lounais-lappi

Suomen museoissa tehtiin jälleen uusi käyntiennätys

Aineen taidemuseossa liki 18 000 vierailua.

, Maiju Ylipiessa
Suomen museoissa tehtiin jälleen uusi käyntiennätys

Aineen taidemuseo amanuenssi Virpi Kanniainen esitteli viime vuonna Suomi 100 vuotta -teemanäyttelyä.

Jouni Valikainen

Suomen museoiden menestys jatkuu. Alustavien tietojen mukaan vuonna 2017 ammatillisesti hoidetuissa museoissa vierailtiin 7,1 miljoonaa kertaa, mikä on yli 400 000 käyntiä enemmän kuin edellisenä vuonna. Museokäynnit ovat jo pidemmän aikaa olleet kasvussa, mutta viimeisen parin vuoden aikana tapahtunut jyrkkä nousu on poikkeuksellinen.

Aineen taidemuseossa mitattiin viime vuonna 17 862 vierailua. Kemin taidemuseossa kirjattiin 14 010 käyntiä. Kemin historiallisen museon vastaava luku on 9 957 ja Torniolaakson maakuntamuseon 7 305.

Kaiken kaikkiaan museotilastossa on mukana 154 museota, jotka ylläpitävät yli 300 museokohdetta. Viisi suosituinta museokohdetta vuonna 2017 olivat Ateneumin taidemuseo 440 834 käyntiä, Helsingin kaupunginmuseo 362 631 käyntiä, Nykytaiteen museo Kiasma 295 802 käyntiä, Vapriikki (Tampereen kaupungin historialliset museot): 206 171 käyntiä ja Helsingin taidemuseo 203 734 käyntiä.

–Ateneumin taidemuseon ja koko Kansallisgallerian ennätysluvut kertovat näyttelyiden kiinnostavuudesta ja niiden tarjoamasta vastapainosta kiivastahtisessa elämässä. Taiteella ja kulttuurilla on valtava merkitys yhteiskunnan arvokeskustelussa, Ateneumin taidemuseon johtaja Susanna Pettersson kommentoi museonsa huimia kävijälukuja.

Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostetin mukaan käyntilukujen kasvun taustalla näkyy ennen kaikkea kolme keskeistä tekijää. Suomalaiset museot ovat viime vuosina onnistuneet toteuttamaan yleisöjä kiinnostavia, ajankohtaisia ja vetovoimaisia näyttelyitä. Lisäksi museoiden brändäys ja palvelumuotoilu ovat tehneet museoista entistä näkyvämpiä ja tunnetumpia. Myös Museokortti on madaltanut kynnystä tulla museoon.

Kemin taidemuseoon ja historialliseen museoon ei peritä lainkaan pääsymaksua. Käytäntö muuttui viime vuodenvaihteessa.

Museovirasto kokoaa vuosittain tilastotietoa Suomen ammatillisesti hoidettujen museoiden toiminnasta. Tilastot löytyvät Museotilasto-verkkopalvelusta (www.museotilasto.fi). Nyt julkaistut vuoden 2017 käyntimääriä koskevat tilastot ovat alustavia, ja ne perustuvat museoiden antamiin tietoihin. Kokonaisuudessaan vuoden 2017 tilastotiedot julkaistaan touko-kesäkuussa 2018. Tarkemmat analyysit kerätyistä tilastotiedoista ovat luettavissa Tilastokorteista kesän ja syksyn aikana.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös