Lounais-Lappi

Pikapuhelu: Minne häipyivät Lapin moottoritien vaihtuvat nopeusrajoitusmerkit?

Jussi Saarela
Vaihtuvat nopeusrajoitusmerkit puretaan myöhemmin myös Keminmaan ja Simon Maksniemen väliltä Lapin moottoritieltä.

Vaihtuvat nopeusrajoitusmerkit puretaan myöhemmin myös Keminmaan ja Simon Maksniemen väliltä Lapin moottoritieltä.

Jussi Saarela

Lehtemme lukija huomasi hiljattain, että Lapin ainoalta moottoritieltä Keminmaan ja Tornion väliltä ovat poistuneet vaihtuvat nopeusrajoitusmerkit. Välillä on enää perinteisiä metallisia nopeusrajoitusmerkkejä.

Miksi nopeusrajoitusta kelin mukaan vaihtavat merkit on otettu pois, Liikenneviraston älyliikenteen asiantuntija Petri Antola?

1 Moottoritieltä purettiin viime kesänä vaihtuvat nopeusrajoitusmerkit pohjoispäästä Kemijokeen asti. Ne olivat vuonna 2001 käyttöönotettuja ja tulivat elinkaarensa päähän. Liikennevirastossa on aika paljon tiukentunut älyliikenteen ratkaisujen hankearviointi siitä, mitä se oli 2000-luvun alussa. Nykyään valtakunnassa jokaiselle vastaavalle telematikkajärjestelmälle tehdään ennen toteutusluvan saantia palvelutasoarviointi, jossa lasketaan yhteiskuntataloudelliset kannattavuudet järjestelmälle. Telematiikkajärjestelmät ovat aika kalliita rakentaa ja ylläpitää.

Kun Keminmaan ja Tornion välinen järjestelmä tuli noin vuosi sitten korjausinvestointi-ikään, sille tehtiin aika laajamittainen tarkastelu korjausinvestoinnin tarpeesta. Tarkastelussa todettiin, että vaihtuvien nopeusrajoitusmerkkien korvaaminen ei ole enää yhteiskuntataloudellisesti kannattavaa tässä kohteessa alhaisten liikennemäärien vuoksi.

Kuinka paljon moottoritiellä on liikennettä Keminmaan ja Tornion välillä?

2 Suomessa on yksiajorataisia tieosuuksia, jotka ovat vilkkaampia kuin Lapin moottoritie, jossa esimerkiksi vuonna 2015 liikennemäärät ovat olleet 8 000–14 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Meidän palvelutasomäärittelyissä näin alhaiset liikennemäärät eivät tue laajamittaista liikennetelematiikkajärjestelmää tälle tieosuudelle.

Jääkö Lapin moottoritielle edelleen keli- ja liikenneolosuhteista kertovia tiedotusopasteita käyttöön?

3 Tiedotusopasteita jää käyttöön kahdeksan kappaletta.

Puretaanko vaihtuvat nopeusrajoitusmerkit pois myös Lapin moottoritien eteläpäästä eli Keminmaan ja Simon Maksniemen väliltä?

4 Nekin puretaan jollain aikajänteellä. Päätös siitä on jo tehty. Eteläosaan moottoritietä merkit on pystytetty myöhemmin kuin pohjoispäähän. Sinnekin jää kuitenkin tiedostusopasteita.

Mikä vaihtuvien nopeusrajoitusmerkkien ylläpidossa oikein maksaa niin paljon?

5 Usein ajatellaan, että järjestelmän muodostavat vain tienpäällä olevat merkit. Nekin maksavat paljon, mutta merkkien lisäksi pitää olla tieliikennekeskuksissa niitä ohjaavat mittavat taustajärjestelmät ja tietoliikenneyhteydet paikanpäällä.

Kuinka monta vaihtuvaa nopeusrajoitusmerkkiä on koko Lapin moottoritiellä?

6 Maksniemen ja Tornion välillä niitä on yhteensä 57 kappaletta. Niistä on tähän mennessä purettu noin puolet.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Huomasi hiljattain, vaikka on muutos on tehty kuukausia sitten…
    MIksi rakennettiin moottoritie, jos liikennemäärä ei sellaista edellytä?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös