Lounais-Lappi

Osa Lapin leivän isän historiaa katoaa – Metsä Fibre hakee viiden rakennuksen purkulupaa Kemin kaupungilta

Jouni Valikainen
Osa Lapin leivän isän historiaa katoaa – Metsä Fibre hakee viiden rakennuksen purkulupaa Kemin kaupungilta

Karila-nimisessä rakennuksessa sijaitsi muun muassa työhönottotoimisto.

Jouni Valikainen

Entisen Lapin leivän isän Kemi Oy:n ja nykyisen Metsä Groupin tehdasalueen ympäristö kokee kasvojen kohotuksen tai perinteisten rakennusten hävittämisen. Riippuu aivan omasta mieltymyksestä, miten asiaan suhtautuu.

Metsä Fibre Oy hakee Kemin kaupungilta purkulupaa viiden rakennuksen purkamiseen. Purkulistalle ovat päässeet Työnjohtajakerho, Junton sauna, Pajusaarentie 59:n kerrostalo, Karila-niminen rakennus sekä sen pihapiirissä sijaitseva entinen leipomo.

Kerrostaloa lukuun ottamatta rakennukset ovat olleet pitkään käyttämättöminä ja kylmillään.

Metsä Groupin tehtaiden johtaja Ari-Pekka Vanamo kertoo, että purettavat rakennukset on käyty jo aiemmin läpi museoviraston kanssa.

–Rakennusten purkamisesta on muutama eri taho antanut lausunnon. Me laadimme lausuntoihin vastineen. Yksi lausunnon antajista on museovirasto, Vanamo sanoo.

Kerrostaloa lukuun ottamatta kaikki rakennukset ovat suojeltuja kohteita. Kerrostalossa asuu tällä hetkellä yksi Metsä Groupin toimihenkilöperhe. Kaikkiaan talossa on neljä osaketta.

–Kaikki rakennukset, joille olemme hakeneet purkulupaa, ovat erittäin huonokuntoisia eikä niillä ole ollut kerrostaloa lukuun ottamatta käyttöä pitkään aikaan. Niitä on käytännössä mahdotonta korjata käyttökuntoon.

–Rakennusten käyttäminen ei ole turvallista muun muassa pahojen homeongelmien vuoksi.

Karilan ja Junton saunan läheisyydessä sijaitseva vanha palolaitos on myös nähnyt parhaat päivänsä.

–Purkuluvassa on myötäilty museoviraston näkemystä ja palolaitos ei ole purkulistalla, Vanamo kertoo.

Jos ja kun Metsä Fibre saa purkuluvan, tulee tehtaan ympäristöön tyhjää puistomaista tilaa.

–Meillä ei ole suunnitelmia rakentaa purettavien rakennusten tilalle uusia rakennuksia, Rauman Metsä Groupin tehtaanjohtajaksi vuodenvaihteessa siirtynyt Ari-Pekka Vanamo kertoo.

Jouni Valikainen
Karilan pihapiirissä on myös vanha leipomorakennus.

Karilan pihapiirissä on myös vanha leipomorakennus.

Kemi Oy:stä ja Metsä-Botnialta eläkkeelle jäänyt työsuhde- ja henkilöstöpäällikkö Osmo Happonen asui nuorena tehtaan varjossa ja työskenteli yhtiössä 36 vuotta. Karila oli miehen työpaikkana 22 vuotta.

–Iso pala historiaa lähtee, jos nämä rakennukset puretaan. Alueella liikkuessa tulee nostalgiset tunnelmat mieleen. Ymmärrän toki, että rakennuksia ei kannata ylläpitää, jos niillä ei ole mitään käyttöä, Osmo Happonen kertoo.

Poltimonkatu 9:ssä sijaitseva Karila-niminen rakennus on arkkitehti Harald Andersinin suunnittelema. Se rakennettiin 1912. Samassa pihapiirissä sijaitseva entinen leipomo valmistui vuotta myöhemmin.

–Karilassa oli aikanaan yhtiöläisten kauppa ja myös henkilöstöhallinnolla oli rakennuksessa toimistoja. Kemin piirin metsäosastolla oli rakennuksessa toimistoja 1960-luvulla, vuonna 1961 tehtaalle töihin tullut henkilöstöpäällikkö Pekka Mäntynen muistelee.

Usea kemiläinen on käynyt Karilassa, sillä siellä sijaitsi aikoinaan työhönotto. Myös Karihaaran sairauskassa toimi lyhyen aikaa samassa rakennuksessa.

Entisen palolaitoksen takana sijaitseva Junton yleisen saunan toiminta loppui 1970-luvun alussa. Juvosen perhe asui viimeisenä saunarakennuksen yhteydessä olevassa asunnossa. Myöhemmin rakennus toimi lähinnä palokunnan varastotilana. Juvoset pitivät myöhemmässä vaiheessa yleistä saunaa ja pesulaa Pajusaaressa. Se rakennus on jo aiemmin purettu.

Jouni Valikainen
Pajusaarentien kerrostalossa on pahoja kosteudesta johtuvia ongelmia.

Pajusaarentien kerrostalossa on pahoja kosteudesta johtuvia ongelmia.

Osmo Happonen muistelee, että työjohtajakerholla toimintaa oli vielä 2010-luvun alkupuolella. Siellä järjestettiin lähinnä henkilöstön koulutustilaisuuksia. Alun perin työnjohtajakerho oli yhtiön työnjohtajilleen lahjoittama tila heidän vapaa-ajantoimintaa varten. Siellä työnjohtajien yhdistys nimeltään Kemi Oy:n Työnjohtajien kerho järjesti vuosikymmenien ajan vilkasta toimintaa jäsenilleen. 

Pajusaarentie 59:n kerrostalossa asui lähinnä toimihenkilöitä. Se oli muun muassa Karihaaran Verkkopalloseurassa pitkän päivätyön tehneen Nisse Finnen kotipaikka. Vielä pystyssä olevan kerrostalon naapurustossa sijaitsi kaksi muutakin kerrostaloa, mutta ne on purettu jo aiemmassa vaiheessa.

Käytössä olevakerrostalo vaatisi laajaa putkistoremonttia. Talon kellarissa on myös pahoja kosteusongelmia.

Yhtiö on joutunut maksamaan tyhjillään olevista kiinteistöistä kiinteistöveron.

Jouni Valikainen
Junton saunarakennus kylmeni 1971.

Junton saunarakennus kylmeni 1971.

Jouni Valikainen
Yhtiö lahjoitti työnjohtajille kerhotilan erilaisiin vapaa-ajantoimintoihin.

Yhtiö lahjoitti työnjohtajille kerhotilan erilaisiin vapaa-ajantoimintoihin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös