Lounais-Lappi

Pikapuhelu: Miksi osa Kemin kaupungintalon katon räystäspellistä lähti irti? – katso video pelastuslaitoksen operaatiosta

Lapin pelastuslaitos joutui leikkaamaan palan Kemin kaupungintalon räystäspellistä pois. Kipinät sinkoilivat pimeää taivasta vasten.

Lapin pelastuslaitos joutui leikkaamaan palan Kemin kaupungintalon räystäspellistä pois. Kipinät sinkoilivat pimeää taivasta vasten.

Jussi Saarela

Kemin kaupungintalon vasta remontoidun huopakaton räystäspellin helman kiinnitys petti Valtakadun puolelta noin kymmenen metrin matkalta uudenvuoden aattona kello 15 maissa. Irronnut osuus väpätti hurjasti lumituiskussa, mutta se ei ehtinyt tippua alas yli 50 metriä korkean kaupungintalon katolta ennen pelastuslaitoksen tulemista paikalle.

Pelastuslaitos varmisti räystäspellin kiinnityksen poraamalla siihen ruuveja ja leikkasi siitä varmuuden vuoksi vielä palan pois. Pelastuslaitos ja poliisi rajasivat ison alueen keskustasta toimenpiteen ajaksi.

Katso video pelatuslaitoksen operaatiosta kaupungintalon katolta:

1 Uusimme vesikaton rakenteet kokonaan viime vuoden lopulla. Alunperin oli tarkoitus uusia vain pelkkä vesikate, mutta lopulta pitikin uusia koko vesikattorakenne. Sen oletettua huonompi kunto paljastui viime vuonna kaupungintalon ylävesisäiliöiden kunnostuksen yhteydessä.

Kaikki räystäspellit on kiinnitetty huolella, mutta nyt yksi peltisauma irtosi. Kovasta tuulesta se ei johdu, vaan kiinnityksessä oli joku muu tekninen vika. Tapahtumahetkellä tuulennopeus oli ainoastaan kaksitoista metriä sekunnissa. Kaikki korkeat rakennukset mitoitetaan kovemmille tuulennopeuksille.

2 Räystäspellit viime marras- ja joulukuussa tehnyt aliurakoitsijamme, paikallinen peltiseppäurakoitsija korjasi räystäspellin ja kävi tarkistamassa katon kaikkien peltien kiinnitykset tällä viikolla.

Olemme tehneet reklamaation peltiseppäurakoitsijalle, joka raportoi meille asiasta. Me toimitamme sitten kaupungille raportin.

3 Tarkkailemme kaupungin talojen kattoja sääolosuhteiden mukaan. Myös kuntalaisilta tulee ilmoituksia vaaranpaikoista, mutta nykyään niitä tulee aika vähän.


Kommentit (1)

  • Mie

    Suunnitteluvirhe jos tuommoinen peltilepare on jätetty tuuleen lepattamaan.
    Ei kestäisi omakotitalossakaan syysmyrskyssä saati sitten korkeassa talossa merituulen päästessä suoraan puhaltamaan.
    Miksiköhän entinen rakenne ei kelvannut?
    Vai eikö kukaan huomannut että ennen vanhaan pelliksi sanottiin rautalevyä , nykyään ”pelti” on rullalta otettua tinapaperin vahvuista jossa maalikerros on se tukevin osa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös