Lounais-Lappi

Simojoen poikastuotanto parempi kuin aiemmin – Lohirannan lohiseminaari kiinnostaa kalaihmisiä vuodesta toiseen

Jouni Valikainen
Simojoen Lohiranta täyttyi lohesta kiinnostuneista ihmisistä kunnanjohtaja Vivi Marttilan (kesk.) johdolla.

Simojoen Lohiranta täyttyi lohesta kiinnostuneista ihmisistä kunnanjohtaja Vivi Marttilan (kesk.) johdolla.

Jouni Valikainen

Simojoen Lohirannan yrittäjä Tuomo Kesonen kantaa ravintolasaliin lisää jakkaroita, jotta kaikille lohiseminaariin osallistuville löytyisi istumapaikka. Lohiseminaari näyttää kiinnostavan vuodesta toiseen sekä paikallisia ihmisiä että alueen mökkiläisiä.

Yrittäjäpariskunnan Eeva Kesonen ei edes tarkalleen muista, kuinka mones lohiseminaari tänä syksynä järjestettiin. Sen hän tietää, että pariskunnan yritys on toiminut Alaniemessä tasan 20 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Simon kunnanjohtaja Vivi Marttila toi paikalle kukkaiset terveiset.

Sekä Kesonen että Marttila esittivät huolensa Simojoen vähäisestä virtaamasta kuivana kesänä.

– Olen kertonut Lapin kansanedustajille kaksi simolaisille tärkeää asiaa. Toinen liittyy Nelostien liikenneturvallisuuteen ja toinen Simojoen ruoppaukseen. Myös maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio on tietoinen Simojoen asiasta. Sain viestin perille, että Simojoki on kansallisaarre, josta täytyy pitää huolta, Marttila kertoi.

Vivi Marttila toi seminaariin osallistujille miellyttävän uutisen Lapin ely-keskuksesta. Elinvoimaa Simojoesta -hanke sai rahoituspäätöksen ely-keskukselta.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Erkki Jokikokko esitteli seminaarin osallistujille varsin positiivisia sähkökalastustuloksia, joita Simojoen koskista on tänä kesänä saatu. Luke sähkökalasti lohen poikasia Simojärven alapuolisella alueella Kaitavirran ja Suukosken välillä.

– Viime keväänä syntyneiden lohenpoikasten esiintymistiheys oli hyvällä tasolla. 2–4-vuotiaiden poikasten tiheys oli parempi kuin koskaan aiemmin Simojoella tehdyissä koekalastuksissa, Erkki Jokikokko kertoi.

Poikasten määrään tulee positiivinen vaikutus kesältä 2016, jolloin Simojokeen nousi kutemaan yli 5 000 lohta. Tänä vuonna nousukkaita on yli 3 000 kappaletta.

Simojoen veden vähyydelläkin voi olla vaikutusta mittaustulokseen.

– Lohenpoikaset parveilevat veden vähyyden vuoksi pienemmällä alueella kuin aiempina kesinä, joten sähkökalastuksella on helpompi tavoittaa poikasia, Jokikokko kertoi.

Tulosten perusteella poikasten koko näyttäisi olevan hieman pienempi kuin aiempina vuosina. Ilmeinen puute sopivista elinpaikoista ja ravinnosta on saattanut vaikuttaa kasvuun.

Simojoen vaelluspoikas- eli smolttituotanto on vaihdellut viime vuosina 20 000-40 000 poikasen välillä.

– 1990-luvun puolessa välissä vuotuinen smolttimäärä oli vain noin 1000. Potentiaalia joella olisi tuottaa 70 000-80 000 smolttia. Pelkoa, että luonnonlohi katoaisi Simojoesta ei tällä hetkellä ole, Erkki Jokikokko toteaa.

Seminaariin osallistujat toivat esiin omat huolensa Simojoen lohesta. Vilkkaassa keskustelussa nousi esiin muun muassa joen vähäinen virtaama, Ranualle sijoittuva Suhangon kaivoshanke, Simojoen pahimpina kuormituslähteinä metsäojitus ja turvetuotanto, varhaistettu rysäpyynti, ruotsalaisten harjoittama kalastus ja puolalaisten salapyynti.

Merimetsojen, lokkien ja koskeloiden smolttiverotus myös puhututtivat. Hylje oli monien mielestä erittäin ikävä eläin myös lohen kannalta. Ruotsalaisten tekemässä tutkimuksessa oli käynyt ilmi, että hylkeet syövät Pohjanlahdella saman verran siikaa, mikä on kalastajien kokonaissaalis.

Seminaarissa Lapin liiton Tanja Häyrynen ja Johanna Asiala esittelivät sinistä biotaloutta, joka liittyy läheisesti kotimaiseen kalaan. Lapin liiton Lassi Kontiosalo kertoi Kemijoen vesistöalueen vaelluskalakantojen elvyttämishankeesta. Tornio-Muoniojokiseuran Kalervo Aska toi esiin loheen liittyviä EU-asioita. Lappean Loman Mauri Kylmämaa kertoi yrityksen ja Tornionjoen viimeiset kuulumiset.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös