Lounais-Lappi

Pyörätuolilla liikkuminen on helpottunut Kemissä.Parannettavaakin vielä on. Esteettömyystilaisuus järjestetään Kemin kulttuurikeskuksessa torstaina

Jouni Valikainen
Pyörätuolilla liikkuminen on helpottunut Kemissä.Parannettavaakin vielä on. Esteettömyystilaisuus järjestetään Kemin kulttuurikeskuksessa torstaina
Jouni Valikainen

Kari Kuijala ja Timo Villanen pelaavat vähintään kerran viikossa Kemikammarilla biljardia. Kahvikupillinen tortun kera maistuu liki päivittäin. Monipuolisilla pelimiehillä pallot menevät hyvällä prosentilla pussiin. Mikäs siinä, sillä kaksikko hallitsee monia muitakin palloilulajeja.

Hieman tavallisuudesta poikkeavaa miesten peli on; he molemmat istuvat pelatessaan pyörätuolissa.

–Kemikammari on hyvä esimerkki esteettömyydestä. Rakennukseen on helppo tulla sähköisten ulko-ovien kautta ja itse Kammariiinkin on iso oviaukko. Biljardipöytä on meitä ajatellen oikealla korkeudella, joten ei tarvitse turvautua koronalyönteihin, miehet toteavat.

Invalidiliiton järjestämää Helppo liikkua -viikkoa vietetään parasta aikaa. Kansainvälisen viikon teemana on "Esteettömyys kuuluu kaikille".

Kuijala ja Villanen kuuluivat jo 1980-luvulla Kemin ensimmäiseen vammaisneuvostoon. Miehillä on melkoisen hyvä perspektiivi puhua esteettömyydestä, sillä Kuijala joutui pyörätuoliin jo 1960-luvulla ja Villanen 1970.

–Esteetön kulku on meillä pyörätuolia käyttävillä parantunut, mutta parannettavaa riittää etenkin joidenkin julkisten rakennusten osalta, kaksikko toteaa.

Vammaisneuvostolla on iso rooli, jotta jokapäiväinen kulkeminen pyörätuolilla helpottuisi.

–Meille oli tärkeää, että katukäytävien päätyjä alettiin loiventaa. Loiventaminen helpottaa myös rollaattoria käyttäviä, huonojalkaisia tai esimerkiksi lastenvaunuja työntäviä ihmisiä, Kuijala muistuttaa.

Esteettömästä kulusta huolehtiminen kuuluu kiinteistön omistajalle tai haltijalle. Miehet nostavat esiin muun muassa Kansaneläkelaitoksen rakennuksen, sosiaalitoimiston, mielenterveystoimiston, Sauvotalon sekä Kemin tennis- ja keilahallin.

–Kelan edustalla on kulkua haittaava porrasritilä ja ovet ovat raskaat avata. Pienillä muutoksilla tilanne saataisiin parannettua pyörätuolilla kulkijoita varten. Sosiaalitoimistoon on liian jyrkkä ramppi eli sinne on vaikea päästä ilman avustajaa, Timo Villanen sanoo.

Keila- ja tennishallissa isoin ongelma on liian pieni tasanne.

–Pienellä tasanteella on vaikea pyörähtää pyörätuolin kanssa jos haluaa saada oven auki. Keila- ja tennishallin sisällä oleva ramppi on aivan liian jyrkkä. Olo on kuin Toni Niemisellä, kun hän laskee hyppyrin vauhtimäkeä alas. Ongelmana ovat myös väärin parkkeeratut autot, jotka estävät rampille pääsyn, Kuijala sanoo.

Kuijala ja Villanen harmittelevat, kun Kemin kaupungintalon kattoterassille ei pääse pyörätuolilla. Ylimmässä kerroksessa esteenä ovat portaat.

–Sinne pitäisi rakentaa porrashissi. Pyörätuolilla kulkevat turistit ovat ihmeissään, kun he haluavat päästä näköalapaikalle. Kaiken kaikkiaan kyse ei ole isoista ja kalliista muutoksista, jotta julkisiin rakennuksiin mahdollistettaisiin esteetön pääsy, Kuijala kertoo.

Miehet eivät jaa pelkästään risuja vaan osa rakennuksista saa myös ruusuja.

–Monissa liikkeissä käytävät ovat pyörätuolilla kulkeville tarpeeksi leveitä. Liukuovet ja hissit ovat meille tärkeitä. Valtakadullekin on merkitty lisää invapaikkoja, miehet kehuvat

Kemin kaupungin Vammaisneuvosto ja Kuuloliiton paikallinen yhdistys Kemin Seudun Kuulo ry järjestävät kaikille avoimen esteettömyystilaisuuden torstaina kello 13-15 Kemin kulttuurikeskuksen pienessä auditoriossa. Yhdistykset voivat esitellä omaa toimintaansa kello 12-13.

Kemin Seudun Invalidit ry:n edustajat lähtevät kiertämään kello 10 eri virastojen ja liikkeiden sisäänkäynneissä, jolloin mahdolliset puutteet tulevat konkreettisesti esiin. Sateen sattuessa tilaisuus perutaan.

Torniossa paikallinen yhdistys jakaa infoa Rajalla-kauppakeskuksessa torstaina kello 13-15.

Suomen Invalidiliitto täyttää tänä vuonna 80 vuotta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös