Lounais-Lappi

Taide on hyvinvoinnin edellytys

Estradilla: Ritva Kokkola kokee tekevänsä etuoikeutettua työtä.

Hanna Julku
Taide on hyvinvoinnin edellytys
Taina Nuutinen-Kallio

Tavallisesti päiväni alkaa... aamupäivällä. Syön puuroa, juon kahvia ja luen lehtiä. Jos mihinkään ei ole kiire, pöydän ääressä vierähtää tunti jos toinenkin.

Ilahduin... Kemin itsenäisyysjuhlassa Lappian opiskelijoitten lahjakkuudesta. Muusikoitten ja juontajien esiintyminen oli korkeatasoista ja luontevaa. Varmasti ainakin osa näistä nuorista lähtee muualle töihin, mutta toivon, että jonakin päivänä he palaavat koti- ja opiskeluseudulleen rikastuttamaan alueemme kulttuurielämää.

Olen onnellinen... läheisistä ihmisistä, jotka jaksavat kannustaa ja tukea. Olen varma, että ilman puolisoani minusta ei olisi tullut kirjailijaa.

Se kyllä harmittaa..., että syksy kuluu niin nopeasti. Syksy on mielivuodenaikani. Kuulaat päivät ja sateiset päivät, värikkäät lehdet ja putoavat lehdet, pitkät hämärtyvät illat. Toisaalta, keväällä lisääntyvä valo ilahduttaa ja elähdyttää.

Ärsyynnyn... välinpitämättömyydestä ympäristöä ja yhteisiä tiloja kohtaan. Ilman roskaamista maailma olisi kauniimpi. Luontoon jaksetaan kantaa täydet pakkaukset ja pullot, mutta tyhjiä ei jakseta kantaa pois.

Illalla nukkumaan mennessäni... ihmettelen, kuinka nopeasti päivä on taas kulunut. Ajan kuluminen on haikeata.

Viihdyn... kotona ja kotimaassa. En enää kaipaa ulkomaanmatkoja. Pääkaupungissamme on paljon koettavaa, mutta niin on myös täällä Kemissä, enemmän kuin ehtii osallistua.

Vahvuuteni... ovat tunnollisuus ja velvollisuudentunto. Teen, mitä pitää ja mitä olen luvannut, sillä tekemättömän työn taakka painaa.

Kirjoittajana... koen tekeväni etuoikeutettua työtä maassa, jossa on ilmaisun- ja sananvapaus. Äidinkieli on rakas, ilman sitä ei opi eikä käsitä.

Merilappilaisena... ja erityisesti kemiläisenä olen ylpeä siitä, että päättäjämme aikoinaan uskalsivat ryhtyä kulttuurikeskuksen rakentamiseen. Tällaiseen sijoittaminen osoittaa, että kauaskantoisesti ymmärrettiin kulttuurin merkitys kuntalaisten ja koko alueen hyvinvoinnille. Toivottavasti nyt löytyisi yhteistä tahtoa ja varoja myös talon kunnostamiseen.

Taide... on sekä henkisen että fyysisen hyvinvoinnin edellytys. Tutkimuksin on todistettu, että Ilman kirjoja, teatteria, elokuvia, kuvataiteita, musiikkia, tanssia ja rakennuksia ihminen sairastuu.

Eniten kaipaan kulttuurissa... tällä hetkellä elokuvia. On surullista, että Kemissä ei ole takavuosien tapaan kunnon elokuvatarjontaa. Nuoruudessani oli monta elokuvateatteria ja elokuvakerho.

En kaipaa... sosiaalisen median maailmaa, jossa kuulemani perusteella vihapuhe ja ala-arvoinen kielenkäyttö on hyväksyttyä. Ihmiset oppivat, että heidän on saman tien ilmaistava mielipiteensä asiasta kuin asiasta tietämättä faktoista tai asiayhteyksistä. Somen myötä virtuaaliset noitaroviot roihuavat ja todellisuudentaju hämärtyy. Kai?

Arvostan Meri-Lapin... ihmisten kulttuurimyönteisyyttä. Tapahtumissa käydään ja paikallisia tekijöitä kannustetaan ja kannatellaan.

Muistan, kun kerran... kävelin Kivikon päiväkodin ohi. Pikkutyttö istahti potkuriin ja kysyi äidiltään, mikä on maailman tärkein asia. “No, lapset tietysti”, äiti vastasi epäröimättä. “Oikein!” lapsi huudahti heleästi. Tapahtuma on pieni ja siitä on kauan aikaa, mutta se on niin merkityksellinen, ettei se unohdu.

Ritva Kokkola (s. Korhonen)

Syntynyt: 1948 Kemissä.

Asunut: Kemissä lukuun ottamatta opiskeluvuosia Turussa ja pientä pyrähdystä Helsingissä.

Ammatti: kirjailija, aiemmin englannin lehtori.

Perheeseen kuuluu: puoliso Markku, poika Tarmo ja miniä Outi.

Harrastaa: lukemista, elokuvia, teatteria ja musiikin kuuntelemista.

Kirjoittanut useita kirjoja lapsille ja aikuisille. Viimeksi julkaistiin hänen lapsille suunnattu runoteoksensa Limonaatia ja silliä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös