taas toppatakin".

Toukokuu olikin harvinaisen lämmin ja aurinkoinen ja liiankin kuiva, mutta ei se kesä siihen päättynyt. Missä vaiheessa tämä valoisa ja vihreä vuodenaika muuttui rasittavaksi hellepäivien kyttäämiseksi ja laskemiseksi?

Ainakin oma ammattikuntani lietsoo näkökulmaa ahkerasti. Otsikko kirkuu tänäänkin ykkösuutisena: "Katso, missä kulkee helleraja!"

Meillä on nyt kesä, olipa helle tai ei. Siihen sisältyy näillä leveysasteilla ainakin vielä toistaiseksi koleita ja sateisia jaksoja, viileitä luonnonvesiä, hyttysiä, paarmoja – ja valitettavasti nykyään myös punkkeja.

Toivooko joku oikeasti, että puhkuisimme helteessä ja paisteessa toukokuusta syyskuuhun? Touko-kesäkuun pitkä kuiva jakso on jo näyttänyt, mitä meillä saattaa olla tulevina vuosikymmeninä edessämme, kuten vakavien maastopalojen vaaraa ja vaikeuksia viljelijöille.

Eteläisemmässä Euroopassa taas on jo nähty, millaista välitöntä tuskaa ja kärsimystä ennätyshelteet ihmisille aiheuttavat. Viileyttä pääsee aina karkuun sisätiloihin ja vaatekerroksiin, kuumuutta on paljon hankalampi paeta.

Ne, joilla on varaa ja aikaa, matkustavat pahimpien helleaaltojen alta kauas.

Mistä oma kesäni alkaa?

Kuovinhuudosta ja rentukoista mutta ennen muuta valon valtavasta määrästä. Sitä riittää silloinkin, kun sataa. Kirjan lukemiseen ei tarvitse keskellä yötäkään keinovaloa.

Lämpö on toki mukavaa pieninä annoksina. Kesän loppumista alan kuitenkin surra vasta sitten, kun ensin pimenevät yöt ja sitten illatkin.

Siihen on onneksi vielä muutama kuukausi aikaa, ja vuoden valoisimmat päivätkin ovat tulossa vasta. En aio valittaa, vaikka nauttisin niistä toppatakki yllä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös