Lounais-Lappi

Ruuan haaskaus vähenee - Meri-Lapissa hävikkiruualle löytyy uutta käyttöä

ResQ Club pohtii ravintoloiden hävikkiruokaa välittävän sovelluksensa tuomista alueelle.

Jussi Saarela
Ruuan haaskaus vähenee - Meri-Lapissa hävikkiruualle löytyy uutta käyttöä

Yrittäjä Eeva-Maria Vaaraniemi sanoo, että Lounastorppi & Catering myy alennuksella lounaalta yli jäänyttä ruokaa aina keskiviikkona ja perjantaina ja lähettää siitä tietoa eri kanavia pitkin asiakkaille.

Jussi Saarela

Ravintoloissa ja kaupoissa ylijäävän ruuan hyödyntäminen yleistyy myös Meri-Lapissa. Ruokaa menee valtavat määrä roskiin kodeissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Hiljalleen tämän haaskaukseen ehkäisemiseen on herätty yleisesti.

Viime kesänä Tornion Torpissa toimintansa aloittanut Lounastorppi & Catering aloitti hävikkiruuan myymisen reilu pari viikkoa sitten. Yrittäjät Eeva-Maria Vaaraniemi ja Mikko Pirhonen kertovat, että sitä ostavat ihan kaikenlaiset ihmiset.

–Hävikkiruoka on lounaalta ylijäänyttä tuoretta ruokaa, joka on oikein säilytetty, yrittäjät kertovat.

Yritys myy alennuksella lounaalta ylijäänyttä ruokaa aina keskiviikkona ja perjantaina ja lähettää siitä tietoa eri kanavia pitkin asiakkaille. Ylijäämä johtuu siitä, että ruuan menekkiä on vaikea arvioida, koska lounaspaikan asiakkaiden määrä vaihtelee. Ruokaa ei jää kuitenkaan yli joka päivä ja joitakin ruokalajeja ei jää ollenkaan.

Torniolainen Sylvi Nikula on ostanut pari kertaa Lounastorppi & Cateringistä ylijäämäruokaa, koska halusi kokeilla kaverinsa kanssa palvelua ihan muuten vain kokeilun vuoksi.

Yleensä kotona miehelleen ja itselleen ruokaa kokkaileva nainen saa keskiviikkona ja perjantaina viestiä tarjolla olevasta ylijäämäruuasta ja voi sitten harkita, hakeeko sitä lounaspaikasta. Hän arvelee, että ostaa jatkossa silloin tällöin hävikkiruokaa lounaspaikasta.

Ravintoloiden ylijäävän ruuan myyntiä varten on kehitetty ResQ Club -sovellus. Kännykkäänsä sovelluksen ladannut asiakas voi ostaa alennettuun hintaan hävikkiruokaa. Palvelu on käytössä Lapissa jo Rovaniemellä, jossa se on menestynyt hyvin.

Helsingissä 2,5 vuotta sitten perustetun ResQ Club Oy:n markkinointipäällikön Jaakko Levolan mukaan suunnitelmissa on ottaa käyttöön sovellus myös Kemissä ja Torniossa lähiaikoina, mutta sen käyttöönottoon vaikuttaa paljon ravintoloiden aktiivisuus asian suhteen.

–Haluamme kasvaa edelleen. Toimimme nyt 26 kaupungissa Suomessa ja ehdottomasti Kemi ja Tornio kiinnostavat meitä. Suomen lisäksi toimimme Ruotsissa, Saksassa ja Hollannissa.

ResQ Club ei ota palveluun liittyviltä ravintoiloilta liittymismaksua, mutta perii komission sovelluksen kautta ostetuista ruuista.

Iin Kuivaniemestä Pelloon asti Saleista, S-marketeista ja Prismoista vastaava Arinan ryhmäpäällikkö Katja Savilakso kertoo, että hävikkiruuan lisäksi osuuskauppa lahjoittaa päivittäiskäyttötavaraa sisältäviä rikkoontuneita pakkauksia. Osuuskaupan yhteiskumppanit hävikkiruuan jakelussa hänen vastuualueellaan ovat SPR:n Lapin piiri ja Torniossa Arjen Tuki ry.

Arinan valikoimapäällikkö Janne Tapio sanoo, että osuuskaupan toimialueellaan hyväntekeväisyyteen antama tavaramäärä on merkittävä.

–Emme saa järjestelmistä ulos tietoa kiloista ja kappaleista, joten mutu-tuntumalta sanoisin, että vuositasolla annamme hyväntekeväisyyteen kymmeniä tuhansia kiloja ruokaa. Lähes poikkeuksetta annamme ruoka-apuun tavaraa omasta myynnistämme eli sellaisia tuotteita, joita voisimme punalaputettuna myydäkin.

Hävikkiruuan määrää on viime aikoina vähentänyt S-ryhmässä iltojen tupla-alen ja entistä tarkempien tilausjärjestelmien ansiosta.

–S-ryhmä ja sitä kautta myös Arinan myymälät ovat mukana hävikkitalkoissa. Olemme sitoutuneet siihen, että tavalla tai toisella ruokahävikki vähenee meillä lähivuosina edelleen selvästi, Tapio kertoo.

Jussi Saarela
Osuuskauppa Arinan ryhmäpäällikkö Katja Savilakso kertoo, että hävikkiruuan lisäksi osuuskauppa lahjoittaa päivittäiskäyttötavaraa sisältäviä rikkoontuneita pakkauksia.

Osuuskauppa Arinan ryhmäpäällikkö Katja Savilakso kertoo, että hävikkiruuan lisäksi osuuskauppa lahjoittaa päivittäiskäyttötavaraa sisältäviä rikkoontuneita pakkauksia.

SPR:n Lapin piiri jakaa yhdessä yhteistyökumppaneidensa (MLL:n Kemin yhdistys, Kemin helluntaiseurakunta, Kemin seurakunta, Meriva, Kemin kaupunki ja hävikkituotteiden lahjoittajat) kanssa Kemin keskustassa kerran viikossa maanantaina kauppojen lahjoittamaa hävikkiruokaa. Mukana on paljon vapaaehtoisia.

Ruoka-apua tarvitsevia pyydetään ilmoittautumaan puhelimella päivystävään ruoka-apupuhelimeen etukäteen. Avun tarvitsijat saavat sitten aina vuorotellen tekstiviestin. SPR:n Lapin piirin projektityöntekijä Petra Lemmetty kertoo, että ruoka-apua tarvitsevien listalla on satoja kotitalouksia, mutta kerralla pystytään apua antamaan hieman yli sadalle. Tarvetta hävikkiruualle olisi siis enemmänkin Kemissä. Saatavan ruuan määrä vaihtelee paljon.

Torniossa kauppojen ylijäämäruokaa jakavat Kumppanuuskeskus Luotsi ry ja Arjen Tuki ry. Molemmissa yhdistyksissä vaikuttava Sauli Hyöppinen kertoo, että yhdistysten vapaaehtoiset hakevat kaupoista joka arkipäivä ylijäämäruokaa. He soittavat sitten listalla olevaan noin 150 kotitalouteen vuorotellen ja pyytävät hakemaan ruokakassit.

–Ruokakassien määrä vaihtelee siten, että yhtenä päivänä saatamme saada yhden kassin ja parhaana päivänä kaksikymmentä. Vuoden aikana saamme 1 700-2 000 kassia, Hyöppinen kertoo.

Kauppojen ylijäämäruuan lisäksi yhdistykset jakavat Torniossa yhden leipomon leipää ja pullaa.

Maa- ja kotitalousnaisten mukaan joka 20. ruokakassillinen menee hävikkiin. Järjestö kutsuu ihmisiä liittymään mukaan Hukantorjuntapartioon tekemään pieniä mutta merkityksellisiä tekoja ruokahävikin vähentämiseksi. Mukaan voi ilmoittautua osoitteessa www.maajakotitalousnaiset.fi/hukantorjuntapartio.

–Hukantorjuntapartioon voi liittyä kuka tahansa helposti täyttämällä lomakkeen verkossa ja ilmoittamalla omat toimensa ruokahävikin vähentämiseksi. Jokaisella teolla on merkitystä, kehityspäällikkö Katja Pethman sanoo järjestön tiedotteessa.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Vihdoinkin jotain järkevää toimintaa ruoan haaskaamisen vähentämiseksi. Ja tapahtuu vielä Suomessa, joka on tärkeilevien ja kaiken kieltävien virkamiesten ja virastojen paratiisi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös