Toimituksesta: Alkavatko teilläkin iltavuorot?

Toimituksesta: Alkavatko teilläkin iltavuorot?
Taina Nuutinen-Kallio

Syksyisin useassa perheessä alkavat vuorotyöt. Päivävuoro tehdään palkkatöissä, jonka jälkeen hommat toki vielä jatkuvat iltavuorossa, joillain jopa yövuorossa.

Iltavuorolainen lämmittää mikrossa jotain eilistä, ajaa autolla ympäri seutukuntaa, kantaa sellolaukkua ja lätkäkassia, niistää nenää ja lohduttaa, jos treeni meni kompuroinniksi. Räplää kännykkää milloin missäkin käytävässä, jäähallin kahviossa tai auton etupenkillä.

Iltavuorolaisen asema on ihan vähän epäkiitollinen: vuorolisiä ei tule, vaan ennemminkin se menee. Iltavuorossa nimittäin rahaa kuluu. Kahviin ja pullaan. Iltavuorolainen on urheiluhallin tai musiikkiopiston aulan kahvilan paras asiakas!

Syksyisin alkavaan vuorotyöläisyyteen kuuluu myös se, että lakisääteiset vapaapäivät on peruttu. Iltavuorolainen herää lauantaiaamuna leipomaan pullaa myytäväksi tai arpajaispalkinnoiksi. Valitan, tuottoja et saa itsellesi, mutta saatpahan pullantuoksuisen kodin. Ja ainakin tiedät, mitä kanttiinista ostat.

Viikonloppuvuoron tekijöillä on usein myös matkustusvelvollisuus. Oman auton käytöstä ei makseta 0,40 euroa kilometriltä ja päivärahatkin saat unohtaa, mutta ei se haittaa. Nimittäin matkustaessa saat syödä pullaa ja juoda kahvia ERI urheiluhallissa kuin iltavuorossa ollessasi!

Lapsen maailma -lehti kertoo brittiläistutkimuksesta, jonka mukaan lasten jatkuva harrastaminen syö perheiden yhteistä aikaa, vie voimat ja rahavarat.

Totta. Usein harrastuksiin saa kulumaan paljon enemmän rahaa kuin pullakahvien verran, ja voisikohan sitä elämässään muutakin tehdä kuin kääntää makkaraa potkupallopelissä?

Samainen Lasten maailma kertoo vielä suomalaistutkimuksesta, jonka mukaan liikunnan harrastaminen urheiluseurassa lapsena tai nuorena tuplaa todennäköisyyden elää terveellistä elämää aikuisena. Suuri osa suomalaislapsista osallistuu seuratoimintaan jossain vaiheessa elämää.

Itselleni lapsuuden harrastukset (lähinnä urheiluseuroissa) antoivat iloa, elämyksiä ja ystäviä.

Niitä on kiva muistella, kun ryystää kahvia iltavuorossa.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Hieman voisi kyseenalaistaakin sitä, onko kaikki kohdallaan, kun ihan kaikki vanhempien aika menee lasten harrastuksiin. Omat harrastukset, ystävät ja sukujuhlat jätetään täysin vuosikymmeneksi. Viikonloppuisin ei ole koskaan aikaa mihinkään muuhun. Sivusta seuraavana ihmetyttää. Vaikka urheilu miten on terveellistä, onko oikein, että koko muu perhe uhrautuu yhden takia?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös