Samaan tahtiin ruotsalaisten kanssa

Muistatteko ajan, jolloin Suomi ja Ruotsi olivat samassa ajassa? Kellot raksuttivat tasatahtiin ja osoittivat tarkalleen samat tunnit ja minuutit.

Se oli kesä 1980. Ruotsi otti kesäajan käyttöön kesällä 1980. Suomessa elettiin normaaliaikaa. Tornionlaaksossa tämä oli mahtavaa aikaa ainakin niissä perheissä, joissa osa perheenjäsenistä kävi koulussa tai töissä naapurimaassa Ruotsissa. Koko perhe eli kerrankin samassa ajassa.

Kokousten alkamisajat tai kauppojen ja virastojen aukioloajat, pitää miettiä tarkkaan, missä maassa ja mikä aika. Tähän olemme kyllä harjaantuneet. Kesällä 1980 arki oli kellonaikojen puolesta helppoa.

Tätä kesti huhtikuun alusta syyskuun lopulle. Paluu entiseen tunnin aikaeroon alkoi syksyllä, kun kesäaika Ruotsissa päättyi.

Yhteinen aika jäi vajaan puolen vuoden mittaiseksi sillä erää. Maaliskuun lopulla 1981 Suomikin siirtyi käyttämään kesäaikaan.

Mieleeni ei ole jäänyt, että päätös kesäaikaan siirtymisestä olisi kestänyt vuositolkulla, kuten nyt, kun siitä pitäisi luopua.

Euroopan parlamentti päätti, että kellojen siirto päättyy Euroopan unionin alueella vuonna 2021. Jokainen jäsenmaa valitsee oman aikavyöhykkeensä päättämällä ottaako käyttöön normaaliajan vai kesäajan.

Tässä on vielä monta möötteä ja tinkausta, mikä on meille terveyden, energiatalouden, luonnon, työelämän ja kaikkien muidenkin näkökulmien kannalta paras aika. Tornionlaaksossa asuville ei ole lainkaan yhdentekevää, minkä aikavyöhykkeen maat valitsevat.

Ruotsi siirtyi oikeanpuoleiseen liikenteeseen syksyllä 1967. Yhteinen aika olisi yksi edistysaskel rinnakkaiselossa naapurimaan kanssa. Seuraava vaihe olisi yhteinen valuutta.

Toivon, että kun maat tekevät päätöksiä kesä- tai normaaliaikaan jäämisestä, Suomi on samassa aikavyöhykkeessä kuin Ruotsi. Se on paras aika.

Nyt olemme muun muassa Viron, Kreikan ja Egyptin kanssa samassa ajassa. Matkustamisen kannaltakin Ruotsin aikavyöhyke on käytännöllinen. Ruotsin kanssa samaan tahtiin eletään esimerkiksi Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Espanjassa, Italiassa, Ranskassa, Itävallassa ja Sveitsissä.

Ruotsi ja Keski-Eurooppa kesäaikaan, Suomi normaaliaikaan. Siinä olisi miksaus, joka olisi meikäläisen Tornionlaaksossa asuvan suomalaisen toiveuni.

Pahin tapahtuisi, jos Ruotsi valitsisi normaaliajan ja Suomi kesäajan. Kahden tunnin aikaero saisi meidän rajaseudulla asuvienkin pasmat sekaisin.


Lue myös