Lounais-Lappi

Stella tekee rikoksen lauantaina Kemissä – Miten rikostarina improvisoidaan, ja saako sille nauraa?

Janne Mikkilä
Stella tekee rikoksen lauantaina Kemissä – Miten rikostarina improvisoidaan, ja saako sille nauraa?

Kemissä improvisoivat Stella Polariksesta Teijo Eloranta, Elina Stirkkinen, Mikko Penttilä, Topi Korhonen (musiikki) ja Jari Piitulainen (valot).

1 Improvisaatioteatteri Stella Polariksen improvisoitu rikosnäytelmä Stella tekee rikoksen nähdään vierailuesityksenä Kemin kaupunginteatterissa lauantaina 11.11. Miten rikosimpro eroaa tavallisesta impronäytelmästä, näyttelijä Elina Stirkkinen?

Perinteisessä improvisoidussa näytelmässä on täysin vapaa kenttä, ja se voi heilahtaa ihan mihin tahansa. Halusimme laajentaa repertuaariamme, ja meitä alkoi kiinnostaa eri genret. Tutkimme esimerkiksi dekkaria, romanttista komediaa ja musikaalia.

Olemme tuoneet rikosnäytelmiin genren lainalaisuuksia – esimerkiksi Quentin Tarantinon tyyliä tai Agatha Christien tyyppistä murhamysteeriä, josta olemme viime aikoina innostuneet. Olemme tutkineet myös esimerkiksi, miten väkivaltaa voi toteuttaa teatterin lavalla.

Ainoa vaatimus on se, että näytelmässä tapahtuu rikos. Mitään ei sovita etukäteen. Väliajallakin käymme vain läpi, mitä katsojille on luvattu, mutta emme sovi koskaan mitään, koska se olisi tylsää sekä tekijöille että katsojille.

2 Rikostarinoissa tiputellaan usein katsojalle vihjeitä pitkin matkaa. Miten rikostarina onnistuu improvisaationa?

Ratkaisu selviää tasan yhtä aikaa meille näyttelijöille kuin yleisölle. Tulevaa ei voi ennustaa, koska emme voi lukea toistemme ajatuksia. Minulla voi olla jossain kohtauksessa hyvin selkeä kuva siitä, mitä olen tekemässä, ja sitten toinen kääntääkin sen päälaelleen.

Tarinan rikoshan voi olla mikä tahansa, vaikkapa talousrikos tai murha. Tarina voi myös kertoa esimerkiksi rikosporukasta.

3 Millä tavalla yleisö pääsee osallistumaan esitykseen?

Kysymme yleisöltä aina näytelmälle nimen. Yleisö saattaa päättää myös vaikkapa murhaesineen tai luoda tiloja, joissa kohtauksia tapahtuu.

4 Huumori on yleensä oleellinen osa improvisoituja näytelmiä. Saako rikosimprossa nauraa, vai kuinka vakavasta näytelmästä on kyse?

Kyllä saa nauraa! Emme me pysty olemaan kovin vakavia, yleensä nauramme itsekin lavan sivussa. Rikostarinathan ovat täynnä hassuja hahmoja, esimerkiksi Raid.

Stella tekee rikoksen Kemin kaupunginteatterissa la 11.11. klo 19. Liput Kemin kaupunginteatterista.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös