Lounais-Lappi

Slim Butler opasti Lappian opiskelijoita bluesin saloihin – "Ei bluesia varmaan haudata koskaan, se vain muuttaa muotoaan"

Slim Butler & The SlimCuts piipahti minikiertueella Lapissa ja opasti myös Lappian opiskelijoita bluesin saloihin.

Maiju Ylipiessa
Slim Butler opasti Lappian opiskelijoita bluesin saloihin – "Ei bluesia varmaan haudata koskaan, se vain muuttaa muotoaan"

Slim Butler & the SlimCuts piti Pop & Jazz Konservatorio Lappian opiskelijoille jazz-työpajan. Kuvassa Jarmo "Slim Butler" Puhakka, yhtyeen kitaristi-laulaja.

Maiju Ylipiessa

Päät alkavat nyökytellä rytmin mukana kuin itsestään, kun Slim Butler & The SlimCuts antaa mennä Tornion musiikkitalon lavalla.

Bluesyhtye on saapunut Lappiin minikiertueen merkeissä. Nyt meneillään on bluestyöpaja Pop & Jazz Konservatorio Lappian opiskelijoille.

Työpajan aikana opitaan niin bluesin historiasta kuin tekniikan kiemuroista. Walking bass, raidikomppi, näkkileipäkitara ja headroom menevät yli maallikon ymmärryksen, mutta eteenpäin tai taaksepäin nojaavan kompin eron sentään ymmärtää, tai voi ainakin kuvitella ymmärtävänsä.

–Shufflen haaste on, että löytää oikean grooven. Kysymys on siitä, että yhteistyö toimii basistin kanssa, rumpali Jartsa Karvonen valottaa ensimmäisenä kuullun kappaleen saloja rumpalin näkökulmasta.

Joukko kiinnostuneita kitaristeja kerääntyy kitaristi Harri Raudaskosken ympärille tutkimaan tämän itse tekemiä kitarapedaaleja.

–Eri soundeja voi siis yhdistää bluesiin täysin ennakkoluulottomasti, kunhan se kuulostaa hyvältä, yhtyeen laulaja-kitaristi Jarmo "Slim Butler" Puhakka tiivistää, kun selostus uhkaa mennä liiankin tekniseksi.

Maiju Ylipiessa
Silm Butler & The SlimCuts -kokoonpano koostuu todellisista muusikkikonkareista. Rumpali Jartsa Karvonen on soittanut noin 5000 äänilevyraidalla.

Silm Butler & The SlimCuts -kokoonpano koostuu todellisista muusikkikonkareista. Rumpali Jartsa Karvonen on soittanut noin 5000 äänilevyraidalla.

Lappian opiskelija, kitaristi Tuomas Julku kiittelee työpajan antia.

–Kuuntelemalla ja näkemällä oppii ja poimii omaankin soittoon juttuja.

Julku tunnustaa kallistuvansa itse rockmusiikin puoleen, mutta tietää senkin perustuvan pohjimmiltaan bluesiin. Hän on tehnyt jonkin verran myös ääniteknikon töitä, joissa on ollut hyvä tilaisuus seurata, miten bluesbändin dynamiikka toimii.

–Tykkään bluesissa siitä, että se on tosi vuorovaikutteista. Se on sellaista call and response -meininkiä, eli kun laulaja heittää fraasin, kitaristi vastaa siihen. Tosi paljon pitää ja saa kuunnella, mitä muut tekevät.

Maiju Ylipiessa
Basisti Mikko Löytty tunnetaan muun muassa Remu & Hurriganesin ja SF-Bluesin riveistä ja kitaristi Harri Raudaskoski Jarkko Helin & Crawfish Kingsistä ja Raudaskoski Twinsistä.

Basisti Mikko Löytty tunnetaan muun muassa Remu & Hurriganesin ja SF-Bluesin riveistä ja kitaristi Harri Raudaskoski Jarkko Helin & Crawfish Kingsistä ja Raudaskoski Twinsistä.

Jarmo Puhakan kokemuksen mukaan nuoriin blues puree yleensä heikonlaisesti. Bluesista kiinnostuvat nuoret muusikot ovat harvassa.

–Mutta ei kiinnostus toisaalta niin valtavaa ollut silloinkaan, kun me aloitimme. Tietty porukka sitten otti sen omakseen.

Yhtyeen jäsenet tutustuivat kaikki bluesiin alun perin 1960–70-luvun vaihteessa brittiartistien kuten Eric Claptonin, Jeff Beckin ja Jimmy Pagen kautta.

–Blues on muodostunut meille tavallaan elämäntavaksi. Hakeudumme aina sen tyyppisen musiikin pariin, vaikka toki kaikki olemme soittaneet muutakin musiikkia, Puhakka myöntää.

–Bluesissa ei hirveästi tekniikkaa tai teoriaa tarvita, vaan vedetään fiiliksellä. Blues on mielestäni itsensä ilmaisua parhaimmillaan ja paljaimmillaan.

Sen on huomannut myös opiskelija Tuomas Julku.

–Niin kliseiseltä kuin se ehkä kuulostaakin, kyllä bluesissa on varmaan tärkeintä se tunne. Mahdollista teknistä vajavaisuuttansa pystyy aika paljon kompensoimaan sillä, että kaikella mitä soittaa on joku tarkoitus, Julku miettii.

Siitä huolimatta, että nuoria tuntuvat kiinnostavan enemmän muut musiikkityylit, uskoo Puhakka bluesin jatkossakin luovivan valtavirran seassa kuten tähänkin asti.

–Ei bluesia varmaan haudata koskaan, se vain muuttaa muotoaan. Rock'n'roll, r'n'b, hiphop, soul – kaikella afroamerikkalaisella musiikilla on juurensa bluesissa. Ihan sama minkä radiokanavan avaa ja kuuntelee multikansallista musiikkia, kyllä se blues siellä kuuluu.

Slim Butler & The SlimCuts

Bluesyhtyeessä soittavat Jarmo Puhakka (laulu, kitara), Harri Raudaskoski (kitara), Jartsa Karvonen (rummut) ja Mikko Löytty (basso).

Slim Butlerin debyyttilevy Inner Blues valittiin vuonna 2012 vuoden kotimaiseksi blueslevyksi sekä Blues News -lehden että Ylen Bluesministeri-ohjelman vuosiäänestyksessä.

Toinen albumi Bad Intention valittiin vuonna 2016 Bluesministeri-ohjelman vuoden parhaaksi kotimaiseksi bluesalbumiksi.

Kokoonpano on soittanut yhdessä vuoden ja valmistelee Slim Butlerin kolmatta levyä.

Edustaa Suomea maaliskuussa 2018 Norjassa järjestettävässä European Blues Challenge -kisassa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös