"Poimin näihin tauluihin asioita, joista Tervola tunnetaan"

Näyttelyn teokset valmistuivat parissa viikossa.

Tiina Nousiainen
"Poimin näihin tauluihin asioita, joista Tervola tunnetaan"

Sirpa Kontiokoski signeeraa taulunsa tyttönimellä.

Tiina Nousiainen

Sirpa Kontiokoski os. Ravantti seisoo Tervolan kunnantalon näyttelytilassa. Hänen ympärillään on teoksia, jotka kuvastavat naisen asuinpaikkakuntaa – 150-vuotiasta löökipitäjää. Yhdeksän seinällä olevaa teosta syntyi vain parissa viikossa, sillä näyttelytilan saamisen ehtona oli teema, jossa näkyy 150-vuotias kunta.

–Poimin näihin tauluihin asioita, joista Tervola tunnetaan. Muut teokset ovat ajattomia kuvauksia nykytilanteessa ja politiikasta, Kontiokoski kuvaa näyttelyään.

Kyläkenraalit, ämpäripäiset linnut, hymyilyttää katsojaa. Tervolan tunnistaa myös Kurki-taulusta ja maisemateoksista, joissa Kemijoki näyttäytyy.

–On rieskaa kotiseutumuseon uunissa ja sipuleita variksen kanssa. Mitään yhtä tyylisuuntaa minulla ei ole, sillä olen aika poukkoileva ite-taiteilija eli itseoppinut tekijä.

Punatulkut ovat maassa jyvien äärellä. Kenen vuoro nokkia? Se teos kuvastaa satavuotiasta Suomea, kuten Sinisen ajattelijan keinukin. Siinä ihminen roikkuu hirressä.

–Suomessa on huono ilmapiiri. Täällä ei keskustella, vaan nokitellaan toisia. Ihmiset lokeroidaan joko suvakiksi tai rasistiksi. Meillä on koulukiusaamista, eikä erilaisuutta hyväksytä, Kontiokoski luettelee asioita, jotka ovat nousseet esiin viime vuosina.

Onko kuvan ihminen mennyt hirttokeinuun itse vai hirtetty – sen Kontiokoski jättää katsojan päätettäväksi.

–Nykyajan kuvausta on näissä kaikissa teoksissa tavalla tai toisella. Puhun elämisen tunteista taulujen kautta.

Sirpa Kontiokoski on junantuoma tervolalainen. Hän on asunut paikkakunnalla viimeiset kuusi vuotta, jotta he olisivat lähellä Kontiokosken anoppia.

–Asumme mieheni kotitalossa. Muutto maalle tuntui hyvältä, jotta lapset saisivat kasvaa maalla, Kontiokoski kertoo.

Pääosin nainen on kotiutunut Tervolaan hyvin, mutta pari vuotta sitten elämä pyllähti päälaelleen.

–Sairastuin epilepsiaan. Sen jälkeen en ole saanut ajaa autolla ja eläminen täällä maalla on ajoittain hankalaa, koska ei ole toimivia julkisia yhteyksiä. Mieheni on reissutyössä, joten arki on välillä selviämistä erilaisten haasteiden kanssa. Täällä on vähän kuin jumissa, nainen harmittelee.

Liikkumattomuus on kasvattanut Kontiokoskessa paineen tehdä jotain. Hän on mukana Lapin epilepsiayhdistyksen toiminnassa.

–On tärkeää saada vertaistukea, sillä sairastuminen on aina uusi tilanne.

Tervolan näyttely on Kontiokoskelle toinen virallinen oma näyttely Lapissa.

Kontiokosken näyttely on avoinna Tervolan kunnanviraston näyttelytilassa kesäkuun loppuun asti.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös