Lounais-Lappi

Pirkkiön päiväkodissa saunotaan ja pilkitään

Tornion kaupungin varhaiskasvatuksen painopisteenä on leikki.

Taina Nuutinen-Kallio
Lastenhoitaja Nina Elf, Joel Sadinmaa ja Linnea Kujansuu villasukkaluisteluradalla.

Lastenhoitaja Nina Elf, Joel Sadinmaa ja Linnea Kujansuu villasukkaluisteluradalla.

Taina Nuutinen-Kallio

Pirkkiön päiväkodin pienimpien Mantelit-ryhmässä pidetään perjantaisin tanssit ja saunotaan. Itse asiassa aamusauna vihtoineen kuuluu päivän rutiineihin. Tässä saunassa ei kuitenkaan tukka kastu, joten lapset voivat aivan hyvin siirtyä pilkille tai hiihtämään.

Tornion kaupunki on ottanut varhaiskasvatuksen painopisteeksi leikkimisen. Sen myötä päiväkotien hoitajat ovat saaneet runsaasti koulutusta leikkipedagogiikan kehittämiseen.

–Varhaiskasvatuksen suunnitelmassa eli vasussa leikki on keskiössä. Se on yksi vasun tärkein toimintatapa. Työntekijöiden on hyvä miettiä, toteutuuko leikki vasun mukaisesti ja ovatko oppimisympäristöt sen mukaisia. Ja miten leikki on lapsen edun mukaista, toteaa Tornion kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö Riitta Keloneva.

Torniossa leikkipedagogiikan kehittämisessä auttaa varhaiskasvatuksen kouluttaja Hanne Nyman. Hän piti ensimmäisen Leikin Voima -luennon työntekijöille syksyllä 2017. Koulutusta päätettiin viedä vielä pidemmälle. Nyman jalkautuu työpaikoille, siis päiväkoteihin, aina viikoksi kerrallaan.

– Minun kysymykseni on, että mitä voimme tehdä leikin hyväksi vielä enemmän. Leikki on kasvattajan keskeinen työtapa ja lapselle ominainen tapa toimia. Leikki leikkaa läpi koko varhaiskasvatussuunnitelman, Nyman kertoo.

Pirkkiön päiväkodissa Nyman vietti viikon elokuussa, ja kouluttajan vinkit on otettu käytäntöön.

– Saimme Hannen koulutuksesta hyvän sysäyksen, ja aloimme miettiä miten meidän lapsemme tykkäävät leikkiä. Saimme lapsilta paljon ideoita, kertoo Manteleiden hoitaja Nina Elf.

Nyt Pirkkiössä on muun muassa leikkisauna, pilkkipaikka ja villasukkaluistelurata. Myös ”hukkatilat”, kuten käytävät otettiin hyötykäyttöön. Käytävällä on nyt nallesairaala ja potkumopoille omat kaistat liikennesääntöjen harjoittelemista varten.

– Katsoimme, missä lapset tykkäävät leikkiä autoilla. Teimme siihen autoradan. Leikki alkoi heti laajeta, Elf kertoo.

Nymanin lähtökohta leikkikoulutuksessa on, että varhaiskasvatuksen henkilöstön pitää tehdä lasten leikkien ja toiminnan eteen asioita sekä nähdä vaivaa.

– Mielikuvitus ei lähde lapsilla tyhjästä. Päiväkodit ovat Suomessa jossain vaiheessa menneet sellaiseen muottiin, että ne ovat laitosmaisia ja kylmiä. Lapsi ei näy niissä, vaikka päiväkodit on tehty lapsille.

Nymanin mielestä varhaiskasvatusympäristö täytyy luoda sellaiseksi, että se herättää lapsen luovuuden, innostaa leikkimään.

– Usein leikit on kerätty laatikoihin johonkin oven taakse. Ei siitä saa kummoista leikkiä, jos nallet ovat ryntättyinä laatikon pohjalle. Mutta kun nallet ovat esillä ja niille on rakennettu oikea sairaala, niin leikistä tulee heti elävämpää. Puhun tarjoumista: aikuinen tarjoaa lapselle mahdollisuudet leikkiin ja ympäristö inspiroi lasta monipuolisesti.

Nina Elf kertoo, että koulutus ja leikkeihin panostaminen on antanut paljon myös Pirkkiön päiväkodin henkilökunnalle.

– Olemme yhdessä ideoineet, mitä voisimme tehdä. Ne toteuttavat, jotka osaavat. Meillä on monialaisia taitajia: porukasta löytyy kädentaitoja ja musiikin osaamista.

Ideoiden toteuttaminen ei lopulta vaatinut suuria rahallisia panostuksia, vaan moni juttu on askarreltu itse kierrätysmateriaaleista.

– Monessa kohtaa lapset ovat olleet myös toteuttamassa ideoita, Elf kertoo.

Oman työpaikan mahdollisuuksille saattaa tulla sokeaksi. Sen on huomannut myös Hanne Nyman. Hän kertoo, että päiväkodeilla usein harmitellaan tilojen pienuutta, vähyyttä tai epätarkoituksenmukaisuutta. Pirkkiössä oli sama tilanne, kunnes silmät avautuivat. Esimerkiksi päiväkodin käytävä otettiin hyötykäyttöön ja eri osastojen ”raja-aitoja” madallettiin.

Riitta Kelonevan mukaan vanhemmilta on tullut positiivista palautetta Pirkkiön muutoksesta. Hän on itsekin tyytyväinen. Kyse on kuitenkin mittavasta panostuksesta.

– Vasu on normi ja sitä täytyy noudattaa, joten työntekijöiden täytyy perehtyä siihen. Pirkkiön päiväkodissa on päästy vasun ytimeen. He ovat oivaltaneet mitä on leikki, vuorovaikutus ja yhteisöllisyys. Täällä on mielestäni mahtava toimintakulttuuri ja me-henki, Keloneva kehuu.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös