Syksyn vilkkaimpaan kauteen osunutta Kemin uimahallin kuntoaltaan käyttökatkoa ei voinut välttää – kattopalkkien tutkimus oli tehtävä

Uimaseuroille tilanne on ollut kaikkein hankalin.

Teija Laurinolli
Kemin uimahallin kuntoallas on lähes koko pituudeltaan suojattu ja syvän pään ylle on rakennettu telineitä. Turvallisuussyistä ei voi kuvitellakaan, että altaaseen päästettäisiin asiakkaita tutkimuksen aikana.

Kemin uimahallin kuntoallas on lähes koko pituudeltaan suojattu ja syvän pään ylle on rakennettu telineitä. Turvallisuussyistä ei voi kuvitellakaan, että altaaseen päästettäisiin asiakkaita tutkimuksen aikana.

Teija Laurinolli

Miksi kattopalkkien lisätutkimuksia ei voitu hoitaa jokakesäisen huoltotauon aikana? Eikö kuntoaltaan sulkeminen yleisöltä ole hätävarjelun liioittelua?

Kemin uimahallin poikkeustilanteen osuminen vilkkaaseen syyskauteen on poikinut monenlaisia puheita ja huhuja. Kuntoaltaan käyttökatko alkoi 23. lokakuuta.

– Jotkut ovat yhdistäneet asian jopa siihen, että halli oli kaksi päivää lakon takia suljettuna lokakuussa, ihmettelee hallimestari Janne Jylkkä.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL osallistui irtisanomislain muutosta vastustavaan poliittiseen lakkoon. Ammattiliiton jäseniä on hallissa töissä.

Tutkimuksia ei olisi voitu tehdä kesällä, koska niiden tarve ei tuolloin ollut tiedossa. Niiden aikana kuntoaltaaseen ei missään tapauksessa voi päästää yleisöä turvallisuussyistä. Tämänhetkisen tiedon mukaan aikataulu pitää: Kuntoallas on käytössä jälleen joulukuun alusta lähtien.

– Yleisin väärinkäsitys on ollut se, että halli olisi selvitysten vuoksi kokonaan kiinni siihen asti. Asiakasmäärät ovat pienentyneet noin 40 prosenttia.

Aukioloajat ovat entiset ja palvelut tarjolla, lauantaiaamujen vauvauinteja myöten.

– Alkuvaiheessa peruimme vesiliikuntaryhmät, seurojen harjoitusvuorot sekä isojen koululaisten uimaopetuksen. Niistä osa on voitu palauttaa, Jylkkä kertoo.

Uimaseuroille on järjestetty harjoitusvuoroja myöhäisiltoihin toiminta-altaan kahdelle radalle, jotka ovat hieman leveämpiä kuin kuntoaltaan kuusi rataa.

– Volttikäännöksiä niissä ei kuitenkaan voi harjoitella, koska toiminta-altaassa ei ole päätyjä. Uimaseurat ovat ostaneet lisäksi vuoroja Torniosta. Ne ovat joutuneet silti perumaan kolmanneksen harjoituksistaan.

Uimahallien peruskorjausväli on noin 25 vuotta.

– Alustavan suunnitelman mukaan Kemin hallissa on aloitettava perusparannus vuonna 2022. Sitä varten oli anottu ja saatu tälle vuodelle 85 000 euroa tarveselvitykseen, hallimestari kertoo.

Hallin laaja kuntoarvio aloitettiin heinäkuun alussa. Sen aikana porattiin muun muassa reikiä tyhjennettyihin altaisiin betonin kunnon selvittämiseksi. Haitta-aine- ja asbestikartoitus on tehty. Samalla kaupungin tilapalvelu päätti teettää hallin vanhaan osaan lakisääteisen laajarunkoisten rakennusten rakenteiden kuntotutkimuksen, jota on edellytetty vuonna 2015 voimaan tulleesta lakimuutoksesta lähtien.

– Lakimuutoksessa annettiin siirtymäaikaa 2–4 vuotta eli se olisi ollut pakko joka tapauksessa tehdä ensi vuonna, muistuttaa rakennuttajainsinööri Mika Setälä tilapalvelusta.

Kuntotutkimuksen lokakuussa tehnyt WSP Finland Oy tarkasti kuntoallashallin yläpohjan kantavat rakenteet ja totesi altaan syvän pään kohdalla olevien kattopalkkien tarvitsevan lisäselvityksiä.

Kuntoarvio valmistuu näiden lisäselvitysten jälkeen marraskuun lopussa.

– Vanhat altaat ovat hyvin säilyneet, mutta betonirakenteet hapertuvat ajan mittaan, jolloin vesi pääsee niistä läpi. Se taas vaurioittaa raudoitusta, Setälä sanoo.

Peruskorjaus maksaa noin kymmenen miljoonaa euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt uimahallien perusparannuksiin yleensä arviolta miljoonan euron avustuksen.

Kemin uimahalli

Meripuistokatu 28. Valmistui 1967, jolloin kuntoallas ja lastenallas sekä kahvila. Aarne Ervin suunnittelema.

Peruskorjaus ja laajennus 1996–97. Kylpylämäisessä hallissa sen jälkeen viisi allasta: kuntoallas, opetusallas, virkistysallas, kahluuallas ja toiminta-allas. Jälkimmäisessä on liukumäki ja kiipeilyseinä. Vesipinta-alaa yhteensä 664 neliötä.

Hallissa on myös kuntosali sekä tilaussauna.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto valitsi vuoden 2017 vesiliikuntapaikaksi. Valinnassa painotettiin toiminnan monipuolisuutta, turvallisuutta ja esteettömyyttä sekä henkilökunnan kouluttautuneisuutta ja yhteistyötä yhdistysten ja urheiluseurojen kanssa.

Avoinna arkisin kello 7–20.30, lauantaisin kello 12–16.30 ja sunnuntaisin kello 9–16.30. Henkilöstön palaverin vuoksi suljettu poikkeuksellisesti pe 16.11. klo 13–15.

Kahvio Café Laine on avoinna arkisin kello 8–21 ja viikonloppuisin kello 9–17.

Meri-Lapin muita sisäuintipaikkoja

Tornion uimahalli (Viidankatu 22 A) on avoinna ma–to kello 7–21, pe kello 10–21 sekä la–su kello 10–17. Pääallas, lastenallas, terapia-allas, opetusallas, kylmäallas, poreallas, kahluuallas, liukumäki, kahvila.

Haaparannan uimahalli (Åkergatan 1) on avoinna (Ruotsin aikaa) ti kello 6–8 ja 16–21, to kello 16–21, pe kello 6–8, la kello 9–15. Kuntoallas ja lastenallas.

Pohjanrannan kylpylä (Pohjantie 23, Keminmaa) on avoinna ma ja ke kello 11–18, ti, to ja su kello 9–18 sekä pe–la kello 9–21. Monitoimiallas, lastenallas ja poreallas.


Kommentit (1)

  • kemiläinen

    Eikö siellä kukaan käy tarkistamassa säännöllisesti katon kuntoa? Tasakattoinen huopakateratkaisu vaatii jatkuvaa tarkkailua. Suomen oloissa huopakatteen saumoihin pääsee väkisin vettä kesällä ja talven tullen vesi jäätyy repien saumaukset auki. Vauriot ilmeisesti huomattiin nyt, kun sinne on asetettu aurinkopaneeleita katolle.
    By the way – kulttuurikeskukseen oli taas ilmestynyt jokavuotinen tynnyri aulan lattialle – tip…tip..tip.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös