Sotisaaressa, Kuivanuorossa ja Vähämaassa asutaan luonnonkauniissa ympäristössä – Kyläyhdistys haluaa edelleen parantaa asukkaidensa viihtyvyyttä

Jouni Valikainen
Sotisaaressa, Kuivanuorossa ja Vähämaassa asutaan luonnonkauniissa ympäristössä – Kyläyhdistys haluaa edelleen parantaa asukkaidensa viihtyvyyttä

Esa (vas.) ja Raija Juopperi sekä Miia ja Minttu Immonen lämmittelevät hetken Majaputaan laavulla ennen kuin jatkavat hiihtolenkkiä.

Jouni Valikainen

Raija Juopperi, Esa Juopperi,Miiaja Minttu Immonen tulistelevat Majaputaan uudenkarhealla laavulla. Kaupunki rakensi kyläläisten iloksi laavun vesistön varteen. Alueen raivauksesta vastasi kaupungin lisäksi kyläyhdistyksen talkoolaiset.

Nuotio lämmittää mukavasti pienessä pakkasessa. Kyläaktiivien toiveet liittyvät Majaputaan kuntoon. Oy Metsä-Botnia Ab rakennutti aikoinaan padon Kurimohaaraan, joka vähensi Majaputaan virtausta radikaalisti.

–Padon tilalle pitäisi rakentaa siltarumpu, joka nostaisi vedenvirtausta. Entinen toimiva uintipaikka pitäisi myös ruopata, jotta siitä kehittyisi uudelleen kyläläisten suosima virkistysalue. Tämä on meidän saarelaisten ykköstoive, yhdistyksen varapuheenjohtaja Tapani Latomaa sanoo.

Kaikki ovat samaa mieltä asiasta.

–Tämä ei ole uskon asia vaan puhdas toiveemme Metsä Groupin ja kaupungin suuntaan, aktiivit sanovat.

Sotisaaren kylätoimikunta perustettiin vuonna 1981. Nykyisin se toimii rekisteröitynä Sotisaaren kyläyhdistyksenä. Yhtenä tärkeimpänä tehtävänä sillä on alueen asumismukavuuden lisääminen. Melu tai sen vähentäminen on yksi osa tätä asumismukavuutta.

Yhdistys teki muistutuksen Metsä Groupin ympäristölupahakemukseen, joka koski muun muassa Majaputaan virtausta ja tehtaalta syntyvää melua.

–Ympäristölupahakemuksemme on ollut Pohjois-Suomen aluehallintoviranomaisten käsittelyssä jo yli kaksi vuotta. Päätös tulee sieltä tämän vuoden aikana, oletettavasti syys-lokakuun aikana, Metsä Fibre Oy:n alueympäristöpäällikkö Marika Alapoikela kertoo.

Eniten tehtaan ympärivuotisesta melusta kärsivät Uitontien, Putaantien ja Majaputaantien asukkaat.

Parin korjattavissa olevan asian jälkeen kaupunginosan aktiivit nostavat esiin alueen hyviä puolia, joista ykköseksi nousee luonto. Haukkaat pääsevät poimimaan takapihaltaan sienet, mustikat, puolukat ja vaaraimet pakastimeen.

–Parinkymmenen vuoden ajan olen kerännyt sieniä ja ne ovat olleet hyviä, yhdistyksen rahastonhoitaja Maarit Rytkönen sanoo.

Marjastusreissuillaan Rytkönen on kohdannut ongelman, jota on vaikea enää tänä päivänä käsittää.

–Ihmiset kuskaavat kaikenlaisia roskia Kuivanuoron entiselle soramontulle. Eräskin mies toi tänne haravointiroskia Paattiosta, vaikka hän olisi voinut viedä ne ilmaiseksi lähellä olevalle ekoasemalle. Pöljää hommaa, Maarit Rytkönen huokaa.

Sotisaaren ja Kuivanuoron alue on suosittu retkeilijöiden, ulkoilijoiden ja vapaa-ajan kalastajien keskuudessa. Alueen ympäri kulkee suosittu polkupyöräreitti.

Juuri nyt kyläyhdistyksen jäseniä askarruttaa, mitä kaupungin ostamille entisen uiton maille ja rakennuksille tapahtuu.

–Ainakin minä toivon, että miljöö säilyisi suunnilleen samanlaisena kuin se on ollut tähän saakka. Kemijoen rannat pitäisi pitää virkistyskäytössä. Nyt kaupungin virkamiesten kannattaisi kuunnella myös meidän alueen asukkaiden mielipiteitä alueen kehittämisestä, paluumuuton kahdenkymmenenviiden vuoden jälkeen Keminmaasta Kuivanuoroon tehnyt yhdistyksen puheenjohtaja Raija Juopperi sanoo.

Ympäristön viihtyvyyteen liittyy myös yhdistyksen aloite Kuivanuoron venesataman ympäristön siistimisestä. Osa oli jo ehdottanut juhannuskokon polttamista veneraatoja käyttäen.

– Alueelta puuttuu ohjeistus, miten ja mitä veneitä alueella saa säilyttää. Kaupungilla on varattu pieni määräraha alueen siistimiseen, Juopperi sanoo.

Sotisaaren kyläyhdistyksen nuotiotapahtumat laavulla ja mäenlaskut ovat keränneet alueen asukkaita yhteen. Myös kalastuskilpailut ovat kuuluneet ohjelmaan. Niihin ovat osallistuneet kyläyhdistyksen jäsenten lisäksi myös muita asukkaita.

–Me tiedotamme tapahtumistamme ja toiminnastamme entiseen tapaan postilaatikkojakelulla ja myös yhdistyksen nettisivut ovat käytössä. Toivottavasti saamme uusia aktiiveja mukaan toimintaan, sillä he tuovat aina mukanaan uusia ideoita, joita voitaisiin toteuttaa kyläyhdistyksen toiminnassa, Raija Juopperi kertoo.

Kyläyhdistys

Sotisaaren kylätoimikunta perustettiin 1981.

Toimintaa jatkava Sotisaaren kyläyhdistys ry rekisteröitiin 2017.

Jäsenmaksu on viisi euroa.

Jäseniksi voi liittyä muutkin kuin saarten asukkaat.

Kuivanuorossa, Sotisaaressa ja Vähämaassa on noin 122 taloutta.

Viime vuonna jäsenenä oli 33 taloutta.

Asukkaita on noin 256.

Ympäristöstä huolehtiminen ja tapahtumien järjestäminen on tärkein toimintamuoto.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös