Päihdevalistusta pitäisi aikaistaa – alle kymmenvuotiaat kokeilevat huumeita, alkoholia, tupakkaa tai nuuskaa Meri-Lapissa

Päihdekysely: Meri-Lappiin on haettu rahoitusta nuuskan käytön ennaltaehkäisemiseen.

Anssi Jokiranta
Päihdevalistusta pitäisi aikaistaa – alle kymmenvuotiaat kokeilevat huumeita, alkoholia, tupakkaa tai nuuskaa Meri-Lapissa

24 prosenttia merilappilaisista yläkoululaisista on kokeillut nuuskaa.

Taina Nuutinen-Kallio

Merilappilaiset kunnat tutkivat vuosittain alueensa yläkoululaisten päihteiden käyttöä. Tutkimuksen ajankohtaa on nyt hieman muutettu. Aiemmin se tehtiin keväällä vähän ennen hiihtolomaa, mutta tänä vuonna kysely tehtiin jo syksyllä, jotta tulokset saadaan käyttöön ennen kuin ikäluokka koulussa vaihtuu.

Päihdekysely on kattava, ja siihen osallistuu suurin osa merilappilaisista yläkoululaisista. Tänä vuonna vastaajina oli 1572 7.–9.-luokkalaista.

Kyselyn mukaan tupakanpoltto on vähentynyt joka kunnassa. 72 prosenttia ei ole koskaan maistanut tupakkaa, 2,3 prosenttia polttaa viikoittain ja 3,8 prosenttia päivittäin. 22 prosenttia on kokeillut tupakkaa.

–Pari vuotta sitten muoti-ilmiönä olleen sähkötupakan käyttömäärät ovat laskeneet kuin lehmän häntä, kertoo Tornion nuorisotyöntekijä Armi Nitovuori.

Noin 25 prosenttia on kokeillut sähkötupakkaa, mutta viikoittain tai päivittäin sähkötupakkaa polttaa noin prosentti vastanneista.

Nuuskaa käytetään Meri-Lapissa enemmän kuin Suomessa keskimäärin. 15 prosenttia on kokeillut sitä, satunnaisesti käyttää 4 prosenttia, viikoittain 1,3 ja päivittäin 4,22 prosenttia nuorista.

Meri-Lappiin on haettu rahoitusta nuuskan käytön ennaltaehkäisemiseen.

–Nuoret käyttävät nuuskaa, koska sitä on helppo saada Ruotsin puolelta ja siitä ei ehkä jää niin helposti kiinni, toteaa Keminmaan nuorisotyöntekijä Anu Johansson.

Nuuskaus näkyy myös Keminmaan nuorisotilalla. Koska tila on kaikella tavalla päihdevapaata aluetta, yritetään nuuskaa käyttää salaa – ja käytetyt nuuskat kätketään milloin mihinkin sohvannurkkaan tai pöydän alle.

Alkoholia ei koskaan ole kokeillut 66 prosenttia. Sen sijaan 18 prosenttia on kokeillut joskus. 6,15 prosenttia käyttää harvemmin kuin kerran kuukaudessa, kerran tai kaksi kertaa kuukaudessa alkoholia käyttää noin kolme prosenttia ja kerran viikossa kaksi prosenttia. Vastaajista 0,65 prosenttia kertoo käyttävänsä alkoholia useita kertoja viikossa, mikä tarkoittaa noin kymmentä merilappilaisnuorta.

Nuorisotyöntekijöiden mukaan joukossa on myös yläkouluikäisiä, jotka ovat alkoholisteja – ja se näkyy jo päällepäin ja vaikuttaa myös koulutyöhön.

–Nuorten päihdetyöntekijät ovat jo ylityöllistettyjä, toteaa Kemin nuorisonohjaaja Päivi Syväjärvi.

Suurin osa alkoholia käyttäneistä (45 %) kertoo saavansa alkoholia kavereilta, 6,8 prosentilla omat vanhemmat ostavat ja peräti 22,9 prosenttia kertoo ottavansa alkoholia kotoa. Se ei ole tiedossa, varastavatko nuoret alkoholia kotoa vai ottavatko sitä luvan kanssa.

–On huolestuttavaa, että moni nuori saa maistaa alkoholia kodin juhlissa. Vanhemmat kuvittelevat, että on hyvä antaa nuoren maistaa alkoholia valvovan silmän alla, mutta pitäisi muistaa, että alkoholin antaminen alaikäiselle on lähtökohtaisesti väärin, Nitovuori huomauttaa.

–Olen kuullut, että nuoret ovat saaneet luvan maistaa kotien juhlissa alkoholia, ja he ovat joutuneet lopulta joutuneet sairaalaan, koska ovat juoneet liikaa, Mäkinen toteaa.

Huumeita Meri-Lapissa on tarjottu vajaalle kymmenelle prosentille, 1,44 prosenttia merilappialaisista on kokeillut huumeita, 0,62 prosenttia kertoo käyttävänsä huumeita monta kertaa viikossa. Nitovuori kertoo, että Torniossa huumeongelman kanssa on painittu ja painitaan edelleenkin.

–Yksi prosentti torniolaisista nuorista käyttää huumeita säännöllisesti, hän kertoo.

Nuorisotyöntekijöiden mukaan etenkin kannabikseen suhtaudutaan usein positiivisemmin kuin esimerkiksi tupakanpolttoon.

Merilappilaisten nuorisotyöntekijöiden mielestä päihdevalistus pitäisi aloittaa aikaisemmin: jopa neljännellä luokalla. Alle kymmenenvuotiaiden lapsien osuus päihteiden kokeilijoina ja käyttäjinä on lisääntynyt.

Esimerkiksi huumeita on kokeillut alle kymmenvuotiaana 24,4 prosenttia eli kymmenkunta yläkoululaista. Niin alkoholin, tupakan, nuuskan kuin huumeidenkin kokeilut tapahtuvat usein 10–14-vuotiaina.

Suurin osa kokeilijoista, yli 60 prosenttia on maistanut tupakkaa 10–13 vuoden iässä. Alle 10-vuotiaana tupakkaa oli kokeillut 11 prosenttia, eli noin viisikymmentä merilappilaislasta.

Päihdetutkimuksessa tarkasteltiin myös energiajuomien käyttöä sekä pelaamista. Yli viisi prosenttia käyttää energiajuomia päivittäin, vajaa viisi prosenttia viikoittain.

–Energiajuomien käytössä on paikkakuntakohtaisia eroja. Esimerkiksi Keminmaan koulussa juomia ei ole kielletty toisin kuin muissa kunnissa, Johansson toteaa.

Yli viisi tuntia päivässä pelaa lähes 20 prosenttia nuorista. 3–4 tuntia päivässä 34, ja 1–2 tuntia päivässä 28 prosenttia yläkoululaisista.

–Pelaamisen määrä on lisääntynyt kovasti. Terveellisen elämän suosituksiin kuuluu kuitenkin tietty määrä unta ja liikuntaa päivässä, Nitovuori muistuttaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös