Suvi Pirinen

Vaikka ollaan Ruotsin puolella, tunnelma ei voisi olla juuri suomalaisempi. Saunan piipusta tupruaa savua, grillissä kärisee lenkkimakkara ja taustalla soi iloinen pelimannimusiikki. Lämpömittari näyttää vajaata 20 astetta, mutta tuuli saa ilman tuntumaan viileämmältä. Pilvettömältä taivaalta paistava aurinko silti lämmittää. Ollaan Kukkolaforsenilla kaikille avoimessa saunaillassa, joka järjestetään joka torstai heinäkuun ajan. Illan ajan lämpimänä on kuusi saunaa, joihin kaikkiin pääsee ilmaiseksi.

Kukkolaforsenin omistaja Svante Spolander kertoo, että jo kuudetta kesää järjestettävän tapahtuman tavoitteena on edistää saunakulttuuria Ruotsissa.

– Tarkoituksena on, että ne ihmiset, jotka eivät ole tottuneet saunomaan, voivat tulla kokeilemaan ja saunoa toisten ihmisten kanssa, ja nähdä kuinka kivaa tämä voi olla, Spolander sanoo.

Suvi Pirinen

Svante Spolander käyttää mielellään saunahattua, jonka sai lahjaksi liettualaiselta vieraalta. Pojanpoika Ludvig Spolander on myös innokas saunoja.

Kivaa ihmisillä tuntuu olevankin. Lapset polskivat iloisina puulämmitteisessä kylpytynnyrissä. Kolmen naisen hyväntuulinen porukka tulee ulos Virpi-saunasta, joka on rakennuksena Jämsän Saunakylässä sijaitsevan Virpiön saunan kopio, mutta kiuas on jatkuvalämmitteinen.

– Tämä oli hyvä sauna. Siinä oli parhaimmat löylyt. Pehmeät, se ei ollut äkäinen. Minä pidän pehmeistä löylyistä, Johanna Korkala sanoo.

Laura Körkkö ja Heidi Koski yhtyvät mielipiteeseen. Haaparannalla asuvat naiset ovat lapsuudenystäviä keskenään, ja he ovat pukeutuneet yhtenäisesti Koskenkorvan Trahteerin Saunatrikoisiin.

Kaikki Kukkolaforsenin saunat ovat puulämmitteisiä. Laura Körkkö kertoo, että hänellä on itsellään sähkösauna, mutta hän käy aina kun mahdollista saunomassa vanhempiensa luona, koska heillä on puusauna. Korkalalla on kotonaan puusauna.

– Ei niitä voi verrata samana päivänä. Puusaunassa on lempeämpi lämpö. Sähkösauna on liian kuiva.

Seuraavaksi naiset päättävät käydä testaamassa suurimman, eli kyläsaunan, jossa on juuri sopivasti alkamassa saksalaista Aufguss-saunaperinnettä esittelevä näytös.

Suvi Pirinen

Kukkolaforsenilla oli saunojen lisäksi käytössä kaksi puulämmitteistä kylpytynnyriä.

Lauteet täyttyvät nopeasti kiinnostuneesta yleisöstä, kun Aufgussmeisterin Terttu Puurunen aloittelee esitystään. Rauhallinen rentoutusmusiikki alkaa soida bluetoothin kautta pienestä kaiuttimesta. Puurunen kaataa Ruotsin suurimmalle kiukaalle juuri ennen esitystä sekoittamiaan eteerisiä öljyjä, ja alkaa sitten levittää tuoksua pyyhkeensä avulla. Saunaan leviää ensin sitruksen, sitten laventelin ja lopuksi raikkaan piparmintun tuoksu. Musiikki on vaihtunut ruotsalaiseen kansanmusiikkiin, jonka tahdissa Puurunen heiluttaa pyyhettään rytmikkäästi. Lämpö on miellyttävä, ei liian kuuma. Tunnelma on rauhallinen, yleisö näyttää rentoutuneelta, osa nauttii silmät kiinni. On hiljaista, lähes harras tunnelma, kukaan ei puhu, jotkut kuiskaavat.

Esityksen jälkeen yleisö siirtyy taas terassille vilvoittelemaan.

– Oli mahtavan rentouttava, tosi ihanan tuntuinen, kun tuli niitä lämpimiä aaltoja, Päivi Ilmavirta hehkuttaa kokemuksen jälkeen. Hän on kokeillut jokaista päällä olevaa saunaa, eikä osaa valita parasta, jokaisesta löytyy hyviä puolia.

– On tämä aivan luksusta, missä muualla maailmassa saat käydä näin monessa saunassa ja paljussa vielä, eikä maksa mitään. Ja maisemat ovat aivan huikeita täällä. Tämä on minulle kesän kohokohta, Ilmavirta hehkuttaa.

Suvi Pirinen

Saunomisen lomassa oli mukava pulahtaa koskeen vilvoittelemaan. Päivi Ilmavirran mielestä tuuli oli turhan kylmä uimiseen.

Sauna on aina ollut tärkeä osa Tornionlaakson kulttuuria. Svante Spolander kertoo, että jokaisella Kukkolaforsenin saunalla on tarina. Esimerkiksi kyläsauna on rakennettu Spolanderin lapsuusmuiston pohjalta. Alueelta löytyy 13 saunan lisäksi myös pieni näyttely saunan historiasta. Yhdessä kokonaisuus muodostaa ainutlaatuisen saunamuseon. Kukkolaforsen toimii myös kansliana Ruotsin Sauna-Akatemialle, jolla on jo 3000 jäsentä.

– Ruotsissa on paljon huonoja saunoja, siksi perustimme tämän Sauna-Akatemian, opettaaksemme loppu Ruotsiakin saunomaan kunnolla. Varsinkin viimeisen 10 vuoden aikana Ruotsissa on kasvanut kiinnostus todella paljon, nykyään on paljon nuoria perheitä, jotka haluavat rakentaa kunnon puulämmitteisen saunan, Spolander kertoo.

Suvi Pirinen

Veljekset Ludvig ja Viktor Spolander viihtyivät paljussa.

Saunomisen hyvistä terveysvaikutuksista löytyy nykyään paljon tutkimustietoa. Tutkimusten mukaan parhaiden terveysvaikutusten saavuttamiseksi tulisi saunoa useamman kerran viikossa ja kerrallaan löylyissä olisi hyvä olla ainakin 15 minuuttia. On yksilöllistä, miten kuumassa saunassa viihtyy. Spolander itse pitää eniten kosteasta, mutta ei liian kuumasta saunasta.

– Kun on noin 70 astetta ja 70% kosteus, niin se on minulle paras. Minulle sauna on 80 % sisäistä puhdistumista, ja 20% peseytymistä. Pestä voi missä hyvänsä, mutta sauna antaa sen sisäisen nautinnon ja se on tärkeää minulle.

Suvi Pirinen

Tynnyrisauna oli yksi saunoista joita pääsi testaamaan torstaina.

Suvi Pirinen

Heidi Koski ja Laura Körkkö kertovat käyvänsä yleensä joka vuosi Teuvalla Siirrettävien Saunojen Kokoontumisajoissa. Kukkolaforsenin tapahtuman he löysivät vasta viime vuonna.

Suvi Pirinen

Minna Ihanus ja Päivi Ilmavirta nauttivat paljusta avautuvasta näköalasta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös