Jussi Saarela

Keminmaan Kuvataideseura Suma ry avasi taidenäyttelyn Liedakkalan koululle tämän viikon tiistaina. Esillä on seuran jäsenten teosten lisäksi kyläläisten tekemiä tauluja.

Vuonna 2016 lakkautetun koulun ja kylän historiaa saadaan siten esille näyttelyyn, joka on auki 27. heinäkuuta asti joka päivä kello 12–18. Keminmaan kunnalta palkan saavat kesätyöntekijät vahtivat näyttelyä arkipäivisin ja Suman jäsenet viikonloppuisin. Sisäänpääsymaksua ei ole.

Taideteokset ovat esillä kolmessa eri koulun huoneessa, joissa on jokaisessa oma teemansa. Teemahuoneet ovat: luonto- ja maisemasali, abstrakti- ja fantasiasali, sekä ihminen- ja ihmisyyssali.

Luonto- ja maisemasalissa on esillä myös kyläläisten teoksia ja koulun vieressä sijaitsevan kylätalo Seuralan rakentamisesta kertova kyläyhdistyksen taulu.

– Keminmaan Kuvataideseura Suma ry:n taiteilijoiden ja kyläläisten tauluja on esillä yhteensä 107, joista kyläläisten on kolmetoista. Nähtävillä on myös vanhoja valokuvia kylältä. Liedakkalan koululla ei ole koskaan aikaisemmin ollut taidenäyttelyä, yhdistyksen puheenjohtaja Marjo Appelgrén sanoo.

Appelgrén pitää kaunista maalaisympäristöä ja yli sata vuotta vanhaa hienoa koulurakennusta kunnan parhaana mahdollisena näyttelypaikkana taiteelle. Koulussa on myös kuvataideseuran työtilat.

Kuvataideopettaja ja kuvataiteilija Sami Evinsalo toimii Liedakkalan näyttelyn kuraattorina. Hän pitää myös Suman jäsenille kuvataidekurssin 13. heinäkuuta. Myös silloin ovet ovat auki yleisölle.

Koululla pidettävällä taidekirppiksellä myydään taidetta ja näyttelyn tauluista arvotaan ainakin yksi. Näistä saatavista tuotoista osa menee Sumalle käytettäväksi kuluihin.

Näyttelyn vieraat voivat myös tiedustella taiteilijoilta halukkuutta taulujen myymiseen.

Liedakkalan kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Raimo Arponen toivoo, että kyläläiset kävisivät tauluja katsomassa. Hän sanoo, että koululla on tosi hyvä puitteet näyttelyjen järjestämiseen.

Kyläyhdistyksen rahastonhoitaja Raimo Liimatainen toivoo, että kyläläiset tuovat lisää vanhoja valokuvia koululla pidettävään näyttelyyn, jos sellaisia jostain löytävät.

Ensi vuonna 40 vuotta täyttävään Sumaan kuuluu 26 jäsentä ja kunniajäsen Vuokko Pajari.

Ensi kesänä koululla on yhdistyksen juhlanäyttely.

– Tarkoitus on pitää koululla taidenäyttelyjä ja Kuvataideseura Suma on aktiivisessa roolissa siinä. Koululla on luonteva järjestää näyttelyjä, koska täällä on meidän omat tilat, puheenjohtaja Appelgrén sanoo.

Koululla kokoontuu myös Keminmaan Reserviläiset ry. Myös Keminmaan kunnan toimielimet kokoontuvat siellä, koska peruskorjaukseen menevä kunnanvirasto ei ole nyt käytössä. Heinäkuun ajan toimielimet ovat kokoustauolla.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös