Tarvitaanko Kemin keskustaan nuorisotila, Sauvo-talossa olisi tilaa – Torniossa nuorisotoimi avaa pop up -tilan kauppakeskukseen

Taina Nuutinen-Kallio
Tarvitaanko Kemin keskustaan nuorisotila, Sauvo-talossa olisi tilaa – Torniossa nuorisotoimi avaa pop up -tilan kauppakeskukseen

Sauvo-talossa on paljon tilaa.

Taina Nuutinen-Kallio

Kemin keskustan alueella ei ole tällä hetkellä toiminnassa pysyvää nuorisotilaa. SDP:n valtuustoryhmä on ehdottanut, että kaupunki selvittäisi nuorisotilan perustamista ydinkeskustaan.

–Nuorisotilassa tulisi mahdollistaa alakoulun kerhotoiminta, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta ja koulujen loma-aikoina kolmannen sektorin eri toimijoiden lapsille ja nuorille tarkoitettu kerho- ja harrastustoiminta, ehdotuksessa todetaan.

Kemin kaupungin nuoriso- ja liikuntajohtaja Matti Molander pitää pysyvän nuorisotilan perustamista kannatettavana ajatuksena. Kemissä on tällä hetkellä kolme varsinaista nuorisotilaa: Takajärvellä ja Hepolassa. Keskustassa sijaitseva seurakunnan nuorisotila on auki viikonloppuisin. Karihaaran nuoriso kokoontuu Karihaaran koulun tiloissa.

–Kiertävä Puuhapaku järjestää toimintaa muilla alueilla, kuten keskustassa ja Kemin pohjoispuolella, hän toteaa.

Kesän aikana Puuhapaku toimii hyvin. Nuoret liikkuvat silloin ulkosalla, ja Puuhapakun kanssa on helppo mennä sinne, missä nuoret viihtyvät.

Keskustan alueella Kemin nuorisotyö järjestää myös niin sanottuja pop up -nuorisotiloja muun muassa kirjastoon ja Kemi-kammarille. Myös Sauvo-talossa toimivan nuorten työpaja Factorin tiloissa on ollut välillä avoimien ovien iltoja nuorisolle..

Molanderin mukaan Sauvo-talo olisi hyvä vaihtoehto pysyvälle ja vakituiselle nuorisotilalle, mutta se edellyttäisi riittäviä henkilöstö- ja talousresursseja. Tällä hetkellä talossa on muutakin toimintaa, joka on suunnattu lapsille ja nuorille. Factorin lisäksi Sauvo-talossa on etsivän nuorisotyö Argoksen toimitilat sekä Kemin lastenkulttuurikeskus Sarjis.

Molander uskoo, että keskustassa sijaitseva nuorisotila palvelisi keskustassa asuvien nuorten lisäksi myös muualla Kemissä asuvia.

–Nuoret liikkuvat keskustassa, ja mikäli suunnitelmat entisen tyttölyseon muuttamisesta perusopetuksen käyttöön toteutuvat, liikkuu keskustassa nuoria entistä enemmän. Silloin keskustan tila palvelisi myös heitä, Molander toteaa.

Kemin kaupungin nuorisotyöntekijä Päivi Syväjärvi pitää ideaa keskustan nuorisotilasta hyvänä.

–Ei nuoret välttämättä liiku "kylältä kylälle", eli Takajärveltä Karihaaraan tai päinvastoin. Keskusta voisi olla puolueeton maaperä. En kuitenkaan lähtisi siihen, että muut tilat suljettaisiin sitten, hän tuumii.

Takajärven nuorisotilalla työskentelevä Syväjärvi kertoo, että Takajärvellä vierailee päivittäin 50–60 kävijää. Karihaaran nuorisotilalla kävijöitä on vähemmän, 20–30. Syväjärven mukaan Karihaarassa kävijöiden määrä on vähentynyt sen jälkeen, kun nuorisotilat siirrettiin koulun yhteyteen vuokratiloista Karihaaran kansantalolta.

Syväjärven mukaan keskustassa asuvat nuoret viihtyvät muun muassa Mansikkanokan Urban parkissa, seurakunnan nuorisotilassa, kaupoissa ja Keskuspuistokadun pitseriassa.

Taina Nuutinen-Kallio
Henna Karjalainen työskentelee Sauvo-talossa sijaitsevassa Factorissa. Factorissa järjestetään silloin tällöin avointen ovien iltoja nuorisolle. Factorin tiloissa on muisto talon historiasta: Meripuisto-ravintolan valokyltti.

Henna Karjalainen työskentelee Sauvo-talossa sijaitsevassa Factorissa. Factorissa järjestetään silloin tällöin avointen ovien iltoja nuorisolle. Factorin tiloissa on muisto talon historiasta: Meripuisto-ravintolan valokyltti.

Pop up -nuorisotila avautuu Rajalle

Tornion nuorisotoimi ja Tornion seurakunta perustavat väliaikaisen pop up -nuorisotilan Rajalla-kauppakeskukseen syyslomalla 13. ja 14. lokakuuta.

–Pop up -nuorisotiloja on meillä ollut muutaman kerran aiemminkin. Niissä on käynyt ihan mukavasti porukkaa, kertoo Tornion kaupungin nuoriso-ohjaaja Minna Mäkinen.

Nuoret viettävät mielellään aikaa Rajalla-kauppakeskuksessa. Nuoriso-ohjaajat eivät kuitenkaan Mäkisen mukaan erityisesti jalkaudu kauppakeskuksessa olevien nuorten pariin.

–Tosin kesäisin Torniossa kiertää Kesä-Pösö, joka on vieraillut myös kauppakeskuksen ulkopuolella Victorian torilla.

Se, että nuoret viettävät aikaa kauppakeskuksissa on yleismaailmallinen ilmiö.

–Joissain päin nuoret on koettu häiritseviksi esimerkiksi sotkemisen vuoksi, mutta Tornion kauppakeskuksesta en ole tällaista viestä kuullut, Mäkinen kertoo.

Torniossa nuorisotiloja ovat Putaalla sijaitseva Nuorkka ja Kokkokankaan Konkka, jotka ovat avoimen toiminnan tiloja. Kivirannan Messissä sijaitsee Pelitalo Serveri, joka on keskittynyt digitaalisiin peleihin. Keskustassa on Nuorisotiedotuspiste Aaltonen, jossa käy myös toisen asteen opiskelijoita.

Nuorisotalot

Kemi: Toimintakeskus Takitsu, Oklaholmankatu. Toimintakeskus Siipi Satamalehdontiellä. Karihaaran koululla on nuorisotilatoimintaa 3-4 krt viikossa. Nuorisotila ei ole varsinainen nuorisotila, kuten Takajärvellä ja Hepolassa. Seurakunnan nuorisotila Kirkkopuistokadulla.

Keminmaa: Kirjasto-nuorisotalo Väylätiellä. Lautiosaaren nuorisotalo Akolantiellä.

Tervola: Nuorkka Keskustiellä.

Tornio: Nuorkka Pohjolankadulla. Konkka Holmantiellä. Messi Tapiolantiellä. Aaltonen Länsirannalla.

Ylitornio: Nuorkka Alkkulanraitilla.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös