Lounais-Lappi

Takajärvessä kelpaa polskia

Uimarantojen vedet ovat laadultaan joko hyviä tai erinomaisia. Mansikkanokalla oli havaittu pieni sinilevälautta, joka ei estänyt uimista.

Jouni Valikainen
Takajärvessä kelpaa polskia

Serkukset Eemeli Onnela (vas.) sekä Julius ja Sofie Mustakari nauttivat Takajärven erinomaisen puhtaasta ja lämpimästä vedestä.

Jouni Valikainen

Espoolainen Mikael Ahtokari oli havainnut Kemin Takajärven uimarannalla kyltin, jossa kerrottiin, että järven vesi on laadultaan erinomaista. Hänen ja Katri Vatajan lapset Sofie ja Julius sekä heidän rovaniemeläinen serkkunsa Eemeli Onnela olivat onnensa kukkuloilla päästessään polskimaan Takajärven uimarannalla.

–Täällä on vesi lämmintä ja hiekkapohja. Pystyn sukeltamaan aivan hyvin silmät auki ilman laseja, Eemeli kertoi.

Lapset olivat kyläilemässä Kemissä isovanhempiensa tykönä. Ennen uimaretkiä Katri Vataja oli ottanut selvää Takajärven veden laadusta.

–Minua huolestutti eniten iilimadot. Lapsuudessani niitä oli Takajärvessä, mutta luultavasti ne eivät ole enää haitaksi, Katri Vataja kertoi.

Takajärvessä ei ole myöskään sinilevää. Espoossa tilanne on aivan toinen.

–Meressä ja lähijärvillä on huomattavan paljon sinilevää. Uiminen on jäänyt vähiin juuri sinilevätilanteen vuoksi. Meillä on myös maauimaloita, mutta ne ovat kesällä melkoisen täynnä uimareita, Katri Vataja ja Mikael Ahtokari kertoivat.

Kemin vs. terveystarkastaja Touko Korhosella on antaa faktatietoa Takajärven veden laadusta. Se on uimismielessä erinomaista.

–Tutkimme uimakauden aikana Takajärvestä ulosteperäisten bakteerien pitoisuudet. Mittaukset tehdään uimakaudella kerran kuukaudessa. Näiden mittausten perusteella Takajärven vesi on erinomaista. Teemme myös silmämääräisen arvioinnin rannan kunnosta, Korhonen kertoi.

Terveystarkastajat mittaavat veden laadun säännöllisesti EU-rannoilta. EU-rantoja Kemissä ovat Takajärvi ja Mansikkanokka. EU-uimarantoja ovat yli sadan päivittäisen kävijän uimarannat.

Mansikkanokalla tilanne ei ole aivan yhtä hyvä kuin Takajärvellä. Vajaa kaksi viikkoa sitten Mansikkanokalle tehtiin havaintoja sinilevästä.

–Sinilevä hävisi viime viikon alussa. Ranta ei ollut missään vaiheessa uintikiellossa. Jos levämäärä olisi lisääntynyt, ranta olisi mennyt mahdollisesti uintikieltoon, Korhonen sanoo.

Terveystarkastajat ottavat näytteitä myös muualta kuin EU-rannoilta. Mansikkanokan lisäksi suosittuja uimapaikkoja Kemissä ovat Paavonkarin ja Ajoksen uimaranta. Myös Kiikelinnokan edustasta on tullut uimareille suosittu paikka.

–Voi olettaa, että Kemin edustalla voi meressä uida ilman terveysriskiä kaikkialla, terveystarkastaja Touko Korhonen kertoo.

Torniossa EU-rantoja ovat Uitonranta ja Kiviranta. Uimarit ovat päässeet harrastuksensa pariin laadukkaassa vedessä.

–Pieni pelko oli, että lämpimän veden johdosta tulisi myös sinileväesiintymiä. Molemmat uimarannat sijaitsevat Tornionjoessa, joten veden vaihtuvuus auttaa omalta osaltaan sitä, että sinilevää ei muodostu, Tornion terveystarkastaja Eija Jokinen kertoo.

Viimeinen näyte rannoilta otettiin 1.8. Jos niissä olisi ollut jotain erikoista, laboratoriotieto olisi tullut jo Jokiselle.

Ainoa ongelma, mistä uimarit voivat kärsiä Meri-lapissa on järvisyyhy.

–Esimerkiksi lokit levittävät loistoukkaa. Se aiheuttaa ihmiselle ihottumaa ja kutinaa. Se on eräänlainen allerginen reaktio, joka paranee itsestään, Eija Jokinen sanoo.

Uimarantojen laatuluokitukset löytyvät ympäristöterveysvalvonnan sivustoilta.

Mereen, järveen tai jokeen

Kemi: Pukeutumistilat ja WC löytyvät Paavonkarin uimarannalta, Mansikkanokan uimarannalta ja Takajärveltä.

Tornio: Kaupunki ylläpitää Uitonrannan ja Kivirannan EU-uimarantoja sekä Pikisaaren, Kirkkoputaan, Laiskanlahden ja Kaakamoniemen uimarantoja.

Keminmaa: Arkimon, Hietalammen, Kallijärven, Länsikosken, Liedakkalan ja Pappilan uimapaikat ovat suosittuja.

Simo: Simoniemen uimaranta sijaitsee venesataman vieressä ja Maksniemen uimaranta Ykskuusen tien varressa.

Ylitornio: Lohijärven uimaranta ja Vasken ranta ovat uimareiden suosiossa.

Tervola: Kaisajoen, kirkonkylän, Koivun, Kätkäjärven, Louen, Mattisen, Ossauksen, Paakkolan, Tikan, Tossavan ja Ylipaakkkolan uimapaikoilla on pukukopit, wc:t ja pelastusrengas.

Haaparanta: Seskarössä on iso hiekkaranta. Myös Karsikkojärveltä löytyy uintipaikka.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös