Lounais-Lappi

Nuuska huulessa ei voi kulkea Pajusaaressa – Metsä Group kielsi tupakoinnin lisäksi nuuskan käyttämisen Kemin tehdasalueella

Jussi Saarela
Metsä Groupin Kemin tehtaiden ja kunnossapitoyhtiö BMS:n työsuojeluvastaava Reima Halme (vas.) ja tehtaanjohtaja Tomi Seppä sanovat, että nuuskamiskieltoa ehdotti tehtaiden henkilöstö itse.

Metsä Groupin Kemin tehtaiden ja kunnossapitoyhtiö BMS:n työsuojeluvastaava Reima Halme (vas.) ja tehtaanjohtaja Tomi Seppä sanovat, että nuuskamiskieltoa ehdotti tehtaiden henkilöstö itse.

Jussi Saarela

Nuuskan käyttäminen on ollut kiellettyä Metsä Groupin Kemin Pajusaaren tehdasalueella maaliskuun alusta lähtien. Tiettävästi samanlaista kieltoa ei ole millään muulla tehtaalla käytössä. Tupakan polttaminen on ollut kiellettyä jo tämän vuoden alusta lähtien. Yhtiö haluaa kohdella tasapuolisesti sekä tupakoitsijoita ja nuuskaajia. Ohjeistus koskee oman henkilöstön lisäksi myös yhteistyökumppaneita ja vierailijoita. Terveyden ylläpidon lisäksi taustalla on halu parantaa tuoteturvallisuutta.

– Oma henkilöstö ehdotti, että myös nuuskaaminen kiellettäisiin tehdasalueella työaikana, kun tupakointi kiellettiin. Perusteluna oli, että kaikki tupakkatuotteet kuuluisivat kiellon piiriin. Se on meidän kaikkien mielestä hyvä päätös. Työnantaja haluaa edistää henkilöstön työhyvinvointia ja terveyttä, tehtaanjohtaja Tomi Seppä sanoo.

Nuuskan käyttämistä ja tupakan polttamista työnantaja ei vahdi erityisesti, mutta puuttuu välittömästi, jos näkee jonkun niitä käyttävän. Jos joku jää niiden käyttämisestä kiinni tehdasalueella, seuraavat normaalit kurinpitomenettelyt. Ensimmäisestä kiinnijäämisestä seuraa huomautus ja sen jälkeen ensimmäinen varoitus ja sitten toinen varoitus, joka voi johtaa irtisanomiseen.

– Ensimmäistä huomautustakaan ei ole tarvinnut antaa. Tämä on mennyt todella hyvin. Meillä on vahva luottamus omaan henkilöstöön, Seppä kertoo..

Kun työnantaja päätti kieltää tupakanpolttamisen, niin vaarana oli, että jotkut työntekijät siirtyisivät nuuskan käyttäjäksi. Senkin vuoksi nuuskan käyttämisen kieltäminen tehdasalueella on järkevää.

– Jos tupakointi kielletään, aika moni siirtyy nuuskan käyttäjäksi. Jos omilla päätöksillä ohjaamme tupakkamiehet nuuskamaan, niin se ei oikein hyvältä vaikuta. Saamiemme tietojen mukaan aika moni tupakoija on lopettanut tupakoinnin ihan kokonaan. Tupakointikiellolla on saavutettu varmasti se, mitä sillä on haettu, Metsä Groupin Kemin tehtaiden ja kunnossapitoyhtiö BMS:n työntekijöiden työsuojeluvaltuutettu Reima Halme sanoo.

Myös työsuojeluvaltuutetun mukaan henkilökunta on ottanut vastaan nuuskakiellon odotuksia paljon paremmin.

Työnantaja tukee työntekijöiden tupakasta tai nuuskasta irtipääsemistä kustantamalla lääkärin myöntämää vieroittamista edistävää reseptilääkettä. Tukipaketti on voimassa tämän vuoden loppuun asti.

– Työnantajan laskuun saa tietyn satsin reseptilääkkeettä, Halme sanoo.

Metsäyhtiö on poistanut Pajusaaren tehdasalueelta kaikki tupakointipaikat. Tupakkaa voi polttaa tehdasalueen ulkopuolella, parkkipaikan laidassa yhdessä tupakkapaikassa, jossa on katos ja tuhka-astia. Käytännössä siellä ei kesken työpäivän pysty ainakaan tuotannon työntekijät käymään, sillä he pitävät taukonsa työpisteessään. Tupakkapaikalla käy satunnaisesti joku polttamassa savukkeen esimerkiksi töihin tullessa tai lähtiessä.

Tupakointi on kiellettyä nykyään monessa muussakin teollisuusyrityksessä ja monen muunkin toimialan yrityksessä sekä julkisella puolella. Kemin toisella metsäteollisuuden tehdasalueelle Stora Enson Veitsiluotoon ei ole kuitenkaan tullut samanlaisia rajoituksia kuin Pajusaareen. Veitsiluodon tehdasalueella ei ole viestintäpäällikkö Taisto Saaren mukaan kielletty nuuskaamista, mutta tupakointi on sallittu viime syksystä lähtien vain ulkona merkityillä paikoilla.

– Stora Ensossa Anjalan tehdas on ollut edelläkävijä. Siellä tupakointi on ollut kokonaan kiellettyä työaikana ja tehdasalueella muutaman vuoden ajan, Saari sanoo

Savuton ja nuuskaton tehdasalue

Metsä Groupin Kemin tehdasalue muuttui savuttomaksi 1.1.2019 alkaen ja nuuskattomaksi 1.3.2019 alkaen.

Ohjeistus koskee tehtaiden omaa henkilöstöä, yhteistyö- kumppaneita sekä vierailijoita.

Nuuskan ottamisesta mukaan savuttomuuteen siirtymisessä käsiteltiin useilla eri tahoilla kuten savuttomuus-työryhmässä, YT-neuvottelukunnassa, turvallisuuden ohjausryhmässä ja tehtaiden johtoryhmissä.

Keskusteluiden perusteella päätettiin siirtyä myös nuuskattomuuteen. Perusteluina olivat niin ikään terveydelliset näkökulmat, tuoteturvallisuus sekä tasa-arvoisuus kaikkien tupakkatuotteiden käyttäjien kesken. Aloite nuuskattomuuteen siirtymisestä tuli Kemin tehtaiden kaikilta henkilöstöryhmiltä.

Sääntörikkomustapauksissa toimitaan normaalin kurinpitomenettelyn mukaisesti.

Metsä Group Kemin tehtaat tukee työntekijöitään tupakoinnin ja nuuskaamisen lopettamisessa. Henkilökohtaista tukea voi saada työterveyshuollosta työterveyshoitajalta ja työterveyslääkäriltä. Työnantaja korvaa vieroittamista edistävän reseptilääkevalmisteen enintään kolmeksi kuukaudeksi ilman omavastuuta. Tukipaketti on hyödynnettävissä 31.12.2019 asti.


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Työnteko pitää kieltää siinä menee terveys, naurettavaa hommaa ,tehdas alueella pitäisi raitisilmasuodattimien oltava pakollisia

  • Tupakoimaton

    Todella hienoa ja esimerkillistä toimintaa. Tästä toivoisi muidenkin ottavan mallia 👍

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös