Lounais-Lappi

Taidemuseo etsii teoksia juhlanäyttelyyn – yksityiskotien taide voi päästä suuren yleisön nähtäville

Arto Liiti
Liisa Rautiaisen öljymaalaus kemiläisestä talosta vuodelta 1951.

Liisa Rautiaisen öljymaalaus kemiläisestä talosta vuodelta 1951.

Jouni Valikainen

Löytyykö kotisi kätköissä tai seinältä kemiläistaiteilijan teos, jonka haluat antaa näyttelylainaan? Kemin taidemuseo etsii maaliskuussa avautuvaan Kemin kaupungin juhlavuotta juhlistavaan näyttelyyn yksityisten henkilöiden omistuksessa olevia kemiläistaiteilijoiden teoksia.

Etsinnässä ovat erityisesti alueen ammattitaiteilijoiden teokset. Sellaiset, jotka eivät ole aikaisemmin päätyneet suuren yleisön nähtäville. Valinnassa ensisijalla ovat teokset, jotka kuvaavat Kemin alueen maisemia ja rakennuksia, mutta myös muita aiheita voi tarjota.

Kemin taidemuseon intendentti Tanja Kavasvuon mukaan museolle on jo tuotu muutamia helmiä, mutta lisää vielä kaivataan.

– Jorma Kuulalta ja Liisa Rautiaiselta löytyy paljon Kemiin liittyviä maalauksia. Esimerkiksi Veikko Kallisen, Toivo Hoskarin, Olavi Korolaisen, Harry Porkon ja Pirjo Nykäsen kemiläisaiheisia maalauksia voi löytyä useista kodeista. Maalausten lisäksi myös aiheeseen liittyvät veistokset voivat päästä esille juhlanäyttelyyn, Tanja Kavasvuo kertoo.

Kemin taidemuseon omista kokoelmistakin löytyy kaupungin 150-vuotisjuhlavuoteen sopivia teoksia, yhtenä esimerkkinä Nina Vanaksen maalaus.

Kemin taidemuseo tallettaa myös koko juhlavuoden ajan muistoja ja tarinoita kemiläisistä taiteilijoista. Tarinoita tuodaan kootusti esille eri tapahtumissa pitkin vuotta.

– Muutama ihminen on napannut minua hihasta kiinni ja kertonut, että hänellä olisi mukava tarina kemiläisestä taiteilijasta. Näitä tarinoita löytyy varmasti useilta. Jos tarinoita kertyy tarpeeksi, niitä voitaisiin esitellä myös Taiteiden yössä, Tanja Kavasvuo suunnittelee.

Näyttelylainaehdotukset ja/tai oman tarinansa voi jättää sähköpostitse osoitteeseen taidemuseo@kemi.fi tai puhelimitse 040 357 6991. Näyttelylainaehdotuksia otetaan vastaan 20.2. saakka, tarinoita voi lähettää vuoden loppuun saakka.

Koherenssi ja koheesio- Kemin kuvataiteilijat juhlistavat 150-vuotiasta kotikaupunkia -niminen juhlanäyttely avautuu Kemin taidemuseossa perjantaina 1.3. kello18. Näyttely on yleisölle avoinna 12.5. saakka.

1.3. avautuu Kemin historiallisessa museossa Kemi 150 vuotta valokuvanäyttely. Molempiin näyttelyihin ja näyttelyiden avajaisiin on vapaa pääsy.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös