Lounais-Lappi

Perinteisen grillin ovet aukenivat lyhyen hiljaiselon jälkeen – Jatta paistaa taas hampurilaisia, tällä kertaa työntekijänä

Jatta Vaarala toi aikoinaan Haaparannalta tutut skrovmålit kemiläisten syötäväksi.

Jouni Valikainen
Perinteisen grillin ovet aukenivat lyhyen hiljaiselon jälkeen – Jatta paistaa taas  hampurilaisia, tällä kertaa työntekijänä

Jatta Vaarala teki paluun tutulle työpaikalleen Jatan Burgeriin.

Jouni Valikainen

Täiköntorin kupeella olevan rakennuksen seinustaa on koristanut jo 25 vuoden ajan Jatan Burger  -mainoskyltti. Jatan Burger sai asiakkailtaan niin hyvän maineen, että kyltti pysyi seinustalla, vaikka Jatta Vaarala myi firmansa pois jo vuonna 1999.

Nyt mainoskyltti pitää kirjaimellisesti paikkansa, kun Vaaralan Marjatta teki paluun tiskin taakse ja alkoi jälleen paistaa hampurilaisia.

-Ei minulla aina pääkään käänny, kun joku kysyy Marjattaa. Jattana minut on tunnettu hyvin pitkään.

Jatta tuli perheen ulkopuolelle töihin suhteellisen myöhään. Hänellä riitti työsarjaa viisilapsisen perheen kanssa. Ensimmäinen ulkopuolinen työpaikka löytyi luonnollisesti grilliltä.

–Olin töissä parisen vuotta Haaparannalla Kallen grillillä. Markka devalvoitiin marraskuussa 1991 ja suomalaisasiakkaat katosivat saman tien. Kallen piti irtisanoa työntekijöitä, koska asiakkaat vähenivät, Jatta muistelee.

Kauaa ei touhukas nainen malttanut istua paikallaan. Hän näki lehdessä ilmoituksen, että Koivusen Karin kaupan vieressä tarjotaan vuokralle grillin tiloja.

–Istuin päivän ajan tyhjässä grillissä ja seurasin, kuinka paljon ihmisiä kulki Täiköntorilla. Ajattelin, että onhan se kumma, jos täällä ei osata tehdä yhtä hyviä hampurilaisia kuin Haaparannalla. Siitä homma lähti liikkeelle.

Jatta oppi Haaparannan grillillä tekemään suosittuja skrovmåleja.

-Skrovmålista tuli Jatan Burgerin suosikkiannos. Se piti sisällään juustohampurilaisen, ranskalaiset, dressingin  ja juoman. Skrovmålit kuuluvat tietenkin nykyiseenkin valikoimaan.

Asiakkaat löysivät yllättävän nopeasti pikaruokapaikan.

–Olin grillin perustamisen jälkeen joka päivä töissä. Onneksi sain mukaan myös vanhoja tuttuja, jotka olivat työskennelleet aiemmin kanssani  grillillä.

Viikonloppuyöt olivat hektistä aikaa grillillä. 1990-luvun alkupuolella kortteliralli oli vielä voimissaan ja porukka kokoontui Täiköntorille. Grilliruoka teki kauppaansa.

Jatan Burgerin yksi valttikorteista oli se, että nälkäiset ravintolasta saapuvat asiakkaat pääsivät nauttimaan grilliruuasta sisätiloihin. Osa grilleistä sulki ovensa öiseen aikaan ja tuotteita sai ainoastaan luukulta.

Kun Jatta Vaarala luopui grillistänsä, liiketoiminta oli edelleenkin kannattavaa. Aika oli silti kypsä myydä yritys firman työntekijälle.

–Nautin sen jälkeen pitämättömistä pekkaspäivistä ja kesälomista. Kun ne olivat ohi, ryhdyin yrittäjäksi Tornion Golf -ravintolaan. Talvet olen työskennellyt Pizzeria  DiMaressa.

Jatta pääsisi ikänsä puolesta eläkkeelle, mutta virtaa riittää edelleenkin.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Jatta oli myös DiMaren paras tarjoilija aikana jolloin siellä osattiin tehdä myös hyviä pizzoja. Nythän siellä on pizzapohjakin joku leivinjauhepulla, minä vaihdoin naapuriliikkeeseen kun tuli nälkä.

  • Ruumooli

    Hyvä Jatta! Junantuoman ensimmäiset kokemukset skrovmålista on 90-luvun alusta Jatan grilliltä 🙂

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös