Nuoria houkutellaan äänestämään Haaparannalla – Kuoppa eli Barents Centerin kohtalo kiinnostaa

Hannele Kenttä

Vaalit toisensa jälkeen ovat näyttäneet samaa tulosta Haaparannalla, ainakin äänestysprosentin osalta. Koko maan jumbotilaa on pyritty parantamaan erilaisilla hankkeilla. Nyt katseet kääntyvät nuoriin.

Vuoden 2014 vaaleissa äänesti 67,6 prosenttia äänioikeutetuista haaparantalaisista ja kuntavaaleissa 58,9 prosenttia. Molemmat tulokset löytyvät valtakunnan absoluuttisesta häntäpäästä valtakunnan keskiarvon ollessa yli 85 prosenttia. Haaparannan kunta uurastaa vaaliaktiivisuuden nostamiseksi eri kohderyhmiä ja saatavuutta parantamalla.

Tänä kesänä äänestämistietoutta ovat herätelleet lukion kakkos– ja kolmasluokkalaiset, jotka ovat toimineet vaalilähettiläinä järjestäen erilaisia tempauksia kesän aikana. Nuorille tarkoitettu valistus huipentui Kansan talolla pidettyyn vaalikeskusteluun, johon oli kutsuttu kaikki kunnan valtuustossa olevat puolueet ja lukion toisen ja kolmannen luokan oppilaat.

Aivan aluksi tunnelmaa nostattivat yksipyöräisillä pyörillä jongleeraavat taiteilijat. Varsinaiseen asiaan päästiin äänestämällä päivän tärkeimmästä kysymyksestä kännykkä viestimenä.

Nuoret valitsivat tärkeimmäksi nuorille tarkoitetut edulliset vuokra-asunnot, ja ehdokkaat pääsivät vastaamaan siihen ensimmäiseksi.

– Kunnan on otettava vastuu ja rakennutettava itse nuorille sopivia asuntoja, keskustapuolueen Sven Tornberg vastasi ja sai vastauksellaan yleisön ensimmäiset suosionosoitukset. Hänen vastauksensa miellyttivät muutenkin nuoria myös myöhemmistä suosionosoituksista päätellen.

Sosialidemokraattien Ida Karkiaisen ehdotus nuorisoalennuksesta herutti myös ablodit samoin kuin vasemmiston Monica Perdahl Täikön asuntoasiassa esittämä puheenvuoro, joka myötäili edeltäviä puheenvuoroja.

Kokoomuksen Niklas Olsson kertoi saaneensa tietoa, jonka mukaan asuntotilanne on tasapainossa jo nyt. Sekä hän, että kristillisdemokraattien Lars–Erik Wikberg korostivat väkilukua kasvattavien toimenpiteiden merkitystä myös tässä asiassa. Sairaanhoidon saatavuus läheltä on sairaanhoitopuolueen Anders Rönnqvistin agendalla samoin kuin hyvät koulutusolot.

Muita, nuoria kiinnostavia asioita olivat esimerkiksi teiden kunnostus ja Barents Center eli Kuoppa. Viimeisen osalta kaikki ehdokkaat korostivat sitä, ettei pallo ole tällä hetkellä kunnan hallussa, mutta olivat samalla vakuuttuneita, että hyvälle tontille löytyy vielä käyttöä.

Lukion viimeistä luokkaa käyvät Eeli Hentilä ja Hanna Melkko pysähtyivät hetkeksi juttelemaan debatin jälkeen. Eeli täyttää 18 vasta syksympänä eikä siitä syystä saa vielä äänestää. Hannalla äänestysikä on jo täynnä.

– Aion äänestää, ja olen jo melko varma, miten, Hanna Melkko sanoo.

Eeli Hentilä joutuu odottamaan seuraavat neljä vuotta ennen kuin pääsee äänestämään. Yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat häntä toki jo nyt. Hän ihmettelee poliitikkojen suuria lupauksia.

– Kuulostaa siltä, että he pystyvät järjestämään kaiken, mutta haluaisin tietää miten, Hentilä kyseli jo debatin aikana.

Nuorisotyöttömyyden suhteen hän arvelee, ettei kyse aina ole työtilaisuuksien puutteesta, vaan nuorten omista asenteista.

–Kaikki eivät halua töitä.

Taistelu huumeiden käyttöä vastaan on molempien mielestä tärkeä asia, koska he tietävät huumeiden käytön olevan aivan liian yleistä rajan nuorten keskuudessa.

Tästä on kyse

9. syyskuuta, ennakkoäänestys jo käynnissä

Kolmet vaalit yhtä aikaa: eduskuntavaalit, maakäräjävaalit ja kuntavaalit

Järjestetään joka 4. vuosi.

Puolueet laativat valmiit listat, joissa oleville voi halutessaan antaa henkilöäänen eli laittaa rastin ruutuun nimen kohdalle.

Kaikissa vaaleissa saavat äänestää Ruotsin kansalaiset.

Ruotsissa kirjoilla olevat 18-vuotiaat, EU-maiden kansalaiset sekä norjalaiset ja tanskalaiset kuten myös ruotsalaisessa kunnassa vähintään 3 vuotta kirjoilla olevat muiden maiden kansalaiset (tai maattomat) saavat äänestää kunta- ja maakäräjävaaleissa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös